Bolehkah Silang Mata Disembuhkan atau Tidak?

, Jakarta - Mata yang melintang atau sering dikenali sebagai strabismus adalah salah satu gangguan mata. Salah satu penyebab juling adalah kerana gangguan koordinasi otot yang menggerakkan bola mata. Sebilangan penderita telah melelapkan mata sejak lahir, sementara yang lain mengembangkannya ketika mereka remaja.

Biasanya, pada kanak-kanak juling dapat dipicu kerana mata bekerja lebih keras untuk mengatasi penglihatan. Selain itu, beberapa penyakit seperti campak, diabetes, cerebral palsy, atau faktor genetik juga boleh menyebabkan silang mata pada kanak-kanak.

Baca juga: 4 Soalan Mengenai Squint

Berbeza dengan penyebab juling pada kanak-kanak, orang dewasa dengan kecederaan mata, kecederaan kepala, strok, diabetes, dan botulisme juga dapat mengalami juling.

Mata bersilang boleh berlaku dalam dua keadaan yang berbeza. Ia boleh berlaku secara mendatar, iaitu satu bola mata mengarah ke dalam dan yang lain menunjuk ke arah luar. Terdapat juga juling yang berlaku secara menegak. Keadaan ini menjadikan satu bola mata kelihatan lebih tinggi daripada bola mata yang lain.

Biasanya, mata yang disilangkan tidak kekal. Mata yang melintang akan dapat dikesan ketika seseorang sakit, melamun, dan letih.

Tidak perlu risau, juling sebenarnya dapat disembuhkan dengan beberapa cara. Ini boleh dilakukan dengan penggunaan cermin mata untuk terapi mata. Dengan melakukan perkara-perkara ini secara rutin, mata yang disilangkan dapat dikurangkan atau bahkan disembuhkan.

Terdapat beberapa cara yang dapat digunakan untuk menyembuhkan mata yang melintang:

1. Memakai Cermin Mata

Dengan menggunakan cermin mata, orang dengan mata melintang akan lebih fokus melihat objek tertentu.

2. Pentadbiran Dadah

Biasanya, ubat-ubatan yang diberikan kepada orang-orang dengan mata yang terlintas adalah ubat-ubatan yang dapat membuat mata lebih relaks. Dengan mata yang lebih santai, penglihatan penderita akan dapat lebih fokus dan menghindari mata yang melintang.

3. Senaman Mata

Senaman mata adalah salah satu cara yang dapat digunakan untuk menyembuhkan mata yang melintang. Beberapa latihan mata yang boleh dilakukan adalah:

  • Push-up pensil

Sukan ini memerlukan bantuan alat sebesar pensil. Anda boleh meletakkan alat ini pada titik mata. Kemudian, anda boleh melihat alat ini dengan kedua mata. Lakukan pergerakan pada alat seperti menggerakkan peranti lebih dekat ke mata. Ini akan membolehkan mata anda lebih fokus pada menangkap objek.

  • Tali Brock

Latihan mata ini memerlukan bantuan tali sepanjang 12-30 cm dengan 3 penyangkut berwarna. Setiap penyangkut harus dijarakkan dengan cara yang sama, kemudian tali yang telah dilekatkan pada penyangkut diletakkan di depan hidung. Kemudian, anda dapat melihat penyangkut warna yang berbeza secara bergantian. Aktiviti ini juga akan membantu anda meningkatkan fokus visual anda.

4. Pembedahan Mata

Pembedahan mata untuk menyembuhkan juling sebenarnya dapat dilakukan setiap saat. Baik pada kanak-kanak dan orang dewasa. Pembedahan dilakukan dengan tujuan meluruskan dan memperbaiki otot mata.

Baca juga: Makanan Terbaik untuk Kesihatan Mata

Makan makanan yang sihat untuk mata anda juga dapat dilakukan agar kesihatan mata anda selalu terjaga. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan mata, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Recent Posts