Inilah Cara Mengubati Bengkak Kerana Keseleo

, Jakarta - Keseleo adalah kecederaan yang terjadi ketika tubuh tiba-tiba mengubah arah pergerakan atau menurunkan kepantasannya, seperti ketika berolahraga. Masalah ini biasa dan boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Baik oleh orang yang jarang bersenam, dan atlet yang berlatih setiap hari. Bagaimana mengatasinya?

Selain perubahan arah pergerakan atau penurunan kecepatan, keseleo juga dapat terjadi ketika jatuh, bertembung dengan orang atau benda lain, atau mendarat di posisi yang tidak sesuai setelah melompat. Dalam keadaan ini, ligamen secara tidak sengaja terpaksa meregangkan melebihi kemampuannya, menyebabkannya lusuh atau lusuh.

Kerosakan ligamen inilah yang mendasari kejadian keseleo. Ligamen adalah jalur tisu yang mengelilingi sendi. Kewujudan ligamen berfungsi untuk menghubungkan tulang antara satu sama lain. Pergelangan kaki, jari kaki besar, pergelangan tangan, dan lutut adalah kawasan yang paling biasa untuk keseleo.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Fraktur Pergelangan Kaki dan Keseleo

Keseleo biasanya dicirikan oleh gejala tertentu, termasuk sakit di sekitar sendi yang terseliuh, lebam dan bengkak pada sendi, dan ketidakupayaan sendi untuk menyokong beban. Mungkin juga ada lebam yang muncul agak jauh dari sendi terseliuh kerana darah merembes di sepanjang otot. Keterukan keseleo bergantung pada seberapa teruk kerosakan ligamen.

Boleh diubati sendiri di rumah

Mengendalikan keseleo mesti dilakukan dengan betul untuk mengelakkan berulang pada masa akan datang, seperti sakit jangka panjang dan ketidakstabilan sendi. Dalam kebanyakan kes, keseleo boleh dirawat di rumah. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh diikuti:

  • Berhenti melakukan aktiviti atau pergerakan yang boleh menjadikan kecederaan lebih teruk sekurang-kurangnya 2-3 hari selepas kecederaan.
  • Sapukan ais yang dibalut tuala ke kawasan yang cedera sekurang-kurangnya 15-20 minit setiap 2-3 jam sehari. Namun, elakkan menggunakan ais terus ke kawasan yang cedera.
  • Untuk mengehadkan pergerakan yang dapat memperburuk kecederaan dan mencegah pembengkakan yang meluas, tutup kawasan yang cedera dengan pembalut elastik (pembalut). Pastikan kawasan itu dibalut rapat, tetapi tidak menghalang aliran darah. Tanggalkan pembalut sebelum tidur.
  • Langkah lain untuk mencegah pembengkakan adalah meletakkan kaki atau anggota badan yang cedera pada kedudukan yang tinggi. Gunakan bangku tambahan sebagai tempat meletakkan kaki ketika duduk atau bantal ketika anda tidur.

Baca juga: Keseleo yang disusun boleh membawa maut, mitos atau fakta?

Bilakah pergi ke doktor?

Sekiranya rawatan diri tidak berfungsi dan keseleo tidak terasa lebih baik selepas 3 hari, berjumpa doktor dengan segera. Terdapat juga beberapa keadaan yang memerlukan anda pergi ke hospital dengan segera, iaitu jika anda mengalami kesakitan yang tidak tertanggung, sendi tidak dapat menanggung berat badan sama sekali, kawasan yang cedera terasa mati rasa atau tidak dapat merasakan apa-apa, mengalami kecederaan berulang di kawasan yang sama, atau Terdapat kawasan merah yang memanjang dari sendi terseliuh.

Kes seperti ini memerlukan rawatan yang lebih rumit di hospital. Sekiranya ubat penahan sakit biasa tidak bertambah baik, doktor anda mungkin menetapkan ubat penahan sakit yang lebih kuat, seperti codeine.

Pendakap atau serpihan juga diperlukan untuk mengurangkan pergerakan sendi. Terapi fizikal atau fisioterapi mungkin disyorkan oleh doktor untuk membantu pesakit mengembalikan sendi kembali ke fungsi normal. Di samping itu, walaupun jarang berlaku, rawatan pembedahan diperlukan sekiranya terdapat kerosakan otot atau koyakan pada ligamen.

Baca juga: Jangan ambil ringan, keseleo boleh membawa maut

Itulah sedikit penjelasan bagaimana merawat keseleo. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Recent Posts