Walaupun sederhana, squat mempunyai banyak faedah

, Jakarta - Tidak mempunyai banyak masa untuk bersenam? Jangan bimbang lagi, kerana beberapa pakar kecergasan mengatakan bahawa hanya dengan melakukan senaman squat secara berkala, anda dapat memperoleh manfaat maksimum dari latihan. Melancarkan The Active Times, melakukan 50 squat sehari dapat menjaga tubuh anda dalam keadaan sihat.

Squat dianggap sukan sederhana, anda boleh melakukannya di mana sahaja dan bila-bila masa tanpa memerlukan peralatan tambahan. Caranya cukup mudah, anda hanya perlu membuka kaki selebar bahu, kemudian letakkan badan anda seolah-olah anda sedang duduk di kerusi dengan membentuk sudut 90 darjah. Pegang kedudukan ini selama beberapa saat, dan lakukan repetisi.

Baca juga: Petua Mencangkung Berkesan untuk Mengetatkan Paha

Inilah Kelebihan Sukan Squat

Jadi sekarang tidak ada alasan untuk tidak mempunyai waktu untuk bersenam atau tidak bersenam, kerana anda dapat melakukan squats dengan mudah. Inilah faedah squat yang anda akan dapat sekiranya anda melakukannya dengan kerap:

  • Membakar Lemak secara Berkesan di Kawasan Perut dan Pinggang

Walaupun kelihatan monoton, anda boleh menjadikan squats sebagai latihan wajib yang boleh anda lakukan sekiranya anda ingin menurunkan berat badan. Dengan melakukan squats, lemak yang terkumpul di perut dan pinggang dapat dibakar dengan cepat. Anda boleh melakukan pergerakan ini selama 10 hingga 15 minit setiap pagi dan petang untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

  • Ketatkan Punggung dan Paha

Ramai wanita yang ingin mendapatkan punggung dan paha yang kencang dan cantik. Hanya dengan melakukan squat secara berkala, anda juga boleh mendapatkannya. Sebabnya ialah lemak yang disimpan di sana akan terhakis ketika melakukan squat dan menjadikannya lebih ketat.

Namun, untuk mendapatkan punggung dan paha yang cantik, anda juga harus mengimbangi dengan mengamalkan diet yang sihat dan masa rehat yang mencukupi. Hanya berbual doktor di untuk mendapatkan petua kesihatan. Doktor di akan bersedia 24 jam untuk memberikan nasihat kesihatan yang sesuai.

Baca juga: 5 Cara Mengecilkan Paha dan Betis

  • Melatih Kekuatan dan Kelenturan Otot

Sekiranya anda melakukan squats secara berkala, otot-otot kaki, pinggang, dan perut juga dapat dilatih sehingga menjadi lebih kuat dan lebih lentur. Otot yang kuat dan fleksibel ini membolehkan anda melakukan pelbagai aktiviti dengan baik dan mengurangkan risiko kecederaan ketika melakukan sukan lain yang lebih berat. Oleh itu, pergerakan jongkok juga sering digunakan sebagai salah satu pergerakan memanaskan badan, sebelum melakukan pelbagai jenis latihan.

  • Meningkatkan Keseimbangan Badan

Fokus pergerakan semasa squat adalah untuk melatih otot-otot badan bawah. Sekiranya anda rajin melakukan pergerakan ini, keseimbangan badan juga bertambah baik. Terutama ketika anda berada dalam posisi setengah jongkok, jika anda sering melakukan squat, otot-otot badan bawah dilatih untuk menyokong berat badan dengan cara yang lebih seimbang.

  • Mempercepat Metabolisme

Metabolisme yang lancar berguna untuk menjaga tubuh daripada serangan pelbagai penyakit. Sekiranya anda melakukan squats secara berkala, maka ini dipercayai dapat meningkatkan metabolisme badan.

Selain itu, jongkok juga memicu pelepasan hormon pertumbuhan untuk meningkatkan jisim otot, dan menjadikan sensitiviti insulin lebih lancar. Kesannya, tubuh dapat dilindungi dari penyakit kardiovaskular dan kegemukan.

Baca juga: 4 Latihan Sihat Tanpa Perlu Ke Gimnasium

  • Meningkatkan Vitaliti Lelaki

Ini mungkin merupakan faedah dari squats yang tidak diketahui banyak orang. Beberapa kajian menunjukkan bahawa jongkok berkesan meningkatkan daya hidup lelaki. Pergerakan jongkok dipercayai dapat meningkatkan pengeluaran testosteron dan sperma. Oleh itu, sukan ini juga disarankan untuk dilakukan secara berkala oleh lelaki yang mengalami gangguan seksual.

Itulah faedah jongkok untuk kesihatan. Walaupun kelihatan sederhana, jongkok mempunyai banyak manfaat untuk menjaga kecergasan badan.

Rujukan:
Masa Aktif. Diakses 2019. Sebab Mengapa Anda Perlu Melakukan Squats Setiap Hari.
Penyelesaian Kecergasan Bandar. Diakses pada tahun 2019. Manfaat Squats.

Recent Posts