Berikut adalah 5 Punca Pingsan Sering Secara tiba-tiba

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami atau melihat orang di sekitar anda yang tiba-tiba kehilangan kesedaran? Apabila anda kehilangan kesedaran, tidak mustahil perkara berbahaya boleh berlaku, terutama ketika anda sedang dalam perjalanan. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengetahui punca seseorang yang pingsan tiba-tiba untuk mengelakkan kesan berbahaya daripada berlaku.

Pengsan berlaku apabila seseorang kehilangan kesedaran kerana otak kekurangan oksigen. Gangguan ini, juga dikenali sebagai 'syncope', dapat terjadi dalam beberapa saat hingga beberapa minit. Walaupun begitu, seseorang yang sering pingsan tiba-tiba boleh menjadi tanda penyakit berbahaya yang menyerang. Berikut adalah beberapa penyebab seseorang mengalami pengsan secara tiba-tiba!

Baca juga: Inilah sebab mengapa orang boleh pingsan kerana degupan jantung menurun

Punca Seseorang Sering Pingsan Tiba-tiba

Pingsan yang berlaku bukanlah penyakit, tetapi gejala atau keadaan yang boleh menyebabkan seseorang kehilangan kesedaran. Keadaan ini umumnya berlaku secara tiba-tiba, sehingga tidak dapat diramalkan akan berlaku. Selain itu, gangguan ini juga boleh berlaku pada sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Namun, bagaimana jika pengsan sering berlaku?

Seseorang yang sering keluar secara tiba-tiba boleh disebabkan oleh beberapa gangguan berbahaya. Walau bagaimanapun, adalah normal bagi kelainan otak yang kekurangan oksigen dan glukosa yang sangat diperlukan. Ia juga boleh berlaku kerana darah yang tidak sampai ke otak atau kekurangan oksigen dalam darah. Berikut adalah beberapa sebab pengsan secara tiba-tiba:

  1. Gangguan Saraf Vagus

Penyebab pertama dan paling biasa seseorang pengsan tiba-tiba adalah mengalami gangguan pada saraf vagus. Keabnormalan di otak berlaku kerana gangguan keseimbangan antara adrenalin kimia dan asetilkolin. Adrenalin dapat merangsang jantung untuk bergerak lebih cepat, sementara asetilkolin adalah sebaliknya. Apabila lebih banyak asetilkolin dihasilkan, penurunan aliran darah ke otak terjadi, menyebabkan kehilangan kesedaran atau pengsan secara tiba-tiba.

Baca juga: Inilah yang berlaku apabila badan anda pengsan

  1. Tekanan Darah Berubah Tiba-tiba

Seseorang yang sering mengalami tekanan darah rendah juga boleh mempunyai risiko pengsan secara tiba-tiba lebih kerap. Saluran darah harus menahan kesan graviti apabila seseorang mengubah kedudukan badan. Seseorang yang mengubah kedudukan badan dari berbohong ke berdiri, sistem sarafnya menjadi tidak terkawal dan cuba mengepam darah ke otak secepat mungkin. Pada orang tua, saluran darah tidak sekuat dulu dan risiko pengsan tiba-tiba meningkat.

Seseorang yang pengsan tiba-tiba boleh disebabkan oleh beberapa perkara berbahaya. Oleh itu, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai punca pengsan secara tiba-tiba, doktor dari sedia menolong. anda cukup muat turun permohonan dalam telefon pintar kerap digunakan!

  1. Anemia

Penyebab lain seseorang yang pingsan tiba-tiba adalah menderita anemia atau kekurangan darah. Apabila tubuh mengalami kekurangan darah, bekalan darah yang membawa nutrien dan oksigen ke otak berkurang. Akhirnya, aktiviti otak dapat terganggu dan penghidapnya boleh pengsan secara tiba-tiba. Oleh itu, jika anda menghidap anemia, sebaiknya pastikan terdapat cukup darah di dalam badan anda.

  1. Kekeringan

Seseorang yang badannya mengalami dehidrasi atau dehidrasi mempunyai kemungkinan pengsan. Banyak perkara boleh menyebabkan seseorang mengalami dehidrasi, seperti muntah, cirit-birit, diabetes, dan lain-lain. Pengurangan pengambilan cecair di dalam badan akan menyebabkan reaksi pada saraf vagus. Sama seperti gangguan awal, ini boleh menyebabkan keperluan darah di otak berkurang.

Baca juga: Inilah sebab seseorang boleh pingsan secara tiba-tiba

  1. Terkejut

Kejutan juga boleh membuatkan seseorang mengalami pengsan secara tiba-tiba. Beberapa keadaan menyebabkan ini, seperti pendarahan, reaksi alergi, kepada jangkitan yang teruk. Keadaan ini dapat membuat tekanan darah dalam badan menurun secara drastik, sehingga bekalan darah ke otak berkurang. Sebelum pengsan, beberapa orang mungkin bingung atau keliru.

Setelah mengetahui beberapa perkara yang boleh menyebabkan seseorang pengsan tiba-tiba. Diharapkan anda dapat menjaga tubuh anda dengan lebih baik agar tetap sihat agar perkara ini dapat dielakkan. Pasti semua orang tidak mahu pingsan, terutama ketika melakukan perkara yang memerlukan tumpuan, seperti memandu.

Rujukan:
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Gejala, Punca, Rawatan dan Pencegahan Pengsan (Syncope)
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Memahami Pengsan - Asas

Recent Posts