Berapa lama masa yang diperlukan untuk HIV berkembang menjadi AIDS?

, Jakarta - Adakah anda biasa virus imunodefisiensi manusia (HIV)? Apabila masuk ke dalam badan, virus ini akan merosakkan sistem imun dengan menjangkiti dan memusnahkan sel CD4 (sel-T). Sel T adalah sejenis sel darah putih yang berperanan penting dalam sistem imun.

Nah, semakin banyak darah putih yang hancur, semakin lemah sistem imunnya. Keadaan ini menjadikan tubuh mudah terkena pelbagai penyakit.

Bercakap mengenai HIV sudah tentu juga berkaitan sindrom kekurangan imun yang diperoleh (AIDS), penyakit yang disebabkan oleh virus jahat ini. Seseorang yang menghidap HIV boleh menghidap AIDS pada masa akan datang. Lalu, berapa lama atau kapan HIV berkembang menjadi AIDS?

Baca juga: Jangan keliru, ketahui perbezaan antara HIV dan AIDS

Masa yang tidak pasti

Sebelum menjawab soalan-soalan di atas, ada baiknya anda mengetahui gejala-gejalanya terlebih dahulu. Gejala HIV agak pelbagai. Seseorang yang dijangkiti akut dengan HIV (ketika pertama kali dijangkiti) biasanya mengalami gejala seperti selesema atau jangkitan virus lain, seperti:

  • Sakit kepala.
  • Sakit tekak.
  • Demam dan sakit otot.
  • Cirit-birit.
  • Berpeluh pada waktu malam.
  • Thrush, termasuk jangkitan kulat (thrush).
  • Kelenjar getah bening yang bengkak.

Perkara yang perlu dititikberatkan, ada juga orang yang tidak menunjukkan gejala ketika pertama kali dijangkiti HIV. Berapa lama atau kapan HIV akan berkembang menjadi AIDS?

Pada mulanya, jangkitan HIV akut berkembang dari beberapa minggu hingga beberapa bulan, dan menjadi jangkitan HIV tanpa gejala. Fasa ini boleh bertahan 10 tahun atau lebih. Sepatutnya, dalam tempoh ini orang tersebut tidak mempunyai alasan untuk mengesyaki dia menghidap HIV, tetapi mereka boleh menyebarkan virus tersebut kepada orang lain.

Masalahnya bukan hanya itu. Sekiranya jangkitan HIV tidak diobati, kemungkinan terkena AIDS akan meningkat. mengikut Institut Kesihatan Nasional , terdapat beberapa orang menghidap AIDS dalam beberapa tahun setelah dijangkiti HIV. Walau bagaimanapun, ada yang kekal sihat selepas 10 atau 20 tahun.

Baca juga:Ketahui 5 perkara mengenai HIV AIDS

Petua Mencegah HIV

HIV telah menjadi bencana bagi penduduk dunia lebih dari tiga dekad yang lalu. Virus jahat ini dianggarkan telah membunuh hampir 33 juta nyawa. Berita terkini, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Pada akhir tahun 2019, dianggarkan sekitar 38 juta orang hidup dengan HIV. Cukup banyak, bukan?

Jadi, bagaimana untuk mencegah serangan virus HIV yang boleh menyebabkan AIDS?

1. Ikuti Ujian

Orang yang tidak mengetahui bahawa mereka dijangkiti HIV kerana merasa sihat lebih cenderung menyebarkannya kepada orang lain. Oleh itu, ujian HIV harus dilakukan oleh setiap individu, terutama mereka yang berusia 13-64 tahun, sebagai bagian dari pemeriksaan kesihatan rutin.

2. Jangan Menggunakan Dadah

Jangan gunakan ubat haram, dan jangan berkongsi jarum dengan orang lain. Virus HIV dapat ditularkan melalui darah dalam jarum suntik yang telah digunakan penderita.

3. Elakkan Sentuhan dengan Darah

Elakkan bersentuhan dengan darah orang lain. Sekiranya boleh, pakai pakaian pelindung, topeng, dan kacamata ketika merawat orang yang cedera.

Baca juga: Berikut adalah penjelasan mengenai tahap jangkitan HIV hingga AIDS

4.Jangan Menjadi Penderma Semasa Positif

Sekiranya seseorang diuji positif HIV, maka dia tidak dibenarkan menderma darah, plasma, organ, atau sperma.

5. Wanita Hamil Berbincang dengan Doktor

Wanita hamil dengan HIV harus berbincang dengan doktor mereka mengenai risiko terhadap janin mereka. Mereka harus membincangkan kaedah untuk mencegah bayi mereka dijangkiti, seperti mengambil ubat antiretroviral semasa kehamilan. Di samping itu, penyusuan susu ibu harus dielakkan untuk mencegah penularan HIV kepada bayi melalui susu ibu.

6. Amalkan Seks Selamat

Mengamalkan amalan seks yang selamat, seperti menggunakan kondom lateks, untuk mencegah penyebaran HIV, dan mengelakkan daripada mempunyai banyak pasangan seks.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai HIV dan AIDS? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2020. HIV / AIDS - Fakta Utama
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. HIV / AIDS.
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. HIV / AIDS

Recent Posts