Keadaan Yang Menyebabkan Sakit Payudara Ketika Ditekan

, Jakarta - Payudara yang terasa sakit ketika ditekan sering membuat sebilangan wanita merasa gelisah. Sebabnya adalah bahawa aduan itu adalah tanda keadaan serius. Jadi, keadaan apa yang boleh menyebabkan sakit payudara?

Baca juga: Sakit pada satu atau kedua-dua payudara, awas gejala mastalgia

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan sakit payudara ketika ditekan, iaitu:

1. Fibroadenoma

Pernahkah anda mendengar keluhan payudara yang disebut fibroadenoma? Fibroadenoma adalah jenis tumor jinak yang paling biasa berlaku di kawasan payudara. Bentuk fibroadenoma bulat dengan batas tegas dan mempunyai konsistensi spongy dengan permukaan licin. Selain itu, ukuran ketulan ini dapat membesar semasa mengandung.

Nah, walaupun secara amnya benjolan fibroadenoma tidak menimbulkan rasa sakit, tetapi ketika menghampiri haid, ketulan ini boleh menyakitkan. Nasib baik, fibroadenoma tidak merebak ke organ lain dari masa ke masa, tidak seperti kanser payudara. Ringkasnya, benjolan ini hanya tinggal di tisu payudara.

2. turun naik hormon

Sakit payudara juga boleh disebabkan oleh turun naik hormon, misalnya disebabkan oleh kitaran haid. Kitaran haid wanita menyebabkan turun naik hormon estrogen dan progesteron. Nah, hormon ini boleh menyebabkan payudara wanita terasa bengkak, tebal, dan kadang-kadang sakit ketika ditekan.

Sekiranya sakit payudara disebabkan oleh turun naik hormon, selalunya ia akan bertambah teruk dalam dua hingga tiga hari sebelum haid anda. Kadang kala kesakitan akan berterusan sepanjang kitaran haid.

Di samping itu terdapat juga beberapa periode atau tempoh perkembangan yang mempengaruhi kitaran haid, yang berpotensi menyebabkan sakit payudara. Contohnya, akil baligh, kehamilan, dan menopaus.

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Ketumbuhan Payudara

3. Kanser payudara

Dalam beberapa kes, sakit payudara dapat dipicu oleh pertumbuhan sel-sel abnormal di payudara, alias barah payudara. Perlu ditekankan, tidak semua benjolan payudara adalah barah.

Namun, ia harus dipandang serius sehingga benar-benar dinyatakan bukan barah. Nah, salah satu gejala barah payudara boleh dicirikan oleh rasa sakit atau pembengkakan pada payudara.

Hati-hati, jangan bermain dengan penyakit ini. Kanser payudara adalah tumor malignan yang berkembang di sel-sel payudara. Sel-sel yang tidak normal ini dapat merebak ke bahagian tubuh yang lain pada tahap yang lebih teruk.

4. Mastitis

Penyebab sakit payudara yang lain juga boleh disebabkan oleh mastitis atau radang payudara. Orang yang mengalami keadaan ini mengalami simptom seperti payudara bengkak, kemerahan, berasa panas, dan menyebabkan rasa sakit pada sentuhan.

Sebilangan besar kes mastitis dialami oleh wanita yang menyusu. Keadaan ini akan menyebabkan payudara terasa sakit dan bengkak akibat radang. Dalam beberapa kes, mastitis juga boleh disertai dengan jangkitan. Jangan memandang ringan keluhan ini, kerana mastitis juga boleh menyebabkan abses pada tisu payudara.

Baca juga:Cara Mengatasi Sakit Payudara Semasa Menstruasi

5. Dipicu oleh Syarat Lain

Selain empat perkara di atas, sakit payudara juga boleh disebabkan oleh beberapa keadaan lain, seperti:

  • Akil baligh pada kanak-kanak perempuan.
  • Kehamilan, kelembutan payudara cenderung lebih biasa pada trimester pertama.
  • Perubahan payudara fibrocystic adalah penyebab biasa sakit payudara. Tisu payudara fibrocystic mengandungi ketulan atau sista yang cenderung lebih lembut sebelum haid.
  • Selepas melahirkan, payudara wanita boleh membengkak kerana menyusu. Dalam beberapa kes, keadaan ini boleh menjadi sangat menyakitkan. Sekiranya anda melihat kawasan merah di payudara anda, berjumpa doktor dengan segera. Keadaan ini mungkin menandakan adanya jangkitan atau masalah payudara lain yang lebih serius.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Sakit payudara
NIH - Institut Kanser Nasional. Diakses pada tahun 2020. Perubahan dan Keadaan Payudara.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mastitis.
Klinik Mayo. Diakses pada Disember 2020. Sakit payudara.

Recent Posts