Langkah Pertama untuk Mengesan Apendisitis

Jakarta - Lampiran adalah organ berbentuk kantung nipis berukuran 5-10 sentimeter. Organ ini bersambung terus ke usus besar. Apabila keradangan berlaku, penderita akan mengalami serangkaian gejala awal radang usus buntu yang dicirikan oleh rasa sakit di perut kanan bawah. Apendisitis adalah penyakit yang boleh menimpa sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, penyakit ini lebih mudah dihidapi oleh seseorang yang berumur 10-30 tahun.

Baca juga: 5 Makanan Yang Harus Dielakkan Orang Yang Mengalami Peradangan

Sekiranya siri awal gejala apendisitis tidak dirawat, apendiks dapat pecah dan menyebabkan kesakitan yang teruk. Apabila ini berlaku, tidak mustahil jika penghidapnya kehilangan nyawanya. Apendisitis bukanlah penyakit yang harus dipandang ringan. Kenali gejala awal, supaya anda dapat mengambil rawatan yang sesuai.

Langkah-langkah untuk Pengesanan Awal Apendisitis

Gejala awal apendisitis umumnya dicirikan oleh:

  • Sakit Perut Bawah

Sakit perut bawah ini berlaku kerana apendiks membengkak dan meradang. Kesakitan itu sendiri boleh berbeza-beza, bergantung pada usia dan kedudukan lampiran. Dalam kebanyakan kes, sakit perut ditandakan dari perut tengah atas berhampiran pusar, yang boleh bergerak ke perut kanan bawah. Pesakit akan mengalami kesakitan yang teruk ketika bergerak, bernafas, batuk, bersin, atau mengalami tekanan.

  • Pening dan muntah

Satu lagi gejala awal apendisitis adalah mual dan muntah, yang boleh berlaku kerana kolitis mempengaruhi sistem saraf pencernaan. Akibatnya, penghidap akan mengalami penurunan selera makan, sehingga penderita akan mudah merasa letih dan lemah.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara radang usus buntu dan gastrik

  • Mengalami Gangguan gastrousus

Penyumbatan pada lampiran akan menyebabkan penderita mengalami cirit-birit atau sembelit, yang sukar untuk membuang air besar. Pada beberapa penderita, gejala awal radang usus buntu akan ditandai dengan kesukaran mengalirkan gas, kerana penyumbatan pada usus yang telah terjadi sepenuhnya.

  • Mengalami Demam Ringan

Demam ringan pada orang dengan apendisitis berkisar antara 37-38 darjah Celsius. Tetapi, jika radang usus buntu bertambah teruk, demam boleh mencapai lebih dari 38 darjah celcius. Peningkatan suhu badan itu sendiri akan disertai dengan degupan jantung yang tidak teratur. Demam ringan adalah tindak balas semula jadi sistem kekebalan tubuh untuk melawan jangkitan untuk mengurangkan bilangan bakteria jahat yang menyerang tubuh.

  • Kerap membuang air kecil

Lampiran adalah organ yang terletak berhampiran dengan pundi kencing. Gejala awal radang usus buntu kemudian dapat ditandai dengan peningkatan frekuensi buang air kecil pada penderita. Dalam kes yang jarang berlaku, penghidap mungkin mengalami kesakitan ketika membuang air kecil.

Baca juga: Selalunya Makan Pedas? Inilah Kesannya pada Lampiran

Tidak semua orang mengalami gejala awal usus buntu yang sama. Gejala awal yang muncul pada kanak-kanak dan orang dewasa akan berbeza. Pada kanak-kanak berumur kurang dari 2 tahun, gejala awal apendisitis dicirikan oleh demam, muntah, dan perut kembung. Segera berjumpa doktor di hospital terdekat apabila anda menemui pelbagai gejala, ya! Rawatan yang betul dijalankan, kerana kehilangan nyawa adalah komplikasi yang boleh terjadi.

Rujukan:

Eapsa.org. Diakses pada tahun 2020. Keadaan: Apendisitis Akut (Awal).

Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Mengetahui Sekiranya Kesakitan Itu Lampiran Anda.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2020. Apendisitis: Apa yang Perlu Anda Ketahui.

Recent Posts