7 Cara Semula jadi Mengubati Darah Tinggi

, Jakarta - Tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah penyakit yang boleh menjadi punca kepada pelbagai masalah kesihatan yang serius. Untuk menurunkan tekanan darah yang terlalu tinggi, doktor biasanya menetapkan ubat penurun tekanan darah. Tetapi sebenarnya, ada pelbagai cara semula jadi yang boleh dilakukan untuk merawat tekanan darah tinggi, anda tahu.

Beberapa cara semula jadi untuk merawat tekanan darah tinggi yang akan dibincangkan selepas ini anda boleh mencuba. Tetapi itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan ubat yang disyorkan oleh doktor, ya. Terus minum ubat yang diarahkan oleh doktor, dan lakukan beberapa cara semula jadi berikut sebagai terapi pelengkap untuk menyokong menurunkan dan menstabilkan tekanan darah:

Baca juga: 5 Tanda Orang Yang Berpengaruh Terpengaruh dengan Hipertensi

1. Pilih Makanan yang Betul

Untuk memastikan tekanan darah stabil dan mencegah komplikasi serius yang mungkin berlaku, orang yang menderita hipertensi mesti memilih makanan yang tepat. Ini kerana makanan yang anda makan boleh mempengaruhi tekanan darah anda. Peraturan utama adalah: elakkan makanan masin, tinggi lemak, dan bungkusan.

Selain menghindari jenis makanan ini, orang dengan tekanan darah tinggi juga perlu meningkatkan makanan yang tinggi vitamin dan serat, seperti sayur-sayuran, buah, kacang-kacangan, biji-bijian, dan biji-bijian. Makanan serat dapat mengikat lemak yang dapat memicu peningkatan tekanan darah. Bukan hanya itu, orang dengan tekanan darah tinggi juga memerlukan makanan yang tinggi kalium, kerana mereka dapat membantu menormalkan kadar natrium dalam tubuh, sehingga tekanan darah menjadi lebih terkawal.

Sekiranya anda masih keliru tentang makanan mana yang enak dimakan dan mana yang harus dielakkan, anda boleh muat turun permohonan dan berunding dengan pakar pemakanan melalui sembang. Jangan lupa untuk selalu melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala, untuk mengawal naik turun tekanan darah.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Obesiti dan tekanan darah tinggi adalah kombinasi sempurna untuk meningkatkan risiko pelbagai penyakit berbahaya. Oleh itu, jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda harus mengekalkan berat badan yang ideal. Sekiranya anda berlebihan berat badan, mulailah menurunkan berat badan.

Kerana, berat badan berlebihan menunjukkan bahawa tubuh anda penuh dengan simpanan lemak, yang dapat melekat pada saluran darah. Kesannya, aliran darah tidak lancar dan tekanan darah akan meningkat. Dengan menurunkan berat badan, risiko aliran darah yang tidak lancar akibat simpanan lemak akan diminimumkan, dan secara automatik tekanan darah akan lebih terjaga.

Baca juga: 3 Petua Senaman untuk Penghidap Hipertensi

3. Bersenam secara Rutin

Tidak hanya menjaga kecergasan badan secara keseluruhan, senaman secara teratur dapat menurunkan tekanan darah tinggi secara semula jadi. Namun, perlu diingat bahawa untuk dapat merasakan faedah ini, anda perlu kerap bersenam.

Jadi, anda perlu menjadikannya tabiat atau rutin harian yang baik. Secara amnya, latihan selama 1-3 bulan untuk memberi kesan positif terhadap tekanan darah. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari, atau 150 minit seminggu.

Tidak perlu melakukan senaman berat dan intensiti tinggi. Anda boleh memulakan kebiasaan baik ini dengan melakukan senaman ringan, seperti berjalan-jalan santai di rumah atau berbasikal. Di samping itu, penting juga untuk menjaga aktiviti fizikal dalam aktiviti harian, seperti melakukan sendiri pekerjaan rumah tangga atau memilih untuk berjalan kaki dalam jarak pendek daripada menaiki teksi motosikal. di talian.

4. Elakkan Tekanan

Bolehkah tekanan mencetuskan peningkatan tekanan darah? Ya. Apabila tertekan, tubuh akan melepaskan hormon kortisol dan adrenalin yang dapat menyempitkan saluran darah. Akibatnya, aliran darah akan tersekat dan tekanan darah akan meningkat. Jadi, semakin kerap anda mengalami tekanan, semakin kerap tekanan darah tinggi anda akan menurun. Oleh itu, elakkan tekanan dengan meluangkan masa untuk merehatkan badan dan minda anda, dengan melakukan perkara yang anda gemari.

5. Hadkan Pengambilan Kafein

Kafein yang terdapat dalam kopi, teh, soda, dan coklat, dapat merangsang pengeluaran pelbagai hormon dalam tubuh, yang kemudian mempengaruhi tekanan darah. Oleh itu, anda harus mengehadkan pengambilan kafein anda mulai sekarang, dan menggantinya dengan minuman atau makanan lain yang mengandungi banyak vitamin dan mineral, seperti susu dan jus buah.

Baca juga: Petua untuk Mencegah Tekanan Darah Meningkat Secara drastik

6. Berhenti Tabiat Merokok

Anda harus menghentikan tabiat merokok yang anda alami. Selain dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan pada paru-paru atau jantung, kebiasaan merokok juga dapat memicu tekanan darah tinggi.

7. Memenuhi Keperluan Rehat

Sebenarnya, tekanan darah akan menurun ketika anda tidur. Atas sebab ini, sangat penting untuk memenuhi keperluan untuk berehat dengan memperhatikan waktu tidur. Biasakan tidur tepat pada waktunya. Sekiranya anda mengalami gangguan tidur secara berterusan, tidak ada salahnya bertanya kepada doktor anda . Rawatan awal tentu menjadikan keadaan kesihatan anda lebih optimum.

Itulah beberapa kaedah semula jadi untuk merawat tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Jangan lupa untuk selalu menjalani gaya hidup dan diet yang sihat untuk mencegah hipertensi!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. 15 Cara Semula jadi untuk Menurunkan Tekanan Darah Anda.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. 10 cara untuk mengawal tekanan darah tinggi tanpa ubat.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 17 Cara Berkesan untuk Menurunkan Tekanan Darah Anda.

Recent Posts