Ketahui 4 Punca Sakit Lutut Tiba-tiba

, Jakarta - Sakit lutut adalah keadaan yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Orang yang mengalami sakit lutut akan merasa sakit yang teruk di bahagian lutut ketika lutut digerakkan. Sama ada ia berlaku kerana satu perkara, atau menyerang secara tiba-tiba, rasa sakit yang tidak tertahankan boleh mengganggu aktiviti.

Baca juga: Sakit Lutut Selepas Bersenam? Mungkin inilah sebabnya

Mengetahui penyebab sakit lutut anda boleh menjadi kaedah terbaik untuk mencegahnya berulang. Anda juga dapat mengawalnya dengan baik dan mengetahui cara yang paling diperlukan untuk mengatasi sakit lutut yang tiba-tiba menyerang.

Ketahui Beberapa Punca Sakit Lutut

Secara amnya, kesakitan yang dialami oleh orang yang mengalami sakit lutut berbeza mengikut keparahan dan penyebab sakit lutut. Keadaan ini menjadikan orang yang sakit lutut akan mengalami simptom yang berbeza.

Ketahui simptom biasa sakit lutut, seperti lutut terasa sangat kaku, lutut kelihatan bengkak dan merah, kadang-kadang lutut terasa lemah dan lemah, dan bunyi bergetar ketika lutut digerakkan. Ayuh, ketahui punca sakit lutut dan bagaimana mengatasinya!

  1. Kecederaan lutut

Kesakitan yang tiba-tiba menyerang boleh menjadi gejala kecederaan pada lutut. Kecederaan pada lutut menyebabkan air mata di ligamen dan tendon, jadi keadaan ini boleh menyebabkan sakit lutut yang timbul secara tiba-tiba. Selain itu, kecederaan boleh menyebabkan pendarahan di lutut yang menyebabkan sakit lutut.

Kecederaan akibat berlari berulang kali atau melompat boleh menyebabkan sakit lutut. Tidak ada salahnya untuk segera memeriksa keadaan kesihatan anda di hospital terdekat apabila anda mengalami kawasan lutut yang terasa panas, bengkak, dan lebam setelah kecederaan. Sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui permohonan .

  1. Osteoartritis lutut

Lutut adalah salah satu sendi terbesar pada manusia yang terdiri daripada tulang, tulang rawan, ligamen, dan membran sinovial. Membran sinovial sebenarnya bertanggungjawab untuk menghasilkan cecair sinovial yang berfungsi sebagai pelincir dan pemakanan tulang rawan. Namun, tulang rawan itu sendiri boleh rosak, menyebabkan geseran antara tulang di lutut yang boleh menyebabkan kesakitan.

mengikut Jurnal Penyelidikan KesakitanTerdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami osteoartritis lutut, seperti trauma pada lutut, keradangan, dan gangguan metabolik.

Baca juga: 4 Pergerakan Yoga Ini Dapat Membantu Melegakan Sakit Lutut

  1. Gout

Seperti yang dilaporkan oleh Institut Nasional Artritis dan Penyakit Muskuloskeletal dan Kulit, sakit lutut boleh terjadi sebagai gejala penyakit tertentu, salah satunya adalah gout. Ketika penyakit ini menyerang, gejala yang muncul adalah sensasi terbakar, sakit yang tidak tertahankan, hingga lutut menjadi merah.

Sebabnya ialah, apabila lutut menghasilkan asid urik yang berlebihan dan membentuk kristal pada sendi, sehingga lutut dapat meradang dan menyebabkan rasa sakit yang tidak tertahankan. Dalam keadaan yang lebih teruk, gout menyebabkan penghidapnya sukar berjalan seperti biasa, sehingga tidak dapat menggerakkan lutut.

Baca juga: Punca Sakit Lutut dan Cara Mengubatinya

  1. Penyakit Osgood-Schaltter

Penyakit Osgood-Schaltter adalah keadaan sakit lutut yang sangat biasa pada kanak-kanak dan remaja kerana tekanan berlebihan pada tendon patellar.

Tendon patellar adalah yang menghubungkan hujung bawah penutup lutut atas ke bahagian atas kaki bawah. Menurut Harvard Medical School, aktiviti fizikal, seperti melompat, bola keranjang atau gimnastik yang sering dilakukan oleh kanak-kanak membuat otot paha menarik pada tendon patellar. Serat tendon patellar melekat pada tulang shin. Dengan tarikan berulang kali, kawasan ini boleh menjadi bengkak atau meradang menyebabkan sakit di lutut.

Umumnya, doktor memberikan beberapa jenis rawatan, mengikut keperluan orang yang mengalami sakit lutut. Bermula dari penggunaan ubat, fisioterapi, hingga pembedahan.

Namun, berlainan penyebab sakit lutut, jadi rawatannya berbeza. Oleh itu, adalah penting untuk selalu mengetahui penyebab sakit lutut untuk menentukan rawatan yang paling tepat.

Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses 2019. Sakit Lutut
Jurnal Penyelidikan Kesakitan. Diakses pada tahun 2019. Osteoartritis lutut
Institut Artritis Nasional dan Penyakit Muskuloskeletal dan Kulit. Diakses pada tahun 2019. Gout
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Osgood Schlatter

Recent Posts