Bukan Hanya Berat, Ketahui Punca Dagu Berkembar

, Jakarta - Mempunyai dagu berkembar atau dagu berganda adalah keadaan biasa. Tidak ada yang perlu dirisaukan dagu berganda , kerana hanya lapisan lemak yang terbentuk di bawah dagu. Apabila lapisan lemak menjadi cukup kuat, ia akan membentuk kedutan yang timbul dagu berganda .

Walaupun secara perubatan dagu berganda bukan tanda masalah kesihatan, banyak orang merasa tidak selamat untuk memilikinya kerana ia berkaitan dengan estetika wajah. Selalunya dagu berganda dikaitkan dengan berat badan, tetapi sebenarnya terdapat banyak penyebab munculnya dagu berkembar ini.

Baca juga: 6 Pergerakan Yoga yang Boleh Anda Lakukan di Rumah

Punca Dagu Berkembar

Dagu berganda , yang dikenali sebagai lemak submental, adalah keadaan biasa yang berlaku ketika lapisan lemak menumpuk di bawah dagu. Dagu berganda sering dikaitkan dengan kenaikan berat badan, tetapi seseorang tidak harus berlebihan berat badan untuk memilikinya. Genetik atau kulit yang kendur kerana penuaan boleh menyebabkan dagu berganda.

1. Lebihkan Lemak

Sebab yang paling biasa dagu berganda iaitu lemak berlebihan secara amnya. Apabila seseorang mengalami kenaikan berat badan, terdapat kecenderungan untuk meningkatkan lemak di seluruh badan. Ia juga berlaku pada wajah, termasuk di bawah dagu.

Penampilan dagu berganda juga bergantung pada jenis badan seseorang, lemak sangat mudah dilihat pada wajah. Sebagai contoh, jika anda mempunyai bingkai yang lebih besar, lemak tambahan di pinggul atau perut anda mungkin tidak begitu ketara. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang, sebilangan kecil lemak tambahan dapat dilihat dari wajah.

2. Kulit kendur Kerana Penuaan

Sebab lain yang sering diabaikan adalah kesan usia pada kulit. Pada usia 20-an, jumlah kolagen yang dihasilkan kulit anda mula menurun. Apabila ini berlaku, kulit mula kehilangan keanjalannya dan mula kendur. Semakin tua anda, semakin kurang kolagen dan kesannya semakin ketara. Termasuk penampilan dagu berganda .

Baca juga: Pergerakan Yoga Baik untuk Kesihatan Jantung

3. Postur yang lemah

Pada masa kini hampir semua orang mempunyai aktiviti yang berkaitan dengan telefon pintar atau komputer riba. Semasa melakukan aktiviti ini, dagu cenderung melekat. Perlu diingat, postur seperti itu adalah postur yang buruk.

Selain berpotensi menyebabkan sakit leher, postur ini dapat melemahkan otot platysma yang menghubungkan leher ke dagu. Apabila otot ini melemah, ia akan menyebabkan keanjalan berkurang di sekitar rahang dan kesan kendur yang menyebabkan dagu berganda .

4. Struktur Muka

Beberapa faktor yang berkaitan dengan dagu berganda kadang-kadang ia di luar kawalan manusia. Salah satunya adalah bentuk asas wajah setiap orang. Sama seperti jenis badan tertentu yang membolehkan sesetengah orang kelihatan lebih gemuk atau kurus daripada yang lain. Begitu juga dengan struktur wajah.

Terutama pada orang yang mempunyai dagu resesif dan garis rahang yang lemah, mereka lebih cenderung mengalami dagu berganda. Ini kerana kulit yang membentang di dagu lebih kecil. Selain itu, kerana kulit tidak terlalu ketat untuk menutup wajah, belum lagi kehadiran sedikit lemak, atau penurunan keanjalan kulit, menyebabkan dagu berganda.

5. Genetik

Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang cenderung dagu berganda, kemungkinan besar anda juga cenderung memilikinya. Walaupun tidak ada gen khusus untuk dimiliki dagu berganda, sifat badan tertentu menjadikan anda berpotensi memilikinya.

Baca juga: 6 Pergerakan Yoga yang Boleh Anda Lakukan di Rumah

Selain struktur tulang, yang merupakan sifat genetik, anda mungkin lebih cenderung menambah berat badan, mempunyai kulit yang lebih nipis atau elastik, atau lebih cenderung menyimpan lemak di dagu anda.

Jadi, itulah sebab mengapa seseorang mempunyai dagu berganda. Sekiranya anda merasa tidak selamat atau tidak selesa dengan dagu berganda yang anda ada, sekarang ada banyak rawatan yang dapat dilakukan untuk mengatasinya. Bincangkan dengan doktor melalui aplikasi mengenai kemungkinan rawatan. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Saya Boleh Menghilangkan Dagu Berkembar Saya?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana cara menghilangkan dagu berganda?

Recent Posts