Anak kecil anda ketagih dengan alat, inilah kesannya terhadap kesihatan

, Jakarta - Alat bukan lagi benda asing, termasuk untuk kanak-kanak. Kehadiran alat dapat memudahkan kehidupan manusia, bermula dari menolong bekerja, belajar, membeli-belah, atau hanya mencari hiburan. Tetapi berhati-hati, terlalu bergantung alat dapat meningkatkan risiko ketagihan alat. Ia juga boleh berlaku pada kanak-kanak.

Berita buruk adalah ketagihan alat pada kanak-kanak ia boleh memberi kesan kepada kesihatan dan boleh mempengaruhi pertumbuhan mereka. Sebilangan ibu bapa mungkin memberi alat untuk menjadikan Si Kecil tidak cerewet dan sebagai kaedah belajar perkara baru. Walau bagaimanapun, kesan penggunaan alat masih harus dipertimbangkan, terutamanya jika mencetuskan ketagihan.

Baca juga: Anak-anak Ketagih Alat, Ibu Bapa Melakukan 5 Perkara Ini

Kesan Kesihatan Ketagihan Alat

Ketagih alat boleh menyerang kanak-kanak. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh perasaan gelisah atau cerewet apabila tidak diberikan alat, sukar untuk fokus, sehingga muncul beberapa gejala atau masalah kesihatan. Apakah kesan kesihatan yang boleh muncul pada kanak-kanak yang ketagihan? alat?

- Kurang tidur

Untuk menyokong pertumbuhan dan mengekalkan tubuh yang sihat, si kecil anda perlu tidur lena. Malangnya, ketagihan alat boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami kurang tidur. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, kerana kurang tidur boleh mengganggu aktiviti anak-anak, seperti mengganggu proses pembelajaran di sekolah yang kemudian membuat pencapaian mereka merosot. Ini juga menjadikan perkembangan otak tidak optimum kerana tidur yang cukup adalah kunci untuk perkembangan otak yang lebih optimum.

- Gangguan Mata

Kanak-kanak dengan ketagihan alat juga terdedah kepada gangguan mata. Ini berlaku kerana anda terlalu lama menatap skrin WL, sehingga mencetuskan gangguan seperti mata letih, mata kering, hingga gangguan penglihatan.

- Obesiti

Ketagih alat Ini juga menjadikan si kecil anda terdedah kepada kegemukan atau kegemukan. Kerana seronok bermain alat boleh menyebabkan anak kurang bergerak atau duduk dan berbaring lebih kerap. Sebenarnya, kanak-kanak harus bermain dengan aktif bersama rakan mereka di luar rumah. Obesiti tidak boleh dipandang ringan, kerana keadaan ini dapat meningkatkan risiko penyakit jangka panjang, seperti kegemukan, strok awal kanak-kanak, hingga serangan jantung.

Baca juga: Bahaya Ketagihan Gadget kepada Millennials

- Masalah Mental

Selain memberi kesan kepada kesihatan fizikal, ketagihanalatIa juga boleh mengganggu kesihatan mental. Ketagih alat mencetuskan kesan sampingan yang berbahaya seperti peningkatan risiko kemurungan, gangguan kecemasan, kesukaran fokus, keperibadian bipolar, psikosis, dan tingkah laku bermasalah lain. Ini juga boleh mencetuskan sifat agresif anak. Ketagih alat juga dapat menyukarkan anak-anak untuk bersosial dengan persekitaran dan meningkatkan risiko perasaan kesepian.

Oleh itu, bapa dan ibu perlu menerapkan had supaya risiko ketagihan alat pada kanak-kanak dapat dielakkan. Ini juga akan membantu mengurangkan risiko menghidap masalah kesihatan. Perkara asas yang boleh dilakukan adalah memberi pemahaman kepada si Kecil mengenai penggunaan alat, kapan menggunakannya, dan hadkan masa penggunaannya alat.

Baca juga: Petua Bijaksana untuk Mengatur Penggunaan Gadget pada Anak

Sekiranya si kecil menunjukkan tanda-tanda ketagihan alat dan simptomnya semakin teruk, cuba bercakap dengan doktor melalui aplikasi. Beritahu keadaan yang dialami oleh anak dan dapatkan nasihat terbaik dari doktor yang dipercayai. Lebih senang menghubungi doktor melalui Video/Panggilan suara atau Berbual. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Puspensos. Diakses pada tahun 2021. Usaha Mencegah Kesan Negatif Gadget untuk Kanak-kanak.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Adakah Waktu Skrin Mengubah Otak Kanak-kanak?
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Adakah Anak Anda Ketagih dengan Peranti Mudah Alih?
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Kesan Sebenar Teknologi pada Kesihatan Anda.

Recent Posts