Buang Sebum di Muka, Adakah Blackhead Suction Selamat?

, Jakarta - Blackheads adalah salah satu masalah kulit yang sering diadukan oleh banyak orang, baik wanita maupun lelaki. Munculnya bintik-bintik hitam di hidung dapat mengurangkan penampilan wajah, sehingga membuat orang yang memilikinya kurang percaya diri. Terdapat banyak cara yang dapat dilakukan untuk menghilangkan komedo, mulai dari kaedah semula jadi hingga menggunakan alat untuk rawatan.

Nah, salah satu cara untuk menghilangkan komedo yang kini menjadi trend adalah dengan menggunakan alat penghisap blackhead yang banyak dijual di pasaran. Alat tersebut didakwa mampu menghilangkan bintik hitam di hidung, sehingga menjadikan kulit wajah kelihatan lebih bersih. Namun, adakah selamat menggunakan pembersih vakum komedo untuk kulit wajah?

Baca juga: 8 Tabiat Yang Boleh Membuat Blackhead Lebih Banyak

Bahaya Alat Penyedut Blackhead

Blackheads adalah lebam kecil yang muncul ketika pori-pori kulit anda tersumbat. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan komedo muncul, salah satunya adalah pengeluaran sebum yang berlebihan.

Sebum adalah minyak yang dihasilkan oleh kelenjar sebum di kulit yang menjadikan kulit anda lembap. Walaupun berbeza dengan jerawat, beberapa komedo terbentuk kerana aktiviti bakteria penyebab jerawat pada kulit. Tumpukan sel kulit mati juga berperanan dalam penampilan komedo.

Penyedut blackhead atau juga dikenali sebagai blackhead vacuum adalah alat kecil yang digunakan dengan meletakkannya di atas komedo di hidung. Alat ini berfungsi untuk menghilangkan minyak dan kulit mati dari pori-pori wajah anda.

Sekiranya anda ingin mencuba pengekstrak bintik hitam, sangat penting untuk menetapkan daya sedutan yang tepat untuk kulit anda. Sebabnya, jika daya isap terlalu kuat, lebam boleh terjadi pada kulit wajah. Selain itu, alat penghisap blackhead dengan penghisap yang terlalu kuat juga boleh menyebabkan telangiectasia atau telangiectasia urat labah-labah , iaitu pecahnya saluran darah kecil di kulit.

Tidak hanya ada risiko menyebabkan kerosakan kulit wajah, menurut University of Utah, alat penghisap blackhead juga hanya efektif untuk mengangkat jenis komedo terbuka yang telah dilonggarkan.

Komedon terbahagi kepada dua jenis, iaitu komedon terbuka ( komedo dan komedi tertutup ( whiteheads ). Komedi terbuka biasanya mempunyai rupa bintik hitam. Jenis komedo ini apabila dapat dilihat, akan lebih senang dikeluarkan dengan menggunakan alat penghisap blackhead. Sementara komedo tertutup mempunyai penampilan bintik-bintik putih seperti mutiara. Komedo jenis ini lebih sukar dikeluarkan kerana ia mengendap dan ada lapisan yang menutupi bintik hitam.

Oleh itu, jika anda ingin menghilangkan komedo dengan vakum komedo, disarankan agar anda melonggarkan bintik hitam terlebih dahulu, supaya lebih mudah dikeluarkan. Anda boleh mengelupas dan menembusi liang untuk mengendurkan liang pori dengan menggunakan beberapa teknik, seperti mengukus, asid glikolat, atau asid salisilik. Dengan cara itu, anda dapat mempermudah proses menghilangkan komedo dengan menggunakan pembersih vakum.

Baca juga: Perlu diketahui, perbezaan antara komedo putih dan komedo

Cara yang disyorkan untuk menghilangkan komedo

Penggunaan alat penghisap blackhead tidak digalakkan kerana risikonya melebihi faedah yang dapat diberikannya. Sekiranya anda ingin menghilangkan komedo, inilah cara yang lebih selamat:

  • Gunakan pencuci muka yang mengandungi asid salisilik. Kandungannya mampu memecah sel kulit mati dan minyak yang menyumbat liang pori anda.
  • Mengelupas kulit wajah anda seminggu sekali menggunakan asid hidroksi beta (BHA), seperti asid glikolik.
  • Gunakan produk topikal yang mengandungi retinoid.
  • Cuba gunakan topeng muka tanah liat atau arang.
  • Basuh wajah anda sebaik sahaja berpeluh.
  • Jangan tidur dengan solekan masih melekat di wajah.
  • Pertimbangkan untuk berjumpa doktor kulit mengelupas menggunakan bahan kimia yang selamat dan standard.
  • Pertimbangkan untuk berjumpa doktor kulit untuk mengeluarkan kulit wajah 1-2 kali sebulan.

Walaupun sangat menggoda, ingat untuk tidak memerah komedo. Memerah komedo boleh menyebabkan kerosakan kulit, termasuk pembentukan tisu parut.

Baca juga: Topeng Asli untuk Menghilangkan Komedo

Nah, itulah penjelasan mengenai penggunaan pembersih vakum komedo. Sebaiknya berbincang dengan pakar dermatologi anda terlebih dahulu sebelum mencuba rawatan pada kulit wajah anda. Anda boleh berbincang dengan pakar dermatologi dalam aplikasi mengenai petua untuk menghilangkan komedo dengan selamat dan memilih produk yang tepat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Menggunakan Blackhead Vacuum untuk membersihkan liang pori anda.
Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Komedo dari Hidung: 5 Masker dan Scrub Semulajadi

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found