6 Faedah Refleksologi untuk Kesihatan

Walaupun hanya menumpukan pada tapak kaki, refleksologi terbukti berkesan dalam mengurangkan tekanan. Kaki adalah tempat terbaik untuk mengesan masalah kesihatan dalam badan. Pada mulanya, ia menyakitkan dan tidak selesa. Namun, melakukannya secara berkala akan mengurangkan rasa tidak selesa dan kesakitan. "

, Jakarta - Urut adalah salah satu cara untuk menghilangkan rasa letih di badan setelah penat melakukan aktiviti, melegakan kesakitan dan kecederaan, untuk mengesan masalah kesihatan di dalam badan. Urut adalah salah satu rawatan tradisional dengan pelbagai jenis, salah satunya adalah refleksologi.

Walaupun kelihatan mudah, tidak semua orang dapat melakukan refleksologi. Pergerakan menekan, menggosok, atau mengurut tisu dan otot dengan tangan memerlukan teknik dan kemahiran khas. Bukan tanpa alasan, pergerakan yang salah dapat memberi kesan yang cukup serius. Selain melegakan keletihan dan menyembuhkan kecederaan, terdapat banyak manfaat refleksologi untuk kesihatan. Baca lebih lanjut di sini!

Baca juga: Adakah benar bahawa sakit otot dapat disembuhkan dengan urutan?

1. Melancarkan Peredaran Darah

Pergerakan refleksologi dapat membuka simpul di saluran darah, sehingga arteri dan urat dapat berfungsi dengan lebih optimum dalam menguras darah.

Selain itu, kebaikannya ialah pelbagai masalah kesihatan yang disebabkan oleh peredaran darah yang lemah dapat disembuhkan.

2. Membantu Mengurangkan Gejala Penyakit Tertentu

Seorang ahli refleksologi dari England, Rosanna Bickerton mengatakan bahawa refleksologi dapat mengurangkan gejala penyakit tertentu. Cara terapi yang telah ada sejak 4.000 tahun yang lalu di China adalah rawatan dan pencegahan yang paling kuat.

Terapi ini membantu melegakan gejala beberapa penyakit ringan, seperti sakit kepala, sakit belakang, atau masalah pencernaan. Terutama untuk masalah kesihatan yang agak teruk, seperti sklerosis berbilang dan Parkinson, terapi urut membantu mengurangkan kesakitan atau kesakitan, bukan menyembuhkannya.

3. Membantu Mengurangkan Tekanan

Walaupun hanya menumpukan pada tapak kaki, refleksologi terbukti berkesan dalam mengurangkan tekanan. Kaki adalah tempat terbaik untuk mengesan masalah kesihatan dalam badan.

Pada mulanya, ia menyakitkan dan tidak selesa. Namun, melakukannya secara berkala menjadikan rasa tidak selesa dan sakit kurang. Urutan dan tekanan lembut pada kaki akan menjadikan anda lebih santai.

Baca juga: 4 Tanda-Tanda Yang Muncul di Tubuh Ketika Dalam Tekanan

4. Lancarkan Sistem Pencernaan dan Tingkatkan Tenaga

Refleksologi membantu meningkatkan peredaran darah dan memberi rangsangan kepada sistem pencernaan. Terapi ini bagus untuk membuang toksin dari badan. Oleh itu, anda tidak boleh mengambil minuman beralkohol sekurang-kurangnya 24 jam sebelum urut.

Kerana, kesan negatif alkohol akan berlipat ganda jika anda tidak melakukannya. Selain itu, urutan ini juga membantu meningkatkan tenaga dalam badan.

5. Membantu Melegakan dan Mengurangkan Sakit

Paling tidak, badan mempunyai lebih daripada 7,000 saraf yang berada di telapak kaki dan dihubungkan melalui sistem saraf pusat. Refleksologi melalui ujung saraf atau telapak kaki mampu menjadikan tubuh dapat sembuh sendiri.

Ahli refleksologi lain mengatakan bahawa refleksologi bertujuan untuk meningkatkan keseimbangan fungsi dan sistem dalam badan. Refleksologi membantu badan menjadi lebih santai, sehingga mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh tekanan dan tekanan yang berlebihan.

Baca juga: Ketahui 5 Cara Semula jadi untuk Mengatasi Sakit Kepala

6. Melegakan Migrain dan Sakit Kepala

Sebagai tambahan kepada beberapa manfaat yang telah disebutkan di atas, refleksologi juga dapat mengurangi migrain dan sakit kepala dengan meningkatkan aliran darah dan meredakan ketegangan otot. Tekanan dan faktor psikologi sering muncul sebagai gejala migrain, sakit kepala akibat tekanan juga dapat diatasi melalui refleksologi

Jadi, sekarang anda sudah mengetahui faedah refleksologi. Walaupun begitu, tidak semua keadaan atau aduan dapat ditangani melalui refleksologi. Untuk masalah kesihatan tertentu, anda memerlukan rawatan perubatan. Anda boleh meminta lebih banyak maklumat melalui aplikasi . Sekiranya anda ingin membuat temu janji untuk pemeriksaan ke hospital, anda juga boleh lulus !

Rujukan:
Istana Kaki. Diakses pada tahun 2021. 7 Kelebihan Urutan Kaki Refleksologi
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Refleksologi 101

Recent Posts