Termasuk Penyebab Gouty Arthritis, Apa itu Asid Urik?

, Jakarta - Tahukah anda, setiap kali anda makan makanan, tubuh menyerap kandungan yang baik, seperti protein dan vitamin, kemudian membuang sisa. Nah, salah satu produk buangan ini adalah asid urik atau asid urik asid urik .

Asid urik Ia terbentuk ketika tubuh anda memecah purin, yang terdapat dalam beberapa makanan, tetapi juga dapat terjadi ketika sel mati dan pecah. Kebanyakannya asid urik keluar dari badan melalui air kencing, dan sebahagiannya melalui najis. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai tahap asid urik tinggi, ia boleh menyebabkan pelbagai penyakit, termasuk artritis gout atau gout. Inilah ulasannya.

Tahap Sebab Asid urik Tinggi badan

Nilaikan asid urik Tekanan darah tinggi, atau hiperurisemia, adalah kelebihan asid urik dalam darah. Keadaan ini sering berlaku apabila buah pinggang anda tidak membuang asid urik dengan berkesan.

Beberapa perkara yang dapat menyebabkan penghapusan asam urat terganggu, termasuk makan makanan yang kaya dengan lemak, minyak, dan gula, kelebihan berat badan, menderita diabetes, dan mengambil ubat diuretik tertentu, dan terlalu banyak minum alkohol.

Walaupun penyebab lain yang kurang biasa adalah memakan banyak makanan yang mengandungi purin atau badan menghasilkan terlalu banyak asid urik. Faktor berikut boleh meningkatkan kadar asid urik atau: asid urik menjadi tinggi:

 • Diuretik (penghilang penahan air).
 • Minum alkohol terlalu banyak.
 • genetik.
 • Hipotiroidisme (tiroid kurang aktif).
 • Ubat penekan sistem imun.
 • Niacin atau vitamin B3.
 • Obesiti.
 • psoriasis.
 • Makan makanan yang tinggi purin, seperti hati, daging permainan, ikan bilis, sardin, sos, kacang kering dan kacang polong, cendawan, dan lain-lain.
 • Kekurangan ginjal (ketidakupayaan buah pinggang menyaring sisa).
 • Sindrom lisis tumor (pelepasan sel yang cepat ke dalam darah yang disebabkan oleh barah tertentu atau kemoterapi untuk kanser tersebut).

Bagaimana Asid urik Menyebabkan Gout?

Secara amnya, kadar asid urik atau asid urik boleh dikatakan tinggi jika melebihi 6 mg / dL untuk wanita, dan lebih daripada 7 mg / dL untuk lelaki. Tahap asid urik yang tinggi boleh menjadi tanda banyak keadaan, termasuk gout.

Gout adalah bentuk artritis apabila kristal asid urik menumpuk di sendi dan menyebabkan kesakitan yang teruk. Apabila anda menghidap penyakit ini, anda dapat merasakan sakit di pergelangan kaki, kaki, tangan, lutut, dan pergelangan tangan. Penyakit ini boleh menyebabkan kawasan tubuh yang terkena membengkak, memerah, dan merasa tidak selesa, dan dapat membatasi pergerakan anda.

Baca juga: Ketahui Tahap Penyakit Gout yang Perlu Diperhatikan

Bilakah pergi ke doktor?

Mempunyai kadar asid urik yang tinggi bukanlah penyakit atau keadaan yang perlu dirawat jika tidak menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi tanda gout.

Sekiranya anda mengalami gejala gout, anda mesti berjumpa doktor untuk mengesahkan diagnosis dan mendapatkan rawatan yang betul. Sekarang, anda boleh pergi ke doktor tanpa perlu beratur dengan membuat janji temu melalui aplikasi , kamu tahu.

Baca juga: Jangan biarkan, ini adalah 5 bahaya gout jika tidak diubati

Untuk mengelakkan penyakit gout yang menyakitkan, berikut adalah cara yang boleh anda lakukan:

 • Kurangkan berat badan jika anda berlebihan berat badan.
 • Perhatikan jenis makanan yang anda makan. Hadkan pengambilan sirap jagung, fruktosa, jeroan, daging merah, ikan dan minuman beralkohol.

Baca juga: Adakah terdapat ubat semula jadi untuk merawat gout?

Itulah penjelasan mengenai asid urik yang boleh menjadi tanda gout. Jangan lupa muat turun permohonan sekarang juga untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tahap asid urik yang tinggi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Ujian Darah Asid Urik?
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Tahap Asid Urik Tinggi

Recent Posts