Inilah Bahaya Kutu Kepala yang tidak segera dibanteras

, Jakarta - Kutu adalah sejenis serangga parasit yang sangat berjangkit. Kutu boleh mendarat di bahagian tubuh manusia yang ditutupi oleh rambut. Walaupun kutu tidak membawa penyakit, gigitannya dapat menyebabkan rasa gatal yang tidak selesa. Kutu yang hidup di kepala akan menghisap darah dari kulit kepala.

Kanak-kanak mendapat kutu lebih kerap daripada orang dewasa. Ini kerana penghantaran kutu adalah biasa di prasekolah atau sekolah rendah. Perlu diingat bahawa kutu bukanlah tanda kebersihan yang buruk, tetapi boleh disebabkan oleh penularan dari seseorang yang sudah mempunyai kutu.

Baca juga: Berikut adalah 6 Cara Semula jadi untuk Menghilangkan Kutu Kepala

Bagaimana Ticks Tersebar?

Kutu boleh merebak melalui sentuhan fizikal. Serangga ini tidak boleh terbang atau melompat, tetapi mereka dapat merangkak dari kepala ke kepala. Ini boleh berlaku apabila helai rambut seseorang saling menyentuh semasa hubungan rapat. Kutu hanya mempengaruhi manusia dan mereka tidak melompat ke haiwan peliharaan atau haiwan lain.

Kutu juga boleh bergerak di atas objek yang menyentuh kepala. Seseorang boleh mendapat kutu setelah berkongsi objek seperti topi atau tuala. Namun, kutu tidak dapat bertahan lama tanpa makan. Mereka mesti bergerak ke kepala baru dalam masa 24 jam atau mereka akan mati. Nimfa, yang merupakan kutu muda dapat bertahan selama beberapa jam di luar kulit kepala manusia.

Kitaran Hidup Kutu Kepala Yang Perlu Anda Ketahui

Jenis kutu kepala yang sering mendarat di rambut adalah: Pediculus humanus var capitis yang bertahan dengan menghisap darah di kulit kepala tuan rumah. Kutu kepala mempunyai kitaran hidup berikut:

  • Kutu betina menghasilkan telur yang akan menetas dalam 8-9 hari setelah bertelur.

  • Kemudian kutu berkembang menjadi nimfa (bentuk kutu yang belum matang).

  • Nimfa mengambil masa 9-12 hari untuk berkembang, kemudian bertahan sebagai dewasa selama 3-4 minggu.

Baca juga: Anak-anak Mengalami Kutu Kepala, Inilah Cara Mengatasinya

Kutu kepala bukanlah penyakit yang serius. Namun, kutu yang tidak dapat dirawat boleh mencetuskan keadaan lain seperti mengelupas kulit kepala, menyebabkan jangkitan. Tanyakan kepada doktor jika anda ingin mengetahui rawatan kutu kepala, senang anda boleh bertanya melalui aplikasi .

Cara Merawat Kutu Kepala

Sekiranya anda mempunyai kutu kepala, berikut adalah petua yang boleh anda cuba untuk menghilangkan kutu kepala, iaitu:

  • Memotong atau mencukur rambut.

  • Gunakan cuka untuk menghilangkan kutu kepala. Sifat cuka yang berasid dapat membunuh kutu ini dalam sekelip mata. Walau bagaimanapun, cuka harus digunakan dengan berhati-hati agar tidak merengsakan kulit kepala.

  • Permethrin 1 peratus. Anda juga boleh menggunakan krim bilas krim ini ke kulit kepala, kemudian biarkan selama 2 jam. Walaupun berkesan untuk menghalau kutu, permetrin dapat menyebabkan kesan sampingan, seperti kemerahan dan gatal-gatal pada kulit kepala.

  • Malathion 0.5 atau 1 peratus. - ubat berbentuk sembur Ini sering disyorkan untuk kanak-kanak berusia lebih dari enam tahun. Setelah disapu pada kulit kepala dan biarkan semalaman.

  • Gameksan 1 peratus juga boleh digunakan pada kulit kepala dan dibiarkan selama 12 jam.

Sekiranya anda memerlukan ubat-ubatan di atas, anda boleh membelinya melalui hanya. Melalui aplikasi tersebut, membeli ubat lebih mudah kerana tidak perlu beratur.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara kutu rambut dan kutu air

Jaga kebersihan rambut dengan kerap mencuci rambut untuk mengelakkan kutu kepala. Elakkan sentuhan terlalu dekat dengan kepala orang yang mempunyai kutu kepala. Anda juga tidak digalakkan untuk berkongsi penggunaan barang peribadi seperti tuala atau sikat.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Bahaya Tidak Mengubati Wabak Kutu.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apa yang menyebabkan kutu kepala ?.

Recent Posts