6 Cara Mencegah Batu Ginjal

, Jakarta - Salah satu cara mudah untuk mengekalkan tubuh yang sihat adalah dengan mengambil sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari. Ini dilakukan agar organ tubuh berfungsi dengan optimum. Minum air secara teratur dapat membantu mencegah penyakit buah pinggang yang biasanya berlaku seiring dengan usia.

Penyakit batu ginjal atau nefrolithiasis adalah penyakit yang secara amnya menyerang orang berusia 30 hingga 60 tahun. Keadaan ini menyebabkan kemunculan bahan keras seperti batu di buah pinggang. Bahan yang terbentuk sebenarnya adalah bahan buangan dari darah yang disaring oleh buah pinggang, kemudian menetap dan membentuk kristal. Bagaimana cara mencegah batu karang?

Minum Air untuk Pengambilan Makanan Kalsium

Sebelumnya disebutkan bahawa batu ginjal terbentuk kerana pemendapan bahan buangan di ginjal. Pemendapan bahan buangan ini dapat terbentuk seperti kristal yang sangat kecil yang dapat keluar melalui saluran kencing.

Tetapi, apabila ukuran kristal semakin besar, ia menjadi berbahaya. Kerana saiznya yang besar, ia mengganggu dinding ureter. Sehingga ketika membuang air kecil biasanya disertai dengan darah dan sakit yang teruk di pinggang, sisi dan perut bawah, bahkan disertai dengan loya.

Baca juga:Inilah yang berlaku pada tubuh apabila batu ginjal muncul

Keadaan lain yang merupakan tanda batu ginjal adalah air kencing yang kelihatan keruh dengan bau yang tidak menyenangkan, demam tinggi, kelemahan badan, dan menggigil. Sekiranya anda mengalami gejala ini, ada baiknya anda berjumpa doktor. Namun, jika simptomnya masih ringan, anda boleh mengikuti beberapa cara untuk mengatasi batu karang berikut:

1. Minum Air

Minum air dalam jumlah besar atau seperti yang disyorkan oleh doktor akan dapat menumpahkan batu ginjal. Jumlah yang disyorkan ialah 2.8 liter sehari. Untuk memastikan keperluan cecair badan anda dipenuhi, anda boleh memastikan air kencing anda jelas dan tidak berwarna kuning.

Baca juga: Hati-hati, Batu Ginjal Boleh Menyebabkan 7 Komplikasi Ini

2. Pengambilan Makanan Berserat

Serat makanan mengandungi asid fitik yang dapat mengurangkan penghabluran garam kalsium, sehingga mencegah pembentukan batu ginjal. Masukkan makanan berserat seperti jagung, epal, betik, dan pelbagai sayuran hijau lain dalam makanan harian anda, maka batu ginjal anda akan berkurang.

3. Kurangkan Pengambilan Garam dan Protein

Garam dan makanan yang mengandungi protein tinggi seperti daging akan meningkatkan kandungan kalsium dalam air kencing. Sementara itu, protein juga menjadi penyebab peningkatan oksalat, kalsium, dan asid urik dalam air kencing.

4. Jus lemon

Bukan hanya kaya dengan kandungan air, asid sitrik dalam jus lemon juga berkesan memecah batu ginjal. Dengan pemecahan batu ginjal ini, akan lebih mudah mengeluarkannya melalui air kencing. Pengambilan jus lemon yang disyorkan ialah 1/2 cawan sehari.

Baca juga: Kekurangan Minum Air Boleh Menyebabkan Batu Ginjal

5. Cuka Sari Apel

Bukan hanya berasal dari lemon, anda juga boleh mendapatkan asid sitrik melalui cuka sari apel. Cuka sari apel dipercayai dapat meningkatkan asid perut, sehingga menghalang pembentukan batu baru. Walau bagaimanapun, jumlah cuka sari apel tidak boleh dikonsumsi terlalu banyak.

6. Pengambilan Makanan Kalsium

Susu, yogurt, keju, sayur-sayuran hijau, makanan laut, dan kacang-kacangan adalah makanan yang mengandungi kalsium. Makanan kalsium dapat mencegah batu karang. Sekiranya diperlukan, anda juga boleh mengambil makanan tambahan kalsium. Periksa dengan doktor anda sebelum mengambil makanan tambahan kalsium, kerana ini benar-benar dapat meningkatkan risiko batu karang anda.

Itulah maklumat mengenai mencegah batu karang. Memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai menjaga kesihatan buah pinggang, tanya doktor melalui aplikasi tersebut . Sekiranya anda ingin membuat temu janji untuk pemeriksaan kesihatan dengan doktor di hospital pilihan anda, anda juga boleh melakukannya melalui .

Rujukan:

Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2021. Batu Buah Pinggang.

Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Batu Buah Pinggang.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found