Kolagen Boleh Dimakan? Inilah yang berlaku pada badan

Jakarta - Kolagen adalah salah satu protein yang membentuk tubuh manusia. Manfaat kolagen termasuk mengekalkan keanjalan dan kekuatan kulit, menggantikan sel kulit mati, dan mencegah kehilangan tulang. Di dalam badan, kolagen disimpan di banyak otot, tulang, kulit, saluran darah, urat, dan sistem pencernaan.

Malangnya, penghasilan kolagen dalam badan cenderung menurun seiring bertambahnya usia. Itulah sebabnya orang tua (tua) mempunyai kulit yang lebih berkerut dan kering daripada orang muda. Jadi, adakah cara lain untuk meningkatkan kolagen dalam badan?

Baca juga: 7 Jenis Makanan untuk Kulit yang Sihat dari Dalam

Cara Meningkatkan Kolagen dalam Badan

Salah satu cara untuk meningkatkan kolagen dalam tubuh adalah dengan memakan makanan yang mencetuskan pengeluaran kolagen, seperti protein, vitamin A, vitamin C, dan vitamin E. Nutrien ini dapat diperoleh dengan memakan makanan segar seperti sayur-sayuran, buah, daging tanpa lemak, dan kacang. kacang. Sekiranya pengambilan semula jadi ini masih kurang, anda boleh mengambil makanan tambahan kolagen.

Tetapi, adakah betul pengambilan kolagen? Jawapannya adalah ya, asalkan sesuai dengan nasihat doktor atau pakar pemakanan. Doktor akan menentukan sama ada anda memerlukan kolagen tambahan daripada makanan tambahan atau tidak. Sekiranya perlu, dos makanan tambahan kolagen akan disesuaikan dengan keperluan badan anda. Selain mengambil makanan tambahan kolagen, anda juga melakukan suntikan kolagen untuk meningkatkan pengeluaran kolagen dalam badan.

Kebaikan Memakan Makanan Tambahan Kolagen

  • Dilaporkan melalui Pencegahan Berikut adalah beberapa faedah lain yang dapat muncul setelah mengambil suplemen kolagen selama 1 bulan:
  • Lebih Lama Lebih Lama. Kolagen adalah sejenis protein. Jadi dengan memakannya pada waktu pagi, anda akan kenyang lebih lama.
  • Mengurangkan Sakit Sendi. Kolagen mengandungi protein yang akan dipecah menjadi asid amino. Tahap tinggi asid amino ini dapat membantu menguatkan tulang dan sendi. Sebenarnya, satu kajian melaporkan bahawa pengambilan suplemen kolagen juga dapat mengurangkan risiko sakit sendi dan kalsifikasi sendi ( osteoartritis ).
  • Kulit lebih lembut dan kurang kedutan. Satu kajian melaporkan bahawa wanita yang kerap mengambil makanan tambahan kolagen (sekitar 2,5-5 gram) mempunyai kulit yang lebih baik. Ia dicirikan oleh kulit menjadi lebih anjal dan lembut, penampilan keriput pudar, dan aliran darah lebih lancar. Manfaat ini muncul setelah dia mengambil suplemen kolagen selama 8 minggu.

Kesan Sampingan Mengambil Makanan Tambahan Kolagen

Seperti ubat-ubatan, suplemen kolagen juga mempunyai kesan sampingan. Itulah sebabnya sebelum memakannya, anda perlu berjumpa doktor atau pakar pemakanan terlebih dahulu. Berikut adalah kesan sampingan makanan tambahan kolagen:

1. Tahap Kalsium Terlalu Tinggi

Kalsium baik untuk kesihatan tulang. Walau bagaimanapun, terlalu banyak kadar kalsium dalam tubuh boleh mencetuskan hiperkalsemia, yang dicirikan oleh sembelit, sakit tulang, keletihan, mual, muntah, dan irama jantung yang tidak normal.

2. Tindak balas hipersensitiviti

Reaksi ini berlaku sebagai tindak balas yang tidak normal dari sistem imun terhadap alergen (bahan yang mencetuskan alergi), seperti makanan, ubat-ubatan, dan makanan tambahan. Jadi, anda perlu mengetahui kandungan makanan tambahan kolagen yang dimakan. Ini dilakukan untuk mengetahui sama ada kandungannya boleh mencetuskan reaksi alergi atau tidak.

3. Nafas berbau

Makanan tambahan kolagen yang terbuat dari sumber laut dapat mencetuskan bau mulut. Untuk mengatasinya, anda boleh mengambil makanan tambahan kolagen sambil minum jus buah untuk mengurangkan bau mulut yang anda alami.

Baca juga: Lakukan Rawatan Muka Ini untuk Mencegah Penuaan Pramatang

Itulah beberapa kebaikan dan kesan sampingan dari makanan tambahan kolagen. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai suplemen atau suntikan kolagen, gunakan aplikasinya hanya. Sebab sampai , anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Recent Posts