11 Cara Mengatasi Keputihan yang Berlebihan

“Keputihan yang tidak normal yang terus terjadi dapat menunjukkan penyakit pembiakan yang tidak boleh dipandang ringan. Contohnya adalah vaginosis bakteria, klamidia, atau gonorea. Oleh itu, pemeriksaan oleh doktor disyorkan untuk mengetahui punca keputihan yang berlebihan dan cara mengatasinya. "

, Jakarta - Tidak sedikit wanita yang bimbang dan bahkan menjadi gugup ketika terpaksa menghadapi masalah keputihan. Terutama jika terdapat keputihan yang berlebihan yang mesti dihadapi. Wanita umumnya tidak asing dengan keluhan faraj ini. Keputihan berlaku apabila lendir atau keputihan keluar dari faraj.Sebenarnya, keputihan adalah cara semula jadi tubuh untuk menjaga organ ini bersih dan lembap. Apabila seorang wanita mengalami keputihan, cairan yang dihasilkan oleh kelenjar vagina dan serviks akan keluar membawa sel dan bakteria mati. Proses ini melindungi vagina dari jangkitan. Lalu, bagaimana mengatasi masalah keputihan yang berlebihan?

Baca juga: Ini adalah perkara yang boleh menyebabkan keputihan

Penjagaan Diri kepada Doktor

Sekurang-kurangnya ada beberapa usaha yang anda boleh cuba mengatasi keputihan yang berlebihan. Inilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Pastikan kawasan kemaluan kering dan bersih.
 2. Elakkan menggunakan produk kebersihan wanita yang menyebabkan keasidan dan keseimbangan bakteria vagina. Tanya doktor anda untuk produk yang betul.
 3. Elakkan menggunakan semburan, pewangi, atau serbuk kebersihan di kawasan kemaluan.
 4. Pengambilan yogurt atau makanan tambahan yang mengandungi Lactobacillus.
 5. Pakai seluar kapas dan elakkan seluar dalam yang terlalu ketat.
 6. Setelah membuang air kecil, bersihkan vagina dari depan ke belakang, supaya bakteria tidak memasuki vagina.
 7. Kompres sejuk untuk melegakan gatal dan bengkak.
 8. Mandi air suam untuk melegakan simptom. Kemudian, keringkan selepas itu.
 9. Dianjurkan untuk tidak menggunakan seluar dalam seluar dalam. Sekiranya anda masih mahu menggunakan seluar dalam seluar dalam, pilih yang tidak mengandungi wangian dan tidak digunakan selama lebih dari 4-6 jam.
 10. Elakkan hubungan seksual terlebih dahulu.
 11. Sekiranya keputihan yang tidak normal berlangsung lebih dari seminggu, terutamanya jika disertai dengan luka, gatal, bengkak, berjumpa doktor dengan segera.

Di sini, doktor biasanya akan melakukan rawatan perubatan mengikut perkara yang menyebabkannya. Doktor akan memberi ubat untuk merawat keputihan yang berlebihan atau tidak normal. Contohnya, antibiotik untuk menghilangkan bakteria yang menyebabkan keputihan.

Boleh juga ubat antijamur jika keputihan disebabkan oleh jangkitan kulat. Ubat ini boleh dalam bentuk krim atau gel yang digunakan pada bahagian dalam faraj. Selain itu, ada juga ubat lain jika keputihan disebabkan oleh parasit.

Baca juga: Biasa atau tidak, keputihan selepas bersalin

Kenali Karakteristik, Tidak normal atau Tidak?

Sebenarnya cara membezakan keputihan normal dan tidak sukar. Anda dapat melihat ciri-ciri pembuangan yang keluar. Inilah ciri-ciri:

Keputihan normal

 • Tidak ada bau yang kuat, amis, tengik, atau busuk.
 • Warnanya putih atau putih susu.
 • Teksturnya licin dan melekit, boleh berair, atau tebal.
 • Tampaknya cukup banyak dengan tekstur yang licin dan basah, biasanya beberapa hari antara kitaran haid atau semasa ovulasi.

Keputihan yang tidak normal

 • Cecairnya tebal dan berbau busuk.
 • Terdapat rasa terbakar di faraj.
 • Terdapat gatal di sekitar faraj.
 • Pelepasan berlebihan, seperti haid.
 • Warnanya kuning, atau boleh berwarna hijau, coklat, dan disertai dengan darah.
 • Pelepasan berlebihan seperti haid.

Sekiranya keputihan berlebihan dicirikan oleh gejala keputihan yang tidak normal di atas, berjumpa doktor dengan segera. Tujuannya adalah untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Baca juga: Ketahui cara merawat keputihan yang berlebihan

Hati-hati, Tandakan Penyakit Reproduktif

Keputihan yang biasa dialami oleh wanita agak normal. Keadaan ini boleh dipicu oleh keadaan seperti penyusuan, rangsangan seksual, atau tekanan. Bagaimana dengan keputihan yang tidak normal yang terus berlaku? Keputihan berlebihan yang tidak normal boleh menjadi gejala penyakit pembiakan.

Menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK , Keputihan yang tidak normal dapat menunjukkan penyakit tertentu, misalnya:

 • Vaginosis bakteria.
 • Trichomoniasis (penyakit kelamin yang disebabkan oleh parasit).
 • Chlamydia (penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan bakteria).
 • Gonorea atau gonorea.
 • herpes genital.

Lihat, tidak bergurau, bukankah penyakit ini dapat dicirikan oleh keputihan yang tidak normal? Oleh itu, jika keputihan yang tidak normal sering berlaku dan tidak bertambah baik, segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Gatal dan keputihan pada vagina - dewasa dan remaja.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2021. Keputihan.
WebMD. Diakses pada 2021. Keputihan: Apa yang Tidak normal?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found