Hati-hati, 6 keadaan menyebabkan kurap di pangkal paha

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami gatal yang tidak tertahankan di pangkal paha? Hati-hati, badan anda boleh diserang jangkitan kulat, kamu tahu. Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut tinea cruris atau tinea cruris gatal gatal. Sementara di Indonesia, sering disebut sebagai kurap pada pangkal paha atau hanya jangkitan jamur.

Secara amnya, kawasan yang terkena meliputi lipatan pangkal paha, memanjang ke bahagian bawah perut, dan dapat mencapai punggung ketika mengembang. Tanda itu berbentuk tompok kemerahan, bersisik, dan gatal. Dari masa ke masa, keadaan ini dapat menebal dan menghitam, dan kemudian menjadi semakin merebak. Itu sangat menjengkelkan, bukan?

Nah, persoalannya adalah, apakah penyebab kurap pada pangkal paha?

Baca juga: Berpeluh Mudah? Hati-hati dengan Jangkitan Kulat

Berpeluh hingga Seluar Ketat

Ingin tahu siapa yang paling rentan terhadap kurap pada pangkal paha atau tinea cruris? Masalah kulat ini biasanya mempengaruhi orang yang banyak berpeluh, misalnya atlet. Namun, mereka yang menghidap diabetes dan obesiti juga mudah terkena penyakit kulit ini. Nasib baik, tinea cruris bukan penyakit serius, tetapi sering mengganggu aktiviti penghidap kerana gatal yang ditimbulkannya.

Sebenarnya, tinea cruris disebabkan oleh kulat. Hati-hati, cara penyebarannya adalah dari penggunaan tuala atau pakaian yang tercemar atau melalui kontak langsung dengan orang yang dijangkiti. Tidak hanya itu, kurap pada pangkal paha juga dapat disebabkan oleh jamur (fungus) yang menyebabkan tinea pedis atau kutu air, kerana infeksi dapat merebak dari kaki ke pangkal paha.

Nah, kulat itu sendiri paling mudah tumbuh di bahagian badan yang panas dan lembap. Contohnya, di bahagian dalam paha, pangkal paha, punggung, dan di persekitaran yang lembap di antara tuala kotor, lantai basah, atau pakaian yang berpeluh.

Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai perkara lain yang boleh mencetuskan atau menyebabkan kurap pada pangkal paha. Berikut adalah beberapa pencetus:

 • Menghidap penyakit kulit yang lain.
 • Obesiti.
 • Gunakan bilik persalinan dan bilik mandi awam.
 • Peluh banyak.
 • Mempunyai sistem imun yang lemah. Contohnya, orang yang menghidap diabetes mellitus atau orang yang menjalani rawatan barah.
 • Selalunya memakai seluar dalam yang ketat.

Baiklah, bagi anda yang mempunyai pelbagai faktor risiko di atas, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut , untuk mendapatkan nasihat perubatan yang tepat.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Tinea Barbae dan Tinea Cruris

Petua Mudah untuk Mencegah Kurap dari Pangkal Paha

Ingin mengetahui kaedah paling berkesan untuk mencegah kurap pada pangkal paha atau tinea cruris? Ini mudah, tentu saja, dengan selalu menjaga kebersihan diri. Nah, berikut adalah beberapa usaha yang boleh anda lakukan untuk mencegah tinea cruris.

 • Jangan berkongsi barang peribadi (tuala, pakaian, dll.).
 • Elakkan memakai pakaian yang ketat.
 • Pakai pakaian yang longgar dalam cuaca panas atau lembap.
 • Jangan memakai pakaian yang tidak dicuci.
 • Rawat kutu air secepat mungkin.
 • Sentiasa basuh tangan anda dengan sabun selepas melakukan aktiviti luar.
 • Keringkan seluruh badan selepas mandi.

Ia cukup mudah, bukan petua untuk mencegah kulat pangkal paha?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyebabnya atau bagaimana merawat kulat pangkal paha? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NIH. Diakses tahun 2020. Jock gatal.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit & Keadaan. Jock gatal. D. Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Jock Gatal: Punca, Gejala, dan Rawatan.

Recent Posts