Hati-hati, haid lewat dapat menandakan 10 penyakit ini

“Haid secara teratur adalah salah satu kriteria kesuburan dan kesihatan wanita. Apabila kitaran tidak teratur atau terlambat, maka anda perlu berwaspada. Sebabnya adalah bahawa haid lewat sering kali menjadi tanda penyakit tertentu. "

, Jakarta - Haid yang lewat sering dikaitkan dengan kehamilan, terutama pada wanita yang sudah berkahwin. Sebenarnya, haid lewat tidak selalu menjadi tanda kehamilan. Pada wanita yang belum berkahwin, tempoh yang tidak dijawab boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan bahkan dapat menunjukkan masalah kesihatan yang serius. Hah, buat awak gugup, kan?

Biasanya kitaran haid berlaku sekitar 21-35 hari. Sebenarnya, tempoh ini tidak berlaku untuk sebilangan wanita. Jadi, apakah penyebab haid lewat? Adakah benar bahawa ada penyakit yang menghantui wanita yang haidnya lewat? Lihat penjelasan di bawah.

Baca juga: 7 Petua Mengatasi Kesakitan Menstruasi

Penyakit Ditandakan oleh Menstruasi Lewat

Jangan sekali-kali memandang rendah haid yang tidak teratur terutamanya sehingga terlambat. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan berlalunya waktu. Bermula dari diet, tekanan hingga senaman yang berlebihan. Namun, yang harus anda ketahui adalah penyakit yang menyebabkan haid lewat. Berikut adalah beberapa penyakit yang dicirikan oleh haid lewat:

1. Gangguan Tiroid

Tempoh lewat boleh disebabkan oleh gangguan tiroid. Di dalam badan kelenjar ini berperanan dalam mengatur metabolisme badan. Sekiranya kelenjar tiroid terganggu dan tidak berfungsi dengan baik, salah satu kesannya ialah kitaran haid dapat terganggu.

Lalu, apakah simptom apabila kelenjar tiroid terganggu? Berbagai, mulai dari keguguran rambut, mudah letih, berat badan turun secara drastik, hingga haid yang lebih banyak dari biasanya.

2. Sindrom Ovari Polikistik (PCOS)

PCOS juga boleh mencetuskan kitaran haid yang lewat. PCOS adalah kelainan pada hormon dan sistem metabolisme tubuh sehingga fungsi ovari terganggu. Gangguan ovari ini menjadikan wanita mengalami haid lewat atau haid terhalang.

Malangnya, penyebab PCOS tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat kecurigaan kuat bahawa penyakit ini berkaitan dengan keadaan lain. Contohnya, sindrom metabolik atau ketahanan insulin.

3. Ketidakseimbangan Hormon

Selain dua perkara di atas, ketidakseimbangan hormon juga boleh mencetuskan haid lewat. Terdapat dua hormon di sini. Pertama, hormon estrogen yang mempengaruhi kesuburan dan kitaran haid. Kemudian, kedua terdapat hormon progesteron yang membantu mengatur sistem pembiakan dalam persiapan kehamilan, termasuk kitaran haid.

Sekiranya salah satu hormon ini bermasalah, maka kitaran haid dan kesuburan akan terjejas. Jadi, apa yang membuatkan hormon tidak seimbang? Pelbagai faktor pendorong, mulai dari tekanan, kegemukan, atau terlalu kurus.

Baca juga: 7 Tanda-tanda Menstruasi Tidak Normal yang Perlu Anda Perhatikan

Terutama bagi wanita yang masih relatif muda (20 tahun ke bawah), haid lewat boleh dipicu oleh ketidakmatangan laluan hormon dari otak ke ovari. Berita baiknya adalah bahawa dari masa ke masa ini akan menjadi lebih baik. Dengan kata lain, semakin dewasa seorang wanita, haid akan semakin kerap.

4. Amenorea

Masih tidak dikenali dengan penyakit ini? Amenorea adalah salah satu gangguan pembiakan pada wanita. Gejala dicirikan oleh ketiadaan haid dalam tempoh atau haid.

Amenorea terdiri daripada dua jenis, iaitu primer dan sekunder. Primer adalah keadaan ketika seseorang tidak pernah mengalami haid ketika usia telah melebihi 16 tahun. Walaupun sekunder jika seorang wanita berumur mengandung (tidak hamil), tetapi tidak mendapat haidnya lagi setelah 3-6 bulan dari haid terakhir.

5. Kanser rahim

Ingin mengetahui simptom barah rahim pada peringkat awal? Salah satunya boleh dicirikan oleh penghambatan kitaran haid. Namun, ia adalah kisah yang berbeza ketika memasuki tahap yang lebih maju. Penghidapnya dapat berdarah dengan banyak. Sebenarnya, lebih banyak daripada pendarahan haid biasa.

Perkara yang perlu dititikberatkan, gejala barah rahim peringkat awal tidak hanya ditandai dengan haid lewat. Masih ada rasa mual, badan mudah letih, penurunan berat badan, sakit ketika kencing atau melakukan hubungan seks.

6. Penyakit kronik

Penyakit kronik seperti diabetes boleh menyebabkan masa lewat. Sebabnya jelas, gula darah yang tidak stabil dapat mempengaruhi perubahan hormon. Nah, keadaan ini boleh membuatkan haid tidak teratur atau lambat.

Baca juga: Wanita Perlu Tahu 2 Gangguan Ovari

7. Penyakit Seliak

Penyakit seliak adalah penyakit autoimun yang disebabkan oleh makan gluten. Apabila tubuh mengambil gluten, sistem kekebalan tubuh bertindak balas, sehingga merosakkan lapisan usus kecil. Nah, apabila usus kecil rosak, penyerapan nutrien terhambat (malabsorpsi nutrien) yang menyebabkan haid terhambat.

8. Cyst

Kitaran haid yang tidak teratur atau lewat juga boleh disebabkan oleh sista, lebih-lebih lagi kista ovari. Tumor jinak ini boleh menyebabkan gejala lain, seperti sakit berlebihan semasa haid.

9. Obesiti

Berat badan berlebihan juga boleh menjadikan haid anda tidak teratur. Pada wanita yang gemuk, tubuh menghasilkan lebih banyak estrogen, sehingga menghalang pembebasan telur.

10. Tekanan

Keadaan tekanan boleh mengganggu hormon, mempengaruhi mood, malah mempengaruhi bahagian otak yang bertanggungjawab mengatur kitaran haid. Lama kelamaan, tekanan boleh menyebabkan penyakit, kenaikan atau penurunan berat badan secara tiba-tiba, semuanya boleh mempengaruhi kitaran haid.

Itulah beberapa keadaan yang boleh menjadi penyebab haid lewat. Ingat, apabila terdapat kitaran haid yang tidak lancar setiap bulan, jangan berlengah untuk berjumpa doktor dengan segera. Jadikan temu janji hospital lebih mudah melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada November 2021 Mengapa Tempoh Saya Terlambat: 8 Sebab yang Mungkin.
Klinik Mayo. Diakses November 2021. Kitaran haid: Apa yang normal, apa yang tidak.
MedlinePlus. Diakses pada November 2021. Menstruasi

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found