Lihatlah Kandungan Nutrisi Kerang dan Manfaatnya

, Jakarta - Sering diproses menggunakan pelbagai jenis rempah, mulai dari sos Padang manis dan masam, sos tiram, dan banyak lagi. Kerang mempunyai rasa yang enak dan menyelerakan, bukan? Tidak hairanlah jika banyak orang suka memakan kerang dan tidak boleh berhenti memakannya. Baiklah, ada berita baik untuk peminat kerang. Di sebalik rasa yang enak, kerang juga mempunyai pelbagai kandungan nutrisi yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Inilah kandungan nutrien dalam kerang dan faedahnya.

Kandungan Pemakanan

Beberapa jenis kerang yang biasanya dimakan adalah kerang merpati dan kerang hijau. Kedua-duanya sama-sama kaya dengan nutrien selagi anda memilih kerang segar. Bagi wanita hamil, makan kerang juga dibenarkan, selagi kerang telah dimasak hingga dimasak.

Baca juga: Ini adalah Nutrien dan Faedah yang Terkandung dalam Udang

 • Kalori dan Lemak: Dalam hidangan 3-ons kerang hijau, terdapat kira-kira 145 kalori kalori dan lemak dengan 4 gram lemak, 6 gram karbohidrat, 48 mg kolesterol dan 314 mg natrium.
 • Protein: Dalam 85 gram kerang terdapat 11 gram protein atau 22 peratus dari kadar kecukupan pemakanan harian (RDA).
 • Asid Lemak Omega-3: setiap gram kerang mengandungi 392 mg omega-3 dan 32 mg omega-6.
 • Vitamin A: makan semangkuk kerang dapat memenuhi sekitar 10-18 peratus pengambilan vitamin A harian yang diperlukan oleh orang dewasa.
 • Vitamin B12: semangkuk kerang juga dapat memenuhi keperluan harian vitamin B12 untuk orang dewasa.
 • Vitamin C: terdapat 11.1 miligram atau 18 peratus RDA dalam 85 gram kerang.
 • Besi: Kerang juga mengandung 12 miligram besi atau 66 persen RDA
 • Kalsium: 78.2 miligram atau 7 peratus daripada RDA.
 • Potasium: 533.8 miligram atau 15 peratus daripada RDA.
 • Mangan: 0.4 miligram.
 • Selenium: 67 mikrogram.

Kelebihan Kerang

Oleh kerana banyak kandungan nutrisi yang terdapat dalam kerang, memakan makanan laut ini dapat memberikan sejumlah manfaat.

1. Menjaga Kesihatan Jantung

Kandungan asid lemak omega-3 yang tinggi dalam kerang dapat mengurangkan kadar trigliserida yang terlalu tinggi. Oleh itu, memakan sebahagian kerang segar dapat mencegah anda dari pelbagai masalah jantung seperti pengerasan arteri dan serangan jantung. Namun, jangan makan kerang terlalu banyak, kerana kerang juga mengandung kolesterol tinggi yang dapat membahayakan keadaan jantung anda.

Baca juga: Ambil 7 makanan ini untuk jantung yang sihat

2Mengatasi Anemia

Orang yang sering mengalami anemia perlu makan makanan yang kaya dengan zat besi. Nah, kerang adalah salah satu daripadanya. Makan kerang yang kaya dengan zat besi dapat membantu meningkatkan hemoglobin dalam darah. Hemoglobin adalah protein khas yang berfungsi membawa oksigen dalam darah ke seluruh badan. Dengan adanya hemoglobin, organ-organ dalam tubuh dapat memperoleh oksigen yang cukup, sehingga dapat berfungsi dengan baik. Oleh itu, anda dapat mengelakkan anemia.

3. Mengekalkan Fungsi Sistem Saraf

Tubuh manusia memerlukan vitamin B12 yang berperanan penting dalam membantu sistem saraf berfungsi dengan baik. Kekurangan vitamin B12 akan membuat anda berisiko mengalami kerosakan saraf akibat penurunan fungsi otak. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk memenuhi pengambilan vitamin B12 setiap hari. Salah satu cara adalah dengan memakan kerang yang kaya dengan vitamin B12.

4. Meningkatkan Imuniti dan Metabolisme Badan

Kerang mengandungi tahap protein haiwan yang sangat tinggi dan hampir 100 peratus asid amino pentingnya. Nah, protein adalah salah satu nutrien penting yang berguna untuk menjaga tubuh agar dapat menjalankan fungsinya dengan betul, termasuk menjaga daya tahan dan metabolisme badan. Selain itu, pengambilan protein juga diperlukan untuk membina otot, enzim, hormon, dan organ tubuh yang lain.

Baca juga: 5 peraturan untuk makan makanan laut supaya anda tidak mempunyai kolesterol

Itulah kandungan nutrien dan faedah makan kerang. Tetapi ingat, jangan makan kerang secara berlebihan, sehingga kadar kolesterol dalam tubuh anda tidak meningkat. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pemakanan makanan tertentu, tanya doktor anda melalui aplikasi . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts