5 Buah untuk Meringankan Kolesterol Tinggi

"Kolesterol tinggi adalah keadaan yang tidak boleh dipandang rendah. Keadaan yang berlaku kerana peningkatan kadar kolesterol dalam darah boleh menjadi tanda bahaya dan dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit. Oleh itu, penting untuk selalu menjaga tahap kolesterol tetap stabil. "

, Jakarta - Kolesterol tinggi tidak boleh dipandang rendah sama sekali. Kerana keadaan ini boleh menjadi tanda bahaya dan risiko mencetuskan pelbagai masalah kesihatan. Oleh itu, sangat penting untuk selalu menjaga kadar kolesterol normal, salah satunya adalah dengan menerapkan gaya hidup yang sehat dan secara rutin memeriksa kadar kolesterol.

Seseorang boleh dikatakan mempunyai kolesterol tinggi jika hasil ujian darah menunjukkan jumlah melebihi 240 mg / dL. Tahap kolesterol normal untuk orang dewasa kurang dari 200 mg / dL. Apabila tahap kolesterol terlalu tinggi, risiko pelbagai penyakit kardiovaskular akan meningkat. Keadaan ini juga boleh mencetuskan penyakit, seperti aterosklerosis, pengumpulan kolesterol, dan plak berbahaya pada dinding arteri.

Baca juga: Berhati-hati! Kolesterol Tinggi Mencetuskan Pelbagai Penyakit

Pengambilan Buah untuk Mengatasi Kolesterol Tinggi

Ada banyak cara yang dapat dilakukan untuk menurunkan kadar kolesterol, salah satunya adalah mengatur diet anda. Orang yang mempunyai kolesterol tinggi disarankan untuk makan jenis makanan tertentu, termasuk buah-buahan. Makanan jenis ini mengandungi banyak serat larut air. Serat dalam buah dapat mengikat asid hempedu, sehingga mengurangi penyerapan lemak dan kolesterol dalam darah.

Sebenarnya, badan memerlukan kolesterol untuk membantu membentuk sel yang sihat. Namun, tahap kolesterol "buruk" yang terlalu tinggi sebenarnya boleh mencetuskan pembentukan plak, sehingga menyumbat saluran darah. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko penyakit kronik, seperti strok dan penyakit jantung. Kolesterol tinggi dapat dikawal dengan memakan jenis buah tertentu, seperti:

1. Pisang

Pengambilan pisang dikatakan dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Ini berlaku kerana zat inulin dalam pisang dapat membantu mengurangkan kolesterol yang diperoleh dari pengambilan makanan. Dengan cara itu, kadar kolesterol dalam darah dapat dikawal.

2. Epal

Selain pisang, anda juga boleh makan sebiji epal untuk membantu menurunkan kadar kolesterol. Buah ini kaya dengan pektin, yang merupakan nutrien yang dapat membantu menurunkan kolesterol. Pektin menyerap kolesterol dan lemak buruk di usus kecil, kemudian membawanya keluar dari badan melalui tinja.

Baca juga: 5 Kebaikan Sayuran dan Buah yang Tidak Diketahui

3. Alpukat

Mempunyai sejarah kolesterol tinggi? Hanya makan alpukat! Buah jenis ini kaya dengan lemak tak jenuh tunggal yang baik untuk menjaga kesihatan jantung. Pengambilan alpukat secara berkala dapat membantu menurunkan kolesterol jahat. Alpukat juga kaya dengan vitamin, mineral, dan sebatian yang dapat menghalang penyerapan kolesterol dalam tubuh.

4. Jambu batu

Kandungan buah jambu batu juga dapat membantu melindungi jantung, terutama dari kerosakan radikal bebas. Selain itu, kandungan kalium dan juga kandungan buah ini juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat, tekanan darah, dan meningkatkan kadar kolesterol baik.

5. Ubi bit

Beetroot dikatakan dapat membantu menurunkan kadar kolesterol darah tinggi, walaupun kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikannya. Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Sains Hortikultur & Bioteknologi membuktikan bahawa memakan buah-buahan dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Baca juga: 6 Sebab Anda Selalunya Makan Beetroot

Perlu lebih banyak maklumat mengenai kolesterol tinggi dan bagaimana mengatasinya? Tanya doktor di aplikasi sahaja. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual dan mengemukakan aduan kesihatan. Dapatkan petua menjaga kesihatan tubuh dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Makanan untuk Membantu Menurunkan Kolesterol LDL (‘Bad’)
Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. 11 makanan yang menurunkan kolesterol
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Alpukat dan Pengendalian Kolesterol
Hidup bersemangat. Diakses pada 2021. Bolehkah Anda Menurunkan Kolesterol dengan Memakan Beet?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found