Hati-hati dengan Asidosis pernafasan yang menyerang paru-paru

Jakarta - Asidosis pernafasan atau juga boleh disebut asidosis karbon dioksida atau asidosis hiperkapik adalah penyakit paru-paru yang terjadi kerana kelebihan karbon dioksida di dalam badan. Ini kerana paru-paru di tubuh penghidap tidak dapat mengeluarkan semua karbon dioksida kerana keadaan perubatan tertentu. Hasil daripada tahap karbon dioksida yang melambung tinggi ini, pH darah dan cecair badan yang lain akan turun sehingga terlalu berasid. Seperti yang dikutip oleh Healthline, asidosis pernafasan ini terjadi ketika pH darah turun di bawah 7.35, yang berada di bawah had normal yang seharusnya berada dalam kisaran 7.35 hingga 7.45.

( Baca juga: Jangan Meremehkan Penyakit Paru-Paru Basah! Inilah ciri & petua untuk mencegahnya)

Sebab & Jenis

Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk penyakit pernafasan seperti asma, radang paru-paru, atau kegemukan, membuat sukar bernafas, kelainan pada sistem saraf badan, apnea tidur, kebiasaan minum alkohol dengan ubat penenang yang melebihi dos, kemurungan pusat pernafasan., atau sebagai akibat daripada tindakan mudah seperti menahan nafas seseorang. Berdasarkan jenisnya, asidosis pernafasan terbahagi kepada dua, iaitu:

 1. NS

Asidosis ini berlaku secara tiba-tiba di sistem pernafasan, jadi keadaan kecemasan adalah anda mesti segera merawatnya agar keadaannya tidak bertambah buruk.

 1. Kronik

Berbeza dengan keadaan akut, keadaan kronik biasanya berlaku secara perlahan dan tidak menunjukkan simptom, bahkan badan cenderung menyesuaikan diri dengan peningkatan tahap keasidan. Sebagai contoh, buah pinggang akan menghasilkan lebih banyak zat bikarbonat untuk mengekalkan keseimbangan tahap pH badan pesakit. Namun, jika tidak dirawat dengan segera, keadaan ini akan bertambah buruk dan bahkan menjadi asidosis pernafasan akut jika dicetuskan oleh keadaan kesihatan tertentu, seperti penyakit obstruktif kronik.

Gejala Penyakit

Gejala dan keparahan pesakit yang mengalami asidosis pernafasan akan berbeza-beza mengikut keadaan yang dialami. Walau bagaimanapun, berikut adalah gejala biasa yang dialami:

 • Mudah letih dan mengantuk.
 • Sakit kepala.
 • Perasaan bingung.
 • Pening.
 • Rasa gelisah.
 • Nafas lebih pendek.
 • Penglihatan kabur.

Gejala lain seperti kelesuan, kecelaruan, hingga koma juga boleh berlaku sekiranya keadaan ini tidak diberi rawatan yang betul. Bagi pesakit dengan asidosis pernafasan kronik, gejala mungkin tidak selalu ada, tetapi tanda-tanda seperti kehilangan ingatan, gangguan tidur, dan perubahan tingkah laku mungkin berlaku.

Selain disyaki melalui gejala yang disebutkan di atas, doktor juga dapat meminta pesakit untuk melakukan beberapa tahap pemeriksaan fizikal untuk mengesahkan kecurigaan tersebut. Ujian yang mesti dilakukan merangkumi:

 • Ujian darah: Ujian darah jenis ini dilakukan untuk mengetahui seberapa baik buah pinggang berfungsi dan mengukur kadar asid (pH, kalsium, protein, gula, dan elektrolit dalam darah.
 • Ujian Imbasan : Dilakukan melalui ujian sinar-X dada dan fungsi paru.
 • Ujian Kencing : Untuk mengetahui tahap keasidan yang dikeluarkan oleh badan melalui air kencing.

Rawatan

Rawatan penyakit paru-paru seperti asidosis pernafasan akan disesuaikan oleh doktor dan biasanya dilakukan di hospital. Doktor biasanya akan memberi ubat diuretik untuk mengurangkan pengumpulan cecair di paru-paru dan jantung. Di samping itu, doktor juga boleh memasang alat Tekanan Airway Positif Berterusan (CPAP) sebagai alat pernafasan bagi pesakit yang mengalami kelemahan otot organ pernafasan. Sementara itu, jika keadaan pesakit cukup parah, pesakit akan diletakkan di ventilator mekanikal untuk membantu bernafas.

( Baca juga: Hidup Lebih Sihat dengan Menjaga Kesihatan Paru)

Perlu diingat bahawa asidosis pernafasan adalah penyakit paru-paru yang cukup membawa maut. Sekiranya anda merasakan keadaan yang serupa dengan gejala ini, anda boleh berjumpa doktor dengan segera mengenai permohonannya . Melalui ciri Sembang Langsung dan Panggilan Suara / Video Anda tidak perlu meninggalkan rumah untuk bertanya kepada doktor mengenai masalah kesihatan. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Recent Posts