3 Jenis Parasit Cacing yang Hidup di Tubuh Manusia

, Jakarta - Tidak dapat dinafikan bahawa tubuh manusia dapat menjadi habitat pelbagai parasit, salah satunya adalah cacing. Untuk dapat hidup di dalam tubuh manusia, beberapa jenis parasit, biasanya dalam bentuk telur atau sista, masuk melalui mulut, bertahan di usus manusia, dan juga dapat menembusi saluran darah usus, memasuki organ lain.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada tubuh apabila dijangkiti cacing gelang

Selain dari mulut, jangkitan parasit juga boleh berlaku melalui kulit. Ini kerana parasit dapat menembusi kulit seperti cacing tambang atau kerana gigitan serangga yang mengandungi parasit, kemudian memasuki saluran darah, atau hidup di bawah lapisan kulit. Parasit cacing atau helminths adalah salah satu jenis parasit yang perlu diperhatikan kerana boleh menyebabkan pelbagai penyakit pada manusia. Jadi, apakah jenis parasit cacing yang boleh hidup di dalam tubuh manusia?

1. Cacing pipih

Cacing pipih aka Platyhelminthes terbahagi kepada 3 jenis, tetapi yang boleh mengganggu kesihatan hanya 2 jenis. Pertama, jenis Trematode yang mempunyai penyedut dan cangkuk untuk melekat pada organ tertentu pada manusia. Beberapa contoh cacing jenis ini, iaitu cacing hati ( fasiola dan Clonorchis ) dan cacing darah ( Schistosoma ). Kedua, jenis Cestoda atau dikenal sebagai cacing pita yang tubuhnya dilapisi dengan kitin, sehingga tidak rusak oleh enzim pencernaan dan dapat bertahan dalam usus manusia. Cacing pita ini adalah penyebab penyakit taeniasis.

2. Cacing Kepala Duri

Selain cacing pipih, cacing kepala duri aka acanthocephala Parasit jenis ini kebanyakan menyerang haiwan peliharaan, jarang menyerang manusia. Cacing dapat memasuki tubuh manusia ketika mereka memakan daging mentah yang mengandung larva cacing.

3. Cacing Gilig

Cacing bulat atau nematoda, seperti cacing gelang, cacing cacing, cacing cacing, cacing wuchereria boleh menyebabkan pelbagai penyakit yang perlu diperhatikan pada manusia.

Baca juga: Sakit Perut Berpanjangan, Hati-hati dengan Jangkitan Ascariasis

Bahaya Jangkitan Cacing di Tubuh Manusia

Jangkitan dengan cacing parasit di dalam badan boleh mencetuskan masalah kesihatan, salah satunya adalah cacing usus. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, dari kanak-kanak hingga orang dewasa. Gejala cacing usus yang disebabkan oleh cacing kremi pada kanak-kanak adalah gatal di dubur atau vagina. Gatal biasanya bertambah teruk pada waktu malam. Walaupun gejala cacing usus pada orang dewasa biasanya akan sedikit berbeza.

Cacing yang disebabkan oleh cacing perut pada orang dewasa sering dicirikan oleh gejala seperti keletihan, sakit perut, kembung perut, mual dan muntah, dan cirit-birit. Keadaan ini juga sering menyebabkan penderita kehilangan selera makan dan menurunkan berat badan tanpa sebab yang jelas.

Sebagai tambahan kepada gejala ini, ada gejala lain yang sering menyertai penyakit ini. Kerana, pelbagai jenis cacing yang menjangkiti akan mempunyai gejala dan keadaan yang berbeza yang muncul. Apakah perbezaannya?

  • Jangkitan cacing pita

Gejala yang muncul ketika tubuh dijangkiti cacing pita adalah demam, reaksi alergi, dan sawan. Anda juga mungkin menemui gumpalan pada bahagian badan tertentu.

  • Jangkitan cacing pipih

Apabila dijangkiti parasit ini, tubuh akan mengalami simptom dalam bentuk demam dan selalu merasa letih.

  • Jangkitan Cacing Hook

Gejala yang muncul pada jangkitan cacing ini mungkin tidak jauh berbeza dengan gejala cacing yang disebabkan oleh cacing perut pada umumnya. Namun, dalam jangkitan cacing cacing, biasanya akan ada gejala tambahan dalam bentuk gatal, anemia, dan keletihan yang berpanjangan.

Baca juga: Jangkitan cacing pita merebak di bahagian badan, berhati-hati dengan taeniasis

Sekiranya anda mempunyai cacing usus, segera pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan yang betul. Anda boleh mencari dan memilih hospital sesuai dengan keperluan anda dalam aplikasi . Membuat janji temu dengan doktor adalah lebih mudah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts