Bolehkah Orang dengan Strok Pulih Sepenuhnya?

Jakarta - Adakah anda biasa dengan strok? Penyakit ini juga sering disebut sebagai pembunuh senyap. Sebabnya jelas, strok sangat berbahaya, boleh membunuh secara senyap akibat lumpuh otak. Sekiranya tidak menyebabkan kematian, strok masih boleh memberi kesan kepada orang kurang upaya. Mengerikan, bukan?

Strok adalah keadaan apabila bekalan darah ke otak terganggu atau berkurang kerana tersumbat (iskemia stroke) atau pecahnya saluran darah (stroke hemoragik). Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan kematian sel otak, hingga kelumpuhan otak. Ini kerana tanpa pengambilan oksigen dan nutrien, sel-sel otak tidak akan dapat hidup untuk menjalankan fungsinya.

Oleh itu, persoalannya adakah strok dapat disembuhkan sepenuhnya?

Baca juga: 7 Punca Strok Menyerang Umur Muda

Pulih Keseluruhan Terdapat Syarat

Sebenarnya, penghidap strok dapat pulih sepenuhnya dari serangan yang mereka alami. Namun, perkara yang paling menentukan adalah masa pengendalian. Segera atau tidak, dibawa ke hospital setelah mengalami strok.

Sebenarnya, tidak sedikit pesakit yang mengalami kelewatan strok berjumpa doktor. Sebenarnya, ada lawatan baru ke doktor setelah beberapa hari serangan itu berlaku. Walaupun, tempoh keemasan atau masa keemasan rawatan strok pada 4.5 jam pertama serangan. Secepat mungkin. Semakin lama ditangguhkan, semakin teruk kesannya.

Ingat, jangan buat rawatan diri ketika menghadapi strok. Untuk mendapatkan perkhidmatan terbaik dan peluang pemulihan yang terbaik, segera ke hospital apabila strok menyerang.

Strok disebabkan oleh penyumbatan pada saluran darah atau pecahnya saluran darah di otak. Perkara yang perlu digarisbawahi ialah penyumbatan saluran darah yang besar mempunyai risiko kecacatan yang lebih tinggi daripada penyumbatan pada saluran darah kecil.

Walaupun begitu, kedua-duanya masih dapat disembuhkan sepenuhnya. Dengan kata lain, keadaan pesakit boleh kembali normal. Proses penyembuhan tidak melihat usia. Maksudnya, mereka yang diserang pada usia produktif atau orang tua mempunyai peluang yang sama untuk pulih sepenuhnya dari strok.

Bagaimana dengan masa pemulihan? Nah, ini bergantung pada seberapa besar kawasan yang menyerang otak. Sekiranya kawasan otak yang terjejas (penyumbatan atau pendarahan) cukup besar, lebih lama diperlukan untuk pulih.

Selain itu, strok dapat pulih sepenuhnya juga dipengaruhi oleh faktor psikologi. Faktor ini memainkan peranan penting dalam proses pemulihan. Pendek kata, adakah pesakit mempunyai keinginan dari dirinya untuk pulih sepenuhnya atau kurang motivasi.

Jangan lupa tentang faktor sosial. Penghidap strok sangat memerlukan dorongan dan motivasi dari keluarga dan rakan-rakan. Sokongan mereka sangat membantu dalam proses pemulihan strok.

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Strok Yang Anda Perlu Tahu

Terdapat serangkaian gejala

Apabila seseorang mengalami strok, dia akan mengalami pelbagai keluhan. Sebabnya, strok memang boleh menyebabkan pelbagai gejala pada penghidapnya. Sebagai contoh:

  • Lengan dan kaki menjadi lemah. Gejala lain termasuk kelemahan di lengan dan kaki (atau kedua-duanya). Kadang-kadang juga kebas, malah lumpuh.

  • Sakit. Kesakitan sebenarnya bukan gejala khas penyakit ini. Namun, menurut kajian seperti yang dilaporkan oleh Kesihatan, kira-kira 62 peratus wanita mempunyai strok yang lebih kerap tidak tradisional daripada lelaki. Salah satu gejala yang paling biasa adalah kesakitan.

  • Penglihatan menjadi kabur. Strok boleh menyebabkan penglihatan kabur, penglihatan berganda, dan kehilangan penglihatan pada satu mata. Seperti yang dilaporkan Kesihatan, kira-kira 44 peratus daripada 1.300 orang di UK, kehilangan penglihatan ketika gejala strok menyerang.

  • Kesukaran bercakap atau kekeliruan. Strok boleh merosakkan kemampuan anda untuk mengekspresikan diri atau memahami sesuatu. Contohnya, kekeliruan tentang mencari kata atau menggunakan perkataan yang salah semasa bercakap.

  • Pening atau kehilangan keseimbangan. Strok boleh menyebabkan masalah berjalan, pening, atau loya.

Baca juga: Berhati-hati, 7 Aduan Ini Dapat Menanda Pukulan Kecil

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pemulihan Strok: Apa Yang Harus Diharapkan semasa Anda Pulih.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020 Penyakit & Keadaan. Pukulan.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan A-Z. Pukulan.

Recent Posts