7 Fakta Mengenai Vulva Yang Harus difahami oleh Wanita

"Mendengar kata vagina, mungkin wanita sangat akrab dengan organ intim. Namun, bagaimana dengan vulva? Walaupun sekarang, masih banyak wanita yang keliru dan bingung mengenai perbezaan antara vagina dan vulva. Sebenarnya, kedua-dua bahagian organ intim saling berkaitan. "

Jakarta - Tidak sedikit wanita yang masih belum mengetahui lebih banyak mengenai organ intim wanita mereka. Sebenarnya, mengetahui semua bahagian dan fungsinya dapat sangat membantu jika masalah berlaku dan perlu menjelaskan kawasan yang terjejas.

Salah satu bahagian kewanitaan yang memerlukan perhatian khusus bagi setiap wanita adalah vulva. Berikut adalah fakta vulva menarik yang perlu diketahui oleh wanita.

Baca juga: 9 Pelbagai Bentuk Miss V

Fakta Vulva Menarik Yang Perlu Diketahui oleh Wanita

Terdapat lebih banyak fakta yang dapat anda ketahui mengenai vulva daripada yang diketahui sehingga baru-baru ini. Umumnya, kebanyakan wanita menganggap bahagian ini hanya sebagai penjaga pintu faraj. Lipatan ini di kawasan wanita adalah salah satu bahagian utama anatomi wanita, tetapi banyak wanita terus menganggap vulva tidak penting. Berikut adalah fakta vulva yang perlu anda ketahui:

1. Vulva berbeza dengan Vagina

Ramai wanita berpendapat bahawa vulva sama dengan vagina, padahal sebenarnya tidak. Vulva merangkumi semua bahagian luar alat kelamin wanita, iaitu labia utama dan kecil, bukaan ke faraj dan uretra, klitoris, mons pubis, ke dubur. Jadi, semua yang berada di luar bahagian wanita termasuk dalam vulva.

2. Bentuk, Ukuran dan Warna yang berbeza untuk setiap wanita

Salah satu bahagian femininiti intim berbeza bagi setiap wanita dari pelbagai bentuk, saiz, hingga warna. Tidak ada standard vulva pada setiap wanita, tetapi bahagian bawahnya biasanya sama. Sebenarnya, kedua-dua sisi satu vulva mungkin kelihatan berbeza antara satu sama lain.

Salah satu labia mungkin lebih besar atau lebih kecil daripada yang lain atau mungkin lebih ringan atau berbentuk berbeza. Oleh itu, adalah penting bagi setiap wanita untuk tidak membandingkan bahagian ini, kerana tidak ada kategori yang ideal atau sempurna untuk ini.

Baca juga: Rawatan Kawasan Vulva Perlu Tahu

3. Boleh Berubah Selepas Kehamilan

Setelah mendorong janin keluar dari badan, kemungkinan bahagian intim wanita akan berbeza daripada sebelumnya, termasuk vulva. Sebenarnya, hormon kehamilan boleh mengubah ukuran dan bentuk vulva, seperti labia menjadi lebih gelap atau lebih besar daripada sebelumnya.

Persalinan normal juga dapat meregangkan labia minora, lipatan dalam yang lebih kecil yang terletak di dalam labia majora. Semua perubahan ini adalah perkara biasa.

4. Vulva Menjamin Kesihatan Faraj

Terdapat banyak masalah yang boleh terjadi di kawasan intim, seperti rambut yang tumbuh ke dalam atau benjolan pisau cukur, tetapi ini tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika vulva mempunyai benjolan, maka anda perlu risau.

Sebenarnya, jangkitan kelamin, seperti herpes genital dan HPV, boleh menyebabkan luka pada tisu vulva. Gangguan pada vulva juga boleh menjadi gejala barah, seperti benjolan, gatal-gatal, hingga perubahan pada kulit. Sekiranya anda mengalami pertumbuhan atau luka baru pada vulva, adalah idea yang baik untuk memeriksa diri anda dengan segera.

5. Kawasan Sensitif Vulva

Fakta lain adalah bahawa vulva mempunyai kulit sensitif. Kulit di kawasan ini sensitif, jadi mudah dijangkiti pisau cukur . Cecair terbakar adalah keradangan yang menyebabkan kulit yang terbakar, menyengat, sensitif dan kemerahan akibat mencukur rambut di kawasan tersebut. Namun, keadaan ini dapat dielakkan ketika mencukur rambut dalam keadaan lembap setelah mandi.

6. Kawasan Vulvar Mudah Dibersihkan

Fakta vulva seterusnya adalah, ia tidak memerlukan penjagaan khas. Pada dasarnya, vulva mempunyai keupayaan untuk membersihkan kawasannya sendiri. Sebenarnya, kebanyakan kes kerengsaan boleh terjadi akibat rawatan berlebihan dengan sabun wangi, atau terlalu keras ketika melakukan gosok .

7. Terasa Panas Ketika Terkejut

Fakta terakhir adalah vulva, akan terasa hangat apabila terdedah kepada rangsangan seksual. Ini berlaku apabila terdapat sentuhan kelentit, kerana darah akan mengalir ke kawasan bibir vagina, sehingga labia minora kelihatan sedikit bengkak dan terasa hangat.

Baca juga: Vulva yang bengkak, apa yang menyebabkannya?

Itulah beberapa fakta mengenai vulva yang perlu diketahui oleh setiap wanita. Dengan mengetahui hal ini, diharapkan setiap wanita benar-benar memperhatikan kesihatan bahagian intim wanita. Sekiranya terdapat masalah kesihatan di kawasan organ intim wanita, anda disarankan berjumpa doktor pakar di hospital terdekat untuk mengelakkan perkara berbahaya yang tidak diingini.

Rujukan:
Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Perkara yang Mungkin Tidak Anda Ketahui Tentang Vulva Anda, tetapi Sepatutnya.
Jean Hailes. Diakses pada 2021. Lima perkara yang anda tidak tahu mengenai faraj & vulva - Artikel kesihatan percuma.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found