4 Penyakit Yang Menyebabkan Kaki Bengkak

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami bengkak kaki? Tentunya bukan ketika anda dalam perjalanan jauh yang memerlukan kaki anda membengkok, sehingga aliran darah tersekat. Selain melakukan perjalanan untuk waktu yang lama, bengkak kaki juga boleh disebabkan oleh penyakit tertentu.

Salah satunya adalah limfedema yang disebabkan oleh penyingkiran atau kerosakan pada kelenjar getah bening yang merupakan sebahagian daripada rawatan barah. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai limfedema dan penyakit yang menyebabkan bengkak kaki, baca ulasannya di sini.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Bengkak Kerana Keseleo

Punca Kaki Bengkak

Gejala pembengkakan bergantung kepada penyebabnya. Peningkatan ukuran kaki dari pergelangan kaki, perubahan warna dan tekstur kulit, menjadi kulit yang hangat, dan sama ada terdapat bisul atau nanah boleh dipertimbangkan untuk menjelaskan mengapa kaki membengkak. Jenis penyakit berikut yang menyebabkan kaki bengkak:

  1. Limfedema

Seperti disebutkan sebelumnya, limfedema sering terjadi setelah terapi radiasi atau penghapusan kelenjar getah bening pada pesakit barah. Beberapa gejala limfedema adalah pembengkakan pada kaki dan lengan disertai dengan sensasi berat badan, sakit yang tidak selesa, pergerakan yang terhad, penebalan kulit. Sekiranya anda baru menggunakan terapi barah dan mengalami pembengkakan, mungkin keadaan yang anda alami adalah limfedema.

  1. Aliran Darah Terjejas di Vena

Bengkak pergelangan kaki boleh menjadi tanda aliran darah tidak mencukupi ke urat. Lazimnya, urat darah mengalir ke atas dengan injap sehala. Apabila injap ini menjadi rosak atau lemah, darah kembali ke saluran, di mana ia disimpan di tisu lembut anggota bawah, terutama pergelangan kaki dan kaki.

Kekurangan vena kronik boleh menyebabkan perubahan kulit, bisul kulit, dan jangkitan. Sekiranya anda mengalami simptom yang serupa, anda boleh bertanya secara langsung . Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

  1. Darah beku

Gumpalan darah atau gumpalan darah boleh menyebabkan bengkak kaki. Ini berlaku kerana darah beku dan terbentuk di urat kaki, sehingga menyekat aliran darah dari kaki kembali ke jantung.

Gumpalan darah boleh mengancam nyawa. Ketahui simptomnya, jika anda mengalami pembengkakan pada satu kaki, disertai dengan sakit, demam kelas rendah, dan kemungkinan perubahan pada warna kaki yang terkena. Cadangan doktor biasanya adalah pengencer darah.

Baca juga: Mengapa Seseorang Boleh Mendapatkan Kaki Gajah?

  1. Penyakit Jantung, Hati, atau Ginjal

Kadang-kadang bengkak dapat menunjukkan masalah, seperti jantung, hati, atau penyakit ginjal. Pergelangan kaki yang bengkak pada waktu malam boleh menjadi tanda garam dan air yang tersisa kerana masalah jantung sebelah kanan.

Penyakit ginjal juga boleh menjadi sebab pembengkakan kaki dan pergelangan kaki. Apabila buah pinggang tidak berfungsi dengan baik, cecair dapat menumpuk di dalam badan. Penyakit hati dapat mempengaruhi produksi protein yang disebut albumin pada hati, yang membuat darah tidak keluar dari saluran darah ke jaringan sekitarnya.

Pengeluaran albumin yang tidak mencukupi boleh menyebabkan kebocoran cecair. Graviti menyebabkan cecair terkumpul lebih banyak di kaki dan pergelangan kaki, tetapi cecair juga dapat menumpuk di perut dan dada.

Baca juga: Pembedahan untuk Mengubati Filariasis, Adakah Perlu?

Sekiranya bengkak disertai dengan gejala lain, termasuk keletihan, kehilangan selera makan, dan kenaikan berat badan, anda harus segera berjumpa doktor.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Lymphedema.
WebMD. Diperoleh pada 2019. Pergelangan Kaki dan Kaki yang Bengkak.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2019. Apa yang Menyebabkan Pergelangan Kaki Bengkak?

Recent Posts