Inilah Perbezaan antara Stroke Hemorrhagic dan Stroke Ischemic

Jakarta - Kurang bersenam, suka minum alkohol, dan tabiat merokok adalah gaya hidup yang rentan terhadap beberapa penyakit kronik, salah satunya adalah strok . strok adalah gangguan kesihatan yang disebabkan oleh gangguan bekalan darah ke otak akibat penyumbatan atau pecahnya saluran darah. Lebih baik menjalani gaya hidup yang lebih sihat untuk mengelakkan penyakit strok .

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Strok Yang Anda Perlu Tahu

Ketahui Punca Strok

Tanpa bekalan darah yang mencukupi ke otak, sel-sel di otak mati. Keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi pada penghidap strok . Terdapat dua sebab mengapa seseorang jatuh sakit strok Pertama, kerana penyumbatan saluran darah ke otak, yang juga dikenali sebagai stroke iskemia. Kedua, kerana pecahnya saluran darah atau dikenali sebagai strok buasir.

Kemudian, bagaimana membezakan dua penyebabnya strok ini? Sebelum membezakan dua penyebabnya strok , anda harus mengetahui lebih lanjut mengenai strok buasir dan strok iskemia.

1. Strok hemoragik

Seseorang dikatakan mengalami strok berdarah apabila saluran darah di otak pecah atau bocor. Pada mulanya, kelemahan saluran darah seseorang menjadikan saluran darah di otak pecah. Darah yang tumpah akibat pecah atau bocor menyebabkan penumpukan dan menyekat tisu otak. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan kematian atau koma yang panjang.

2. Strok Iskemia

strok iskemia berlaku kerana terdapat penyumbatan oleh darah beku dalam aliran darah ke otak. Gumpalan darah di aliran darah ke otak disebabkan oleh simpanan lemak di aliran darah.

Baca juga: Pertolongan Cemas Cara Mengatasi Strok Kecil

Ketahui perbezaan antara kedua-dua jenis strok ini

Simptom strok Yang biasa adalah keadaan anggota badan yang mati rasa, sukar bercakap, menyebabkan pertuturan menjadi huru-hara dan biasanya orang yang menderita strok mengalami keadaan wajah yang semakin merosot. Bukan hanya itu, gejala lain boleh berlaku dan disesuaikan mengikut jenisnya strok dialami oleh penghidapnya.

strok Buasir menyebabkan gejala seperti sawan pada penghidapnya. Rawatan pada strok Stroke hemoragik juga menekankan kawalan pendarahan yang berlaku. Keadaan strok Stroke hemoragik dapat meningkatkan risiko kematian yang cukup besar pada penghidapnya.

Sementara rawatan untuk strok iskemia dilakukan dengan merawat dan membuang darah beku yang terjadi akibat pembekuan darah. Penggunaan ubat seperti aspirin boleh dilakukan dalam keadaan darurat. Aspirin juga boleh diberikan setelah mengesahkan bahawa pesakit itu menghidapnya strok iskemia.

Anda harus segera memeriksa kesihatan anda sekiranya anda mengalami beberapa gejala penyakit ini strok yang semakin teruk di hospital terdekat. Jangan memandang rendah keadaan kebas dan pendarahan yang dialami. Sebaiknya segera dapatkan bantuan perubatan agar keadaan ini dapat diatasi dengan segera.

Pencegahan Strok

Gaya hidup yang sihat dapat mengelakkan anda daripada jatuh sakit strok . Elakkan berlebihan berat badan atau gemuk kerana ia meningkatkan risiko strok . Juga, jangan lupa melakukan senaman secara berkala. Bukan hanya mencegah penyakit strok Bersenam secara teratur juga dapat mencegah anda dari pelbagai penyakit, salah satunya adalah masalah jantung.

Baca juga: Masih Muda, Juga Boleh Mengalami Strok

Makanan harian juga perlu dipertimbangkan dengan betul. Makan terlalu banyak makanan yang mengandungi garam tinggi mengganggu kesihatan saluran darah. Di samping itu, pilih makanan yang mempunyai lemak sihat. Mengonsumsi lemak tepu menyebabkan kolesterol meningkat yang menyebabkan pembekuan dalam aliran darah.

Recent Posts