7 Makna Warna Darah Menstruasi yang Perlu Anda Ketahui

"Setiap bulan, wanita akan mengalami kitaran haid. Tidak boleh mengabaikan kitaran haid yang sedang dijalani. Ketahui makna warna darah haid yang berlaku setiap bulan sehingga anda dapat meminimumkan gangguan yang mungkin dialami. ”

Jakarta - Pernahkah anda melihat darah yang keluar semasa haid dan merasakan sesuatu yang pelik? Contohnya, warna darah yang keluar berbeza dari biasa. Biasanya, darah yang keluar semasa haid berwarna merah. Hati-hati jika ada perubahan warna darah haid, kerana itu boleh menjadi tanda masalah kesihatan.

Sebenarnya, keadaan kesihatan wanita, terutama yang berkaitan dengan pembiakan dan organ penting, dapat dikenal pasti melalui warna darah haid. Berbagai warna darah yang keluar, boleh mempunyai makna yang berbeza. Tetapi jangan risau, perubahan warna darah semasa haid tidak selalu buruk. Untuk lebih jelas, lihat penjelasan mengenai makna warna darah haid berikut!

Baca juga: Pengertian Menstruasi Masih Salah

Ketahui Makna Warna Darah Menstruasi

Perubahan warna darah haid boleh menjadi penggera untuk lebih waspada. Inilah maksud warna darah haid yang perlu anda ketahui:

1. Pancut

Darah haid yang keluar boleh berwarna merah jambu, biasanya muncul pada awal haid dan menjelang akhir kitaran. Satu keadaan yang boleh dicirikan oleh darah haid berwarna merah jambu adalah tahap estrogen yang rendah di dalam badan. Darah merah jambu yang keluar juga mungkin lochia, iaitu darah nifas yang biasanya keluar untuk beberapa waktu setelah seorang wanita melahirkan.

2. Merah Gelap

Darah haid boleh keluar dengan warna merah gelap. Darah merah gelap juga boleh bermaksud bahawa wanita itu masih berdarah nifas alias lochia. Selain itu, darah haid gelap juga boleh menjadi tanda bahawa kitaran haid akan berakhir.

3. Lampu Merah

Pada awal pembuangan, darah haid pada umumnya berwarna merah terang. Tetapi lama-kelamaan, warna darah akan pudar dan menjadi lebih gelap. Hati-hati jika warna merah terang ini berterusan dan berlaku secara berlebihan. Keadaan ini dikatakan sebagai tanda jangkitan seperti gonorea, terhadap gejala fibroid. Pelepasan darah merah juga boleh menjadi tanda awal kehamilan.

Baca juga: Inilah Bahaya Tidak Bersih Menstruasi Bersih

4. Coklat Darah

Sekiranya tahap progesteron di rahim rendah, darah haid akan berwarna coklat. Ini kerana darah mengambil masa lebih lama untuk meninggalkan badan. Darah haid berwarna coklat juga boleh menjadi tanda bahawa kitaran haid akan berakhir.

5. oren

Warna merah cenderung berwarna jingga dalam darah haid juga harus diperhatikan. Keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa jangkitan bakteria atau jangkitan seksual telah berlaku. Segera lakukan pemeriksaan ke hospital jika anda mengalami keadaan ini.

6. Kelabu

Sekiranya anda mempunyai darah haid yang berwarna kelabu-hitam, segera berjumpa doktor kerana anda mungkin mengalami jangkitan rahim. Darah haid kelabu boleh menjadi tanda jangkitan yang biasanya disertai dengan gejala lain, seperti demam, sakit, dan gatal di sekitar faraj.

7. Darah Hitam

Jangan panik jika darah haid tiba-tiba bertukar menjadi hitam. Sama seperti darah coklat, darah haid hitam juga boleh menjadi tanda bahawa kitaran haid akan berakhir. Darah haid hitam adalah darah lama alias darah haid yang tersisa, mungkin dari bulan sebelumnya.

Baca juga: Darah Menstruasi Hitam? Ini adalah Fakta Yang Anda Perlu Tahu

Ketahui lebih lanjut mengenai maksud warna darah haid dan kemungkinan keadaan dengan bertanya kepada doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai.

Sekiranya doktor memberi anda preskripsi untuk merawat gangguan haid, anda juga boleh menggunakannya dan menggunakan perkhidmatan pembelian ubat. Dengan begitu, anda tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah untuk membeli ubat. Ubat akan dihantar dari farmasi ke rumah anda selama lebih kurang 60 minit. Berlatih? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2020. Pembekuan darah semasa haid: Kebimbangan?
The American College of Obstetricians and Gynecologists. Diakses pada tahun 2020. Menstruasi pada Gadis dan Remaja: Menggunakan Siklus Menstruasi sebagai Tanda Vital.
Garis Kesihatan. Diperolehi pada tahun 2020. Hitam, Coklat, Merah Cerah, dan Banyak Lagi: Apa Yang Maksud Setiap Periode Warna Darah?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found