Ketahui jenis darah anda dari biasa hingga jarang

"Darah mempunyai banyak keunikan. Salah satunya adalah adanya sel dalam darah yang mengandungi antigen (sejenis protein). Antigen inilah yang menjadikan darah dapat dikelompokkan ke dalam kumpulan yang berlainan atau lebih dikenali sebagai kumpulan darah.

Jakarta - Mungkin, anda hanya tahu empat jenis jenis darah, iaitu A, B, AB, dan O. Namun, ternyata, ada juga jenis darah yang paling jarang berlaku di dunia. Kenapa begitu, ya?

Ternyata, ini kerana daripada keseluruhan 33 sistem kumpulan darah, hanya dua yang digunakan secara meluas, iaitu sistem ABO dan Rh-positif atau Rh-negatif. Kemudian, kedua sistem ini membentuk beberapa kumpulan darah asas. Walau bagaimanapun, pengedarannya tidak sekata, jadi terdapat beberapa jenis yang tergolong dalam kategori kumpulan darah yang jarang berlaku.

Baca juga: Bolehkah Jenis Darah Menentukan Pertandingan Anda?

Rh-null adalah jenis darah paling jarang di dunia

Nampaknya, ada satu jenis jenis darah yang paling jarang dari semua jenis yang ada. Kumpulan darah jenis ini adalah Rh-null yang sering disebut " Darah Emas Menurut data yang ada, ternyata hanya ada 43 orang di dunia yang mempunyai golongan darah ini.Tanda Rh-null adalah kekurangan antigen dalam sistem Rh yang merupakan sistem kumpulan darah terbesar.

Lalu, bagaimana dengan jenis darah lain? Adakah perkara lain yang jarang berlaku selain jenis darah Rh-null? Berikut adalah urutan jenis kumpulan darah dari yang paling biasa hingga yang paling jarang:

  • Jenis Darah O +

Menurut data dari Palang Merah Amerika, golongan darah O + adalah yang paling biasa di dunia, merangkumi 38.67 peratus populasi dunia. Orang yang mempunyai jenis darah jenis ini boleh melakukan transfusi ke semua jenis darah positif Rh lain, seperti A +, B +, dan AB +. Walau bagaimanapun, ia hanya dapat menerima perjalanan darah dari O + dan O-.

  • Jenis Darah A +

Selepas O +, golongan darah A + adalah jenis yang paling mudah dicari, merangkumi sekitar 27.42 peratus populasi dunia. Kumpulan darah jenis ini hanya boleh melakukan transfusi ke A + dan AB +, dan menerima transfusi dari A +, A-, O +, dan O-. Walaupun begitu, penderma dari seseorang dengan golongan darah ini selalu diterima untuk dijaga dengan selamat ketika berlaku kecemasan.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Perbezaan antara Jenis Darah dan Darah Rhesus

  • Jenis Darah B +

Urutan ketiga adalah golongan darah B + dengan jumlah sekitar 22 peratus populasi dunia. Kumpulan darah jenis ini hanya boleh melakukan transfusi ke kumpulan darah B + dan AB +, dan menerima transfusi dari kumpulan darah B +, B-, O +, dan O-. Walau bagaimanapun, jenis darah ini sering digunakan untuk merawat orang dengan penyakit sel sabit dan talasemia ketika mereka memerlukan transfusi secara berkala.

  • Jenis Darah AB +

Agak jarang dibandingkan dengan B +, jenis darah AB + mempunyai peratusan sekitar 5.88 peratus populasi dunia. Jenis darah jenis ini dapat menerima transfusi dari semua jenis jenis darah, tetapi hanya boleh melakukan transfusi kepada pemilik jenis darah yang sama.

Di samping itu, plasma darah dari kumpulan AB dari Rh negatif atau positif selalu diterima kerana dapat disumbangkan kepada semua jenis darah. Walau bagaimanapun, plasma beku segar hanya dapat dihasilkan dari penderma lelaki, kerana jika berasal dari wanita, ia dapat mengembangkan antibodi berbahaya.

  • Jenis darah O -

Jenis darah O- mempunyai sekitar 2.55 peratus populasi dunia. Walaupun mereka boleh melakukan transfusi ke semua jenis golongan darah, orang dengan golongan darah O- hanya dapat melakukan transfusi dari golongan darah yang sama. Jenis darah ini juga dikenali sebagai penderma sejagat sehingga merupakan darah yang paling berharga di dunia dan biasanya diberikan apabila jenis darah penerima tidak diketahui.

Di samping itu, golongan darah O- dengan CMV negatif lebih istimewa kerana darahnya selamat untuk diberikan kepada bayi. CMV adalah virus yang serupa dengan selesema dan kebanyakan orang dewasa telah terdedah kepadanya sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka. Antibodi dari virus kekal dalam darah selamanya sebagai antivirus.

  • Jenis darah-

Jenis darah A- boleh melakukan transfusi ke kumpulan darah A-, A +, AB-, dan AB +. Walau bagaimanapun, jenis darah yang membentuk sekitar 1.99 peratus populasi dunia hanya dapat menerima transfusi dari golongan darah A- dan O-. Memang, seseorang dengan golongan darah ini tidak dapat menderma darah dan plasma kepada sesiapa sahaja, tetapi darah A sangat berharga kerana penderma platelet sejagat dan A-platelet dapat diberikan kepada semua jenis darah.

  • Jenis darah B-

Memasuki senarai tiga jenis darah langka teratas di dunia, terdapat golongan darah B-, dengan peratusan 1.11 peratus populasi manusia. Jenis darah ini dapat menerima transfusi dari B- dan O-, serta transfusi ke B-, B +, AB-, dan AB +. Dikatakan bahawa hanya 1 dari 50 orang yang menderma darah B, jadi bekalan darah selalu diminati untuk memastikan bekalannya sentiasa stabil.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah hubungan antara jangkitan dengan golongan darah

  • Jenis Darah AB-

Apabila merujuk kepada sistem kumpulan darah ABO, jenis darah AB boleh dikatakan paling jarang. Ini kerana jenis darah jenis ini hanya dimiliki oleh 0.36 peratus orang di seluruh dunia. Dari segi transfusi, golongan darah AB- dapat memberi kepada AB- dan AB +, dan menerima transfusi dari AB-, A-, B-, dan O-.

  • Rh-null

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, jenis darah Rh-null adalah yang paling jarang berlaku di dunia. Setakat ini, hanya 43 orang yang dilaporkan mempunyai jenis darah ini. Selain jarang, jenis darah ini dapat ditransfusikan ke semua jenis jenis darah. Walau bagaimanapun, orang dengan golongan darah Rh-null hanya dapat menerima pemindahan darah dengan jenis darah yang sama.

Sekiranya masih ada sesuatu yang ingin anda ketahui mengenai jenis darah, anda boleh terus meminta doktor profesional dari . Hanya dengan muat turun permohonan , semua kemudahan dalam mengakses kesihatan dapat diperoleh. Sudah mempunyai aplikasinya?

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. Apakah Jenis Darah Paling Jarang?
Rarest.org. Diakses pada tahun 2021. 9 Jenis Darah Paling Jarang di Dunia.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found