Inilah Cara Menghilangkan Parut Jerawat Hitam

"Parut jerawat yang menghitam tentu dapat mengganggu, terutama ketika Anda melihat di cermin. Nah, ada beberapa cara ampuh yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bekas jerawat yang menghitam. Sebahagian daripada mereka mengambil vitamin C dan menggunakan lidah buaya. "

, Jakarta - Jerawat adalah masalah kulit yang sangat menjengkelkan. Bukan sahaja dapat mengurangkan penampilan, jerawat juga dapat meninggalkan parut pada kulit yang boleh berubah menjadi hitam! Ini tentu dapat membuat sesiapa yang mengalaminya merasa kecewa, terutama wanita.

Namun, anda tidak perlu risau, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bekas jerawat yang menghitam. Dengan menggunakan kaedah yang akan disebutkan, diharapkan wajah anda menjadi lebih halus dan rapi. Mari cari di sini.

Cara Berkesan untuk Menghilangkan Jerawat Hitam

Sebelum menghilangkan bintik-bintik hitam dari bekas jerawat pada kulit, anda perlu mengetahui apa penyebab keadaannya. Jerawat adalah masalah yang terbentuk kerana keradangan pada kulit. Semasa jerawat menyembuhkan dan sel-sel kulit baru terbentuk dan ada kemungkinan sel-sel yang membantu mengembalikan permukaan kulit anda yang halus mengandungi terlalu banyak melanin.

Nah, melanin adalah bahan yang memberi warna pada kulit. Apabila sel kulit tertentu mempunyai lebih banyak melanin daripada yang lain, hasilnya adalah tompok kulit yang lebih gelap. Keadaan ini juga dikenali sebagai hiperpigmentasi pasca-radang. Sudah tentu ini boleh menyebabkan masalah lain ketika ia berlaku pada wajah.

Perlu diingat, cara menghilangkan bintik-bintik gelap berbeza dengan bekas jerawat, anda tahu!

Anda melakukan pelbagai cara untuk menghilangkan bintik-bintik gelap dengan bekas jerawat. Pada bekas jerawat, anda boleh melakukan ini dengan merosakkan tisu kulit sehingga sel kulit baru tumbuh dan mengatasi lubang di wajah. Itulah sebabnya parut jerawat lebih sukar untuk dirawat dan kadang-kadang tetap kelihatan walaupun selepas rawatan.

Baca juga: Ketahui 5 Cara Menghilangkan Parut Jerawat

Untuk bekas jerawat bintik-bintik hitam, masalah ini biasanya disebarkan secara merata di permukaan kulit. Ia juga tidak menunjukkan kerosakan tisu yang panjang pada sel-sel kulit, pori-pori, atau folikel. Sudah tentu ini perlu mendapatkan rawatan yang betul agar tidak ada kesan noda pada wajah.

Namun, apakah kaedah berkesan untuk menghilangkan bekas jerawat yang menghitam? Oleh itu, anda boleh melakukannya:

1. Vitamin C

Cara pertama yang dapat dilakukan untuk merawat bintik hitam dan parut jerawat adalah dengan mengkonsumsi vitamin C. Anda boleh mengambil jus lemon yang kaya dengan vitamin C kerana dipercayai dapat mencerahkan kulit, bahkan memudarkan parut jerawat hitam. Malangnya, bagi anda yang mempunyai jenis kulit sensitif dan kering, disarankan untuk tidak menggunakan jus lemon untuk menghilangkan bekas jerawat yang menghitam kerana terdedah kepada kerengsaan.

2. Aloe Vera

Aloe vera mempunyai banyak faedah yang dapat diberikan, terutama pada kulit. Tumbuhan ini juga sering digunakan sebagai cara menghilangkan parut jerawat yang menyebabkan bintik hitam. Sebenarnya, lidah buaya sememangnya agen penyembuh yang luar biasa, terutama untuk masalah kulit. Tompok-tompok gelap dapat memudar berkat kandungannya yang dapat mencerahkan kulit.

Baca juga: 5 Khasiat Aloe Vera untuk Muka

3. Ekstrak Biji Anggur

Ekstrak biji anggur adalah bahan semula jadi lain yang dapat digunakan sebagai cara menghilangkan parut jerawat yang menyebabkan bintik-bintik gelap. Satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak biji anggur yang diambil selama 6 bulan bermanfaat bagi orang yang mengalami melasma keadaan kulit, yang serupa dengan hiperpigmentasi pasca-inflamasi.

4. Pelindung matahari

Menurut penyelidikan, rawatan bintik-bintik gelap akibat parut jerawat harus dimulakan dengan penggunaan pelindung sinar matahari secara berkala. Jadi, pakai pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 setiap hari, tidak kira sama ada hari itu mendung atau panas. Ini akan membantu mencegah lebih banyak kerosakan pada kulit anda.

Baca juga: Terapi Laser untuk Menghilangkan Titik Gelap, Adakah Berkesan?

Itulah cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bekas jerawat yang menghitam. Pastikan anda melakukan semua perkara ini agar masalah yang berlaku pada kulit, terutama pada wajah, dapat diatasi. Dengan cara itu, anda mempunyai wajah yang bersih dan cerah tanpa bintik-bintik gelap.

Untuk menghilangkan jerawat, anda juga boleh membeli ubat jerawat melalui aplikasi . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan hanya melalui ciri Beli ubat dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play dan nikmati kemudahan mengakses kesihatan hanya di telapak tangan anda!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Menghilangkan Titik Gelap dari Jerawat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found