7 Sebab Gula Darah Rendah yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Kadar gula darah rendah atau hipoglikemia adalah keadaan apabila kadar gula dalam darah (glukosa) turun terlalu rendah. Keadaan ini biasanya berlaku pada orang yang menghidap diabetes yang mengambil ubat untuk meningkatkan kadar insulin di dalam badan.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan tertentu dan keadaan lain juga dapat menyebabkan gula darah rendah pada orang yang tidak menderita diabetes. Hipoglikemia juga boleh menjadi tanda keadaan kesihatan yang lebih serius. Sebaiknya jangan memandang rendah keadaan ini. Ketahui sebab-sebab berikut paras gula darah rendah.

Memahami Peraturan Gula Darah

Gula atau glukosa darah adalah sumber tenaga yang penting untuk tubuh manusia. Glukosa berasal dari makanan karbohidrat, seperti beras, kentang, roti, bijirin, buah, sayur-sayuran, dan susu.

Selepas anda memakan makanan ini, glukosa diserap ke dalam aliran darah, dan kemudian masuk ke sel-sel badan anda. Hormon yang disebut insulin yang dibuat di pankreas membantu sel menggunakan glukosa untuk tenaga.

Apabila anda mengambil lebih banyak glukosa daripada yang anda perlukan, badan anda menyimpannya di hati dan otot anda, atau menukarnya menjadi lemak, jadi anda boleh menggunakannya untuk tenaga apabila anda memerlukannya kemudian. Tanpa glukosa yang mencukupi, tubuh tidak dapat menjalankan fungsi normalnya.

Bagi kebanyakan orang, tahap gula darah puasa 70 miligram per desiliter (mg / dL) atau di bawah dianggap hipoglikemia. Walau bagaimanapun, kadar gula darah normal pada setiap orang mungkin berbeza. Bercakap dengan doktor anda mengenai tahap gula dalam darah anda. Tahap gula rendah perlu dirawat untuk mengelakkan gejala yang lebih serius daripada berkembang.

Baca juga: Ketahui Had Tahap Gula Normal untuk Badan

Berhati-hati dengan Punca Gula Darah Rendah

Gula darah rendah boleh berlaku kerana beberapa sebab. Biasanya, keadaannya adalah kesan sampingan dari rawatan diabetes. Namun, orang yang tidak menghidap diabetes juga dapat mengalami gula darah rendah. Inilah sebab-sebab gula darah rendah yang perlu diperhatikan:

1. Rawatan Diabetes

Sekiranya anda menghidap diabetes, badan anda mungkin tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi (diabetes jenis 1) atau badan anda mungkin tidak dapat menggunakan insulin dengan betul (diabetes jenis 2). Akibatnya, glukosa cenderung meningkat di aliran darah dan dapat mencapai tahap yang sangat tinggi.

Cara mengatasi keadaan ini dengan menggunakan insulin atau ubat lain untuk menurunkan kadar gula darah rendah. Namun, menggunakan terlalu banyak insulin atau ubat diabetes lain dapat menyebabkan kadar gula darah turun terlalu rendah, akhirnya menyebabkan hipoglikemia. Orang yang menghidap diabetes juga dapat menghidap hipoglikemia jika mereka makan lebih sedikit dari biasanya setelah minum ubat diabetes, atau jika mereka berolahraga lebih keras dari biasanya.

2. Ubat-ubatan tertentu

Mengambil ubat diabetes oral orang lain secara tidak sengaja boleh menyebabkan gula darah rendah. Selain itu, ubat lain juga boleh menyebabkan hipoglikemia, terutama pada kanak-kanak atau orang yang mengalami kegagalan buah pinggang. Salah satu contoh ubat tersebut adalah kina (Qualaquin) yang digunakan untuk merawat malaria.

3. Pengambilan alkohol yang berlebihan

Minum banyak alkohol tanpa makan makanan dapat mencegah hati melepaskan glukosa yang tersimpan ke dalam aliran darah, menyebabkan hipoglikemia.

4. Sebilangan Penyakit Kritikal

Penyakit hati yang teruk, seperti hepatitis atau sirosis yang teruk adalah penyebab gula darah rendah untuk diperhatikan. Gangguan ginjal juga dapat mencegah tubuh mengeluarkan ubat dengan betul, yang dapat menyebabkan kadar gula darah rendah disebabkan oleh penumpukan ubat-ubatan ini.

5. Kelaparan untuk Masa yang Lama

Berpuasa, berdiet atau mengalami gangguan makan seperti anoreksia nervosa dapat kelaparan badan dalam jangka masa yang lama. Keadaan ini mencetuskan penurunan kadar gula dalam darah kerana terlalu sedikit bahan yang diperlukan untuk membuat glukosa.

6. Melebihi pengeluaran insulin

Tumor pankreas jarang juga menjadi penyebab gula dalam darah rendah, kerana penyakit ini boleh menyebabkan tubuh menghasilkan terlalu banyak insulin.

Tumor lain juga boleh menghasilkan terlalu banyak bahan seperti insulin. Pembesaran sel pankreas penghasil insulin boleh mengakibatkan pelepasan insulin yang berlebihan, menyebabkan hipoglikemia.

7. Kekurangan Hormon

Gangguan kelenjar adrenal dan tumor hipofisis tertentu boleh menyebabkan kekurangan hormon utama yang mengatur pengeluaran glukosa. Kanak-kanak boleh mengalami hipoglikemia jika mereka mempunyai hormon pertumbuhan yang terlalu sedikit.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda bahawa anda mempunyai gula darah yang berlebihan

Itulah penyebab gula darah yang perlu anda sedari. Namun, jangan risau. Gula darah rendah biasanya dapat diatasi dengan meningkatkan gula darah lagi dengan memakan makanan atau minuman yang tinggi gula atau dengan ubat-ubatan.

Baca juga: Cara Mudah Mengawal Gula Darah

Anda boleh membeli ubat yang anda perlukan melalui aplikasi . Jadi, anda tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, hanya memesan melalui aplikasi. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Hipoglikemia.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Gula Darah Rendah (Hipoglikemia)

Recent Posts