Ketahui suhu normal bayi anda dan cara mengukurnya

, Jakarta - Mengetahui suhu normal bayi sangat penting bagi ibu bapa, sehingga mereka dapat dengan cepat menyadari ketika bayi mengalami kenaikan suhu badan atau demam. Namun, bagaimana mengetahui suhu normal bayi dan cara yang tepat untuk mengukurnya?

Biasanya, suhu badan bayi adalah sekitar 36.5-37 darjah celcius. Seorang bayi dikatakan mengalami demam ketika suhu tubuhnya meningkat lebih dari 38 darjah Celsius, ketika diukur dari dubur (suhu rektum), 37.5 darjah Celsius ketika diukur dari mulut (suhu mulut), atau 37.2 darjah Celsius ketika diukur dari ketiak (suhu axillary).).

Baca juga: Jangan datang dari kompres, kenali demam pada kanak-kanak

Peningkatan suhu badan bayi adalah gejala yang timbul kerana reaksi ketahanan sistem kekebalan tubuh terhadap penyakit atau penyebab jangkitan, seperti virus dan bakteria. Namun, dalam beberapa kes, peningkatan suhu badan bayi juga dapat terjadi kerana gigi, pakaian yang terlalu tebal, atau lingkungan yang panas.

Sebagai tambahan kepada peningkatan, ibu bapa juga perlu menyedari penurunan suhu badan bayi, terutama jika suhu kurang dari 35 darjah Celsius. Penurunan suhu badan bayi ini disebabkan oleh suhu persekitaran yang sejuk, tenggelam dalam air sejuk, atau memakai pakaian basah.

Pelbagai perubahan pada suhu normal bayi perlu diperhatikan oleh ibu bapa. Sekiranya anak anda mengalaminya, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan pakar pediatrik di aplikasi . Perbincangan dengan doktor dapat dilakukan dengan cepat, bila-bila masa dan di mana sahaja, melalui ciri-ciri tersebut Berbual atau Panggilan Suara / Video. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

Baca juga: 3 Perkara Yang Harus Dilakukan Ibu Sekiranya Anak Kecil Anda Demam

Bagaimana Mengukur Suhu Tubuh Bayi?

Secara sederhana, suhu badan bayi dapat diketahui dengan menyentuh dahi, pipi, punggung, dan perut bayi. Namun, jika anda ingin mengetahui suhu yang tepat, anda memerlukan termometer untuk mengukur suhu badan. Termometer yang biasanya disyorkan untuk bayi dan kanak-kanak adalah termometer digital.

Terdapat banyak jenis termometer yang boleh digunakan untuk mengukur suhu badan bayi. Termasuk yang diletakkan di ketiak, telinga, mulut, atau dahi. Walau bagaimanapun, termometer rektum yang digunakan di dubur adalah yang paling tepat dan mudah digunakan pada bayi.

Pastikan termometer bersih, sebelum dan selepas mengambil suhu bayi. Basuh termometer dengan air sabun atau kain dengan alkohol. Ini untuk memastikan termometer bersih dari kotoran dan bakteria yang berisiko menyebarkan penyakit.

Baca juga: 6 Gejala Penyakit Berat pada Bayi yang Perlu Diperhatikan

Kembali ke cara mengukur suhu badan bayi, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan, berdasarkan bahagian badan yang ingin anda ukur dengan termometer:

1. Suhu oral (mulut)

Untuk mengukur suhu badan bayi dari mulut (suhu oral), pastikan terlebih dahulu pengukuran suhu tidak dilakukan setelah makan atau minum. Biarkan sekurang-kurangnya 15 minit selepas bayi makan atau minum. Kemudian, letakkan termometer di bawah lidah bayi, dengan mulut ditutup. Pegang termometer pada kedudukannya hingga berbunyi bip, menunjukkan bahawa suhu telah diukur. Tarik keluar termometer dan baca hasil pengukuran.

2. Suhu Paksi (Ketiak)

Sekiranya anda ingin mengambil suhu bayi dari ketiak, pastikan hujung termometer menyentuh kulit ketiak tanpa terhalang oleh pakaian. Selepas itu, tahan kedudukan sehingga termometer di penjepit ketiak bayi berbunyi, kemudian baca hasilnya.

3. Suhu rektum (Anal)

Untuk mengambil suhu secara dubur, atau melalui dubur, letakkan bayi di perutnya. Sapukan sedikit jeli petroleum ke hujung termometer dan masukkan ke dalam dubur bayi sedalam 2 cm. Biarkan beberapa saat sehingga termometer berbunyi sebagai tanda bahawa pengukuran selesai. Kemudian, keluarkan termometer dan baca hasilnya.

Suhu Membran Tympanic

Mengukur suhu badan bayi atau anak juga dapat dilakukan dengan melakukan hubungan langsung dengan membran timpani atau gendang telinga. Daripada bersentuhan langsung dengan membran, termometer timpani biasanya dapat mengukur suhu badan dengan memancarkan cahaya inframerah ke saluran telinga. Ini kerana haba yang dipancarkan di saluran telinga sama dengan suhu membran, jadi kaedah ini dapat menganggarkan suhu membran timpani dengan tepat. Oleh itu, ibu hanya perlu mengarahkan sensor inframerah dari termometer ke lubang telinga si kecil untuk mengukur suhu tubuhnya. Sebagai tambahan, otitis media atau earwax tidak terbukti dapat mengurangkan ketepatan termometer timpani.

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengukur Suhu Bayi Anda.
WebMD. Diakses pada 2020. Demam pada Bayi.
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Pengukuran suhu dalam pediatrik

Recent Posts