Inilah Cara Menghilangkan Sakit Gigi Secara Kekal

, Jakarta - Sakit gigi memang merupakan masalah kesihatan yang sangat mengganggu. Tidak hanya menyusahkan penderita dengan kesakitan yang berterusan, sakit gigi juga menyukarkan penghidapnya untuk makan, bercakap, dan bahkan boleh mempengaruhi aktiviti sepanjang hari. Jadi, adakah cara untuk menghilangkan sakit gigi secara kekal? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Sakit gigi adalah sakit yang berlaku di dalam atau di sekitar gigi. Kesakitan boleh datang dari dalam gigi atau gusi, dan struktur tulang di sekitarnya. Penyebab sakit gigi yang paling biasa adalah kerosakan gigi.

Walau bagaimanapun, sakit gigi juga boleh disebabkan oleh banyak faktor lain, seperti rongga, patah gigi, gusi yang dijangkiti, atau pergerakan gigi yang berulang, seperti permen karet atau menggosok gigi.

Gejala yang disebabkan oleh sakit gigi sering sangat mengganggu dan membuat penghidapnya tidak dapat bergerak dengan betul. Gejala sakit gigi termasuk sakit gigi yang tajam, berdenyut atau berterusan. Pada sesetengah orang, rasa sakit hanya berlaku apabila terdapat pencetus.

Selain itu, bengkak di sekitar gigi yang dijangkiti juga boleh berlaku semasa sakit gigi. Demam, atau sakit kepala, dan bau busuk dari gigi yang dijangkiti juga sering merupakan gejala sakit gigi.

Bagaimana Menghilangkan Sakit Gigi Secara Kekal?

Pada dasarnya, cara terbaik untuk menghilangkan sakit gigi secara kekal adalah dengan merawat keadaan yang menyebabkan sakit gigi. Dan ini perlu dilakukan oleh pakar, iaitu doktor gigi.

Rawatan sakit gigi yang akan dilakukan oleh doktor gigi juga berbeza-beza, bergantung kepada penyebab kesakitan dan seberapa parah kerosakan gigi. Untuk menghilangkan sakit gigi, doktor gigi biasanya akan membuang sebarang jangkitan atau kerosakan yang ada dan memperbaiki kerosakan untuk melindungi kawasan gigi yang terjejas dan sensitif.

1. Rawatan untuk Rongga

Untuk merawat rongga dangkal di gigi, doktor gigi dapat menghilangkan kerosakan dan menutup lubang dengan pengisian. Sekiranya rongga yang terbentuk sangat dalam dan memasuki pulpa, doktor gigi akan melakukan "rawatan saluran akar" kerana pulpa juga telah terdedah dan dijangkiti bakteria. Prosedur ini pada dasarnya melibatkan membuang semua kandungan penting gigi (saraf dan saluran darah) dan menutup bahagian dalam gigi (sistem saluran akar) dengan bahan pengisi.

Baca juga: Sebab Pengisian Gigi Longgar Boleh Mencetuskan Sakit

2. Rawatan untuk Abses Gigi

Gigi yang bernanah dengan jangkitan yang sangat lokal biasanya memerlukan rawatan saluran akar dengan terapi antibiotik. Sekiranya jangkitan telah merebak, anda mungkin memerlukan terapi antibiotik dan langkah tambahan untuk menguras jangkitan dengan betul. Doktor gigi juga sering memberi ubat penahan sakit untuk merawat sakit gigi.

3. Pengekstrakan Tooth

Kadang kala, pengambilan gigi mungkin satu-satunya pilihan untuk sakit gigi apabila gigi atau gusi dan tulang di sekitarnya terlalu rosak.

Baca juga: 3 Komplikasi Yang Boleh Berlaku Ketika Pengambilan Gigi Bijaksana

4. Rawatan untuk Abses Periodontal

Untuk abses periodontal, doktor gigi akan melakukan prosedur saliran sederhana di bawah anestesia tempatan. Di samping itu, doktor gigi juga akan membersihkan poket gusi yang terkena dengan teliti untuk menghilangkan penumpukan tartar dan serpihan. Selepas pembersihan, beg akan disiram dengan cecair antimikrob yang mengandungi chlorhexidine.

Kadang kala, antibiotik boleh diberikan untuk membantu penyembuhan selanjutnya. Bergantung pada tahap abses, doktor gigi boleh menetapkan antibiotik oral. Doktor anda juga boleh menetapkan ubat kumur chlorhexidine untuk membantu penyembuhan.

Kawasan abses yang telah dirawat juga harus dijaga bersih dengan menggosok gigi dengan lembut dan bilas dengan air suam. Anda juga disarankan untuk berjumpa doktor sekali lagi untuk memastikan jangkitannya sembuh sepenuhnya dan tentukan rancangan untuk merawat kawasan tersebut.

5. Rawatan untuk Gigi Patah

Untuk merawat gigi patah atau sindrom gigi retak, penempatan mahkota gigi adalah rawatan biasa. Mahkota akan menggantikan struktur gigi yang hilang atau membantu melindungi gigi yang lemah dari kerosakan dan kepekaan yang lebih jauh.

Baca juga: Mengalami sakit gigi, bilakah anda harus berjumpa doktor?

Oleh itu, untuk menghilangkan sakit gigi secara kekal, anda perlu berjumpa doktor gigi untuk membantu menangani punca sakit gigi yang anda alami. Untuk membeli ubat sakit gigi, anda boleh menggunakannya hanya. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.Rujukan:
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Fakta yang mesti anda ketahui mengenai sakit gigi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan Pergigian dan Sakit Gigi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found