Waspada, ini adalah 6 sukan yang boleh menggugurkan kandungan

, Jakarta - Walaupun anda hamil, ibu digalakkan untuk terus bersenam secara teratur kerana aktiviti ini dapat memberikan banyak manfaat bagi ibu semasa hamil. Selain menjadikan badan anda lebih kuat, senaman juga dapat membantu anda tidur lena dan mempunyai mood yang lebih baik.

Walau bagaimanapun, ibu juga perlu mengetahui bahawa terdapat beberapa sukan yang dilarang semasa mengandung kerana boleh menggugurkan kandungan. Dengan mengetahui sukan mana yang selamat dan mana yang berbahaya, ibu dapat memperoleh faedah bersenam sambil menjaga keselamatan bayi dalam kandungan.

Baca juga: Petua Pilih Senaman dengan Selamat untuk Wanita Hamil

Latihan Berbahaya Semasa Kehamilan

Sebelum mula melakukan sukan tertentu semasa mengandung, ada baiknya anda membincangkannya dengan pakar obstetrik anda terlebih dahulu. Terdapat beberapa jenis senaman yang perlu dihindari oleh ibu hamil kerana boleh membahayakan keadaan ibu dan juga janin.

Latihan ini dianggap berbahaya untuk dilakukan semasa kehamilan kerana boleh menggugurkan rahim:

1. Sukan yang terdedah kepada kejatuhan

Wanita hamil harus berhati-hati dengan jenis senaman yang memerlukan keseimbangan yang tinggi. Pusat graviti ibu berubah ketika perut ibu tumbuh, jadi risiko wanita hamil kehilangan keseimbangan lebih tinggi.

Elakkan sukan, seperti menunggang kuda, melayari, meluncur , panjat tebing, dan hoki ais. Latihan ini berpotensi membuat wanita hamil jatuh ke perut yang boleh mengakibatkan pengguguran.

Berbasikal sahaja tidak mudah sekiranya ibu tidak terbiasa mengimbangkan dirinya dengan perut yang sedang hamil. Selepas minggu ke-12 atau ke-14 kehamilan, wanita hamil digalakkan melakukan basikal pegun dan bukannya berbasikal di luar rumah.

2. Bersenam dengan Sentuhan Fizikal

Jenis sukan lain yang juga dilarang semasa mengandung adalah sukan dengan hubungan fizikal atau yang mencetuskan pertembungan, seperti bola sepak, ragbi, hoki, bola tampar, tinju, labu , dan kotak sepakan . Sukan ini boleh membuatkan perut ibu memukul atau memukul dengan kuat sehingga boleh menggugurkan rahim.

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Melakukan Angkat Berat?

3. Menyelam Skuba

Bagi wanita hamil yang mempunyai hobi menyelam atau selam skuba , anda harus mengelakkan sukan yang satu ini semasa mengandung. Sebabnya, ketika naik ke permukaan air, ibu berisiko mengalami penyakit penyahmampatan, iaitu tekanan udara di rongga paru-paru lebih tinggi daripada tekanan di luar sehingga wanita hamil mengalami kesukaran bernafas. Atas sebab ini, wanita hamil harus mengelakkan sukan ini kerana meningkatkan risiko keguguran dan melahirkan bayi yang mempunyai kecacatan kelahiran.

4. Sukan Ketinggian

Semasa mengandung, sukan ketinggian tinggi, seperti mendaki gunung hingga ketinggian 2500 meter (8000 kaki) atau lebih, juga harus dielakkan. Perubahan tahap oksigen yang cukup drastik dapat menyebabkan ibu dan bayi dalam kandungan berisiko mengalami penyakit ketinggian.

5. Sukan Melibatkan Pergerakan Melompat

Perubahan pada sendi yang menjadi lebih longgar semasa hamil boleh meningkatkan risiko wanita hamil mengalami risiko kecederaan. Elakkan melakukan sukan seperti senamrobik dan kotak sepakan potensi pengguguran.

6. Latihan yang Meningkatkan Suhu Badan

Sukan yang dapat meningkatkan suhu badan ibu dan menjadikan ibu panas juga harus dielakkan semasa hamil. Sebagai contoh, yoga panas atau pilates panas . Bikram yoga yang memerlukan peserta melakukan gerakan yoga di bilik panas juga harus dielakkan. Sukan ini boleh menggugurkan rahim kerana terdedah kepada panas yang tinggi. Wanita hamil juga dilarang berenang di kolam air panas semasa mengandung.

Latihan intensiti sederhana, di mana jantung wanita hamil berdegup lebih cepat tetapi dia masih boleh bercakap, tidak boleh meningkatkan suhu badan. Namun, untuk mengurangkan risiko terlalu panas, minum banyak air semasa bersenam dan jangan bersenam dalam cuaca panas.

Baca juga: Wanita hamil berenang perlu mengetahui 5 keadaan ini

Itulah latihan yang harus dihindari oleh ibu semasa mengandung kerana boleh menggugurkan kandungan. Selain bersenam secara teratur, ibu juga dapat menjaga kesihatan ibu dan rahim dengan mengambil vitamin pranatal.

Ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk membeli makanan tambahan vitamin yang anda perlukan. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Sukan mana yang tidak selamat untuk dilakukan semasa mengandung ?.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Latihan Tidak Boleh Dilakukan Semasa Anda Hamil

Recent Posts