7 Perkara Yang Terjadi Ketika Badan Anda Kekurangan Kalium

Jakarta - Elektrolit, seperti kalium disebut, adalah mineral yang penting bagi tubuh, yang berfungsi mengatur keseimbangan cairan dalam tubuh dan membantu mengawal tekanan darah. Bukan hanya itu, kalium penting untuk mengawal jantung dan memastikan saraf dan otot berfungsi. Kekurangan kalium pastinya mencetuskan pelbagai masalah dalam badan.

Hipokalemia, Keadaan Tubuh Kekurangan Kalium

Hipokalemia adalah keadaan yang menggambarkan kekurangan kalium dalam darah. Biasanya, kalium dalam darah berada dalam lingkungan 3.5 hingga 5 mEq / L. Sekiranya jumlahnya kurang dari itu, atau hanya 2.5 mEq / L, anda harus berhati-hati kerana keadaan ini adalah hipokalemia lanjut yang berbahaya.

Sebenarnya, badan yang mengalami hipokalemia dapat dilihat dari gejala yang mungkin dirasakan. Sebahagian daripadanya adalah:

  • Mengalami kekejangan otot atau kekejangan;

  • Sembelit;

  • Sakit perut;

  • Mual dan muntah yang kerap;

  • Jantung mempunyai berdebar atau berdegup secara tidak normal;

  • Haus yang kerap, tetapi kerap membuang air kecil;

  • Mati rasa atau kesemutan.

Baca juga: 4 Kaedah Rawatan untuk Mengubati Hipokalemia

Sebenarnya, tidak sukar untuk menentukan apakah kadar kalium dalam darah berada pada bilangan normal atau tidak. Anda hanya perlu membuat janji temu dengan doktor di hospital terdekat untuk mendapatkan pemeriksaan susulan. Biasanya, doktor menasihati anda untuk melakukan ujian air kencing, ujian darah, untuk pemeriksaan EKG. Jadi, jika ada gejala aneh yang anda rasakan, anda tidak boleh memandang ringan.

Apa yang Menyebabkan Seseorang Mengalami Hipokalemia?

Kehilangan kalium dalam darah berlaku disebabkan oleh pelbagai perkara. Selalunya, muntah dan cirit-birit yang berlaku bersama adalah penyebab seseorang mengalami keadaan ini. Sekiranya anda berpeluh terlalu banyak, mengalami gangguan makan seperti bulimia, ketagihan alkohol, dan gunakan julap dalam dos yang berlebihan.

Walau bagaimanapun, hipokalemia boleh berlaku kerana penyakit tertentu, termasuk kegagalan buah pinggang kronik, kekurangan asid folik, ketoasidosis diabetes, hingga kekurangan zat makanan. Dari semua faktor yang membolehkan seseorang mengalami hipokalemia, penyebab utamanya adalah pengambilan ubat-ubatan yang diuretik kerana berfungsi mempercepat pembentukan air kencing. Ubat ini sering diresepkan kepada orang yang mempunyai sejarah penyakit jantung atau tekanan darah tinggi.

Baca juga: Disebabkan oleh Tahap Kalium Rendah, Ini adalah Fakta Hipokalemia

Adakah Langkah Pencegahan Hipokalemia Yang Boleh Dilakukan?

Mencegah kekurangan kalium tentunya dengan memakan makanan yang mengandungi kalium tinggi. Beberapa jenis makanan yang disyorkan adalah:

  • Kentang. Makanan ini mengandungi kira-kira 925 miligram kalium, dan merupakan sejenis makanan yang merupakan sumber kalium terbaik. Walaupun begitu, selalu perhatikan prosesnya, dan elakkan memakannya dalam bentuk kentang goreng.

  • Alpukat. Makanan yang satu ini disyorkan untuk anda yang mengikuti program diet. Lemak omega-6 dalam buah satu ini baik untuk mencegah penyakit jantung. Selain itu, kandungan kalium diduga lebih tinggi daripada pisang.

  • Pisang. Pisang mengandungi serat dan karbohidrat yang kaya dan kalium yang sesuai dengan keperluan tubuh. Tidak hairanlah jika makan pisang membuat anda merasa kenyang lebih lama. Sebaliknya, anda selalu makan pisang untuk memastikan keperluan kalium anda dipenuhi.

Baca juga: Jangan memandang rendah, hipokalemia boleh membawa maut

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Makanan Kalium Tinggi.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Hipokalemia.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2019. Makanan Tinggi Kalium.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found