Pernah dengar mengenai urtikaria atau apa yang sering disebut gatal-gatal? Pasti anda sudah biasa

Jakarta - Pernahkah anda mendengar mengenai urtikaria atau apa yang sering disebut gatal-gatal? Pasti anda sudah biasa. Hives adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh gatal-gatal dan munculnya lebam atau plak merah secara tiba-tiba. Gatal akibat gatal-gatal juga boleh terasa seperti terbakar dan menyengat.

Benjolan atau plak merah dari gatal-gatal boleh muncul di mana sahaja di badan, termasuk muka, bibir, lidah, tekak, atau telinga. Ukurannya juga dapat bervariasi dan bergabung untuk membentuk kawasan yang lebih besar. Keadaan ini boleh bertahan berjam-jam atau bahkan berhari-hari. Nah, ternyata gatal-gatal bukan hanya satu jenis, ada banyak jenis gatal-gatal yang dibezakan berdasarkan penyebabnya.

Baca juga: Gatal-gatal, Alahan atau Sakit Kulit?

Sebab dan Jenis Gatal-gatal

Jenis urtikaria berikut dipetik dari: WebMD, itu dia :

 1. Urtikaria akut

Urtikaria akut biasanya berlangsung kurang dari enam minggu. Penyebab yang paling biasa adalah makanan, ubat-ubatan, atau jangkitan tertentu akibat gigitan serangga. Contoh makanan yang menyebabkan gatal adalah kacang, coklat, ikan, tomato, telur, beri segar, dan susu. Bahan tambahan dan pengawet makanan tertentu juga boleh menyebabkannya.

Ubat yang menyebabkan gatal termasuk aspirin atau ibuprofen, ubat tekanan darah tinggi (penghambat ACE), atau ubat penahan sakit seperti codeine.

 1. Urtikaria Kronik

Jenis ini juga bertahan lebih dari enam minggu. Punca urtikaria jenis ini biasanya lebih sukar dikenal pasti. Bagi kebanyakan orang dengan urtikaria kronik, penyebabnya mungkin penyakit tiroid, hepatitis, jangkitan, atau barah. Di samping itu, urtikaria kronik mempengaruhi organ dalaman lain seperti paru-paru, otot, dan saluran pencernaan. Gejala termasuk sesak nafas, sakit otot, muntah, dan cirit-birit.

 1. Urtikaria Fizikal

Urtikaria fizikal umumnya disebabkan oleh rangsangan fizikal kulit secara langsung, misalnya, sejuk, panas, pendedahan cahaya matahari, getaran, tekanan, berpeluh, dan bersenam. Benjolan atau plak biasanya berlaku tepat di mana kulit terdedah dan jarang muncul di tempat lain. Sebilangan besar gejala muncul dalam masa sejam pendedahan.

Baca juga: 4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Gatal-gatal

 1. Dermatografi

Jenis ini adalah bentuk urtikaria fizikal yang biasa di mana gatal-gatal terbentuk setelah seseorang mencubit atau menggaru kulit. Gejala juga boleh berlaku bersama dengan bentuk urtikaria lain.

Cara Mencegah Gatal-gatal

Sekiranya penyebab gatal-gatal dapat diketahui, rawatan terbaik adalah dengan mengelakkan pencetus, iaitu:

 • Jangan makan makanan yang anda tahu boleh mencetuskan gatal-gatal.
 • Jangan gosok atau menggaru kawasan gatal atau kawasan di mana terdapat lebam dan plak gatal.
 • Elakkan menggunakan sabun yang keras. Pastikan mandi dengan kerap untuk mengurangkan gatal-gatal.
 • Elakkan memakai pakaian yang ketat. Pakaian yang ketat boleh memberi tekanan pada kawasan yang jengkel. Pakai pakaian yang sejuk dan longgar.
 • Sekiranya anda mendapat gatal-gatal ketika sejuk, jangan berenang dengan air sejuk atau memakai jaket atau selendang ketika cuaca sejuk.
 • Pakai pakaian pelindung atau pakai pelindung matahari jika gatal-gatal disebabkan oleh cahaya matahari.
 • Beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera sekiranya anda mengesyaki bahawa gatal anda disebabkan oleh pengambilan ubat.

Baca juga: Tidak masuk ke dalam air boleh menjadi ubat nyeri yang kuat?

Sekiranya anda mempunyai gatal-gatal, anda boleh menghubungi doktor untuk bertanya mengenai ubat apa yang dapat melegakan simptom. Melalui aplikasi tersebut, anda juga boleh membeli ubat secara langsung tanpa perlu keluar dari rumah dan beratur di farmasi.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gatal-gatal dan Kulit Anda.
American College of Allergy, Asthma & Immunology. Diakses pada tahun 2020. Hives (Urtikaria).

Recent Posts