6 Pilihan Makanan untuk Orang dengan Vertigo

, Jakarta - Vertigo adalah penyakit yang membuat penderita merasa pening seolah-olah bumi berputar. Keadaan ini disebabkan oleh gangguan keseimbangan yang berpusat di labirin atau koklea di kawasan telinga. Orang yang mengalami vertigo juga akan mengalami loya dan muntah, dan mungkin tidak dapat berdiri atau jatuh dengan kerap kerana masalah keseimbangan.

Vertigo diklasifikasikan sebagai penyakit yang teruk kerana sering timbul secara tiba-tiba. Orang yang berumur produktif berisiko dijangkiti penyakit ini jika mereka tidak mengamalkan gaya hidup sihat. Untuk mengurangkan simptom yang timbul akibat vertigo, berikut adalah beberapa pilihan makanan untuk penghidap vertigo.

Baca juga: Inilah Sebab Mengapa Vertigo Mengganggu

Pilihan Makanan untuk Orang dengan Vertigo

Orang yang mengalami vertigo sangat disarankan untuk membatasi pengambilan gula dan garam yang berlebihan. Selain itu, makanan yang kaya dengan vitamin B, C, zink, kalium, dan antioksidan juga baik untuk mengurangkan gejala vertigo. Berikut adalah pilihan makanan yang boleh dicuba untuk orang yang mengalami vertigo:

1. Alpukat

Alpukat mengandungi banyak vitamin B6. Makanan ini boleh dimakan dalam bentuk jus atau dicampurkan dengan hidangan seperti salad, mi, atau dimakan secara langsung.

2. Bayam

Dari kumpulan sayur-sayuran, salah satu makanan terbaik untuk orang yang mengalami vertigo adalah bayam. Sayuran satu ini mengandungi vitamin B6 yang dapat membantu mengatasi pening.

3. Ikan Air Tawar

Makanan seterusnya bagi orang yang mengalami vertigo adalah ikan air tawar. Harap maklum, jika orang yang mengalami vertigo dilarang memakan daging. Pengambilan protein dapat diperoleh dengan memakan ikan air tawar, kerana makanan ini tidak banyak mengandung garam dan dianggap dapat mengurangkan gejala pening akibat vertigo.

4. Manggis

Buah manggis mengandungi vitamin A, B6, B12, dan C yang baik untuk menyokong pengambilan nutrien bagi orang yang mengalami vertigo. Manfaat makanan ini bukan hanya berasal dari buah, tetapi juga dari kulit. Kerana, kulit manggis mengandung xanthones, yang merupakan antioksidan yang berfungsi sebagai ubat analgesik, sehingga dapat mengatasi vertigo.

Baca juga: Kenali Tanda-Tanda Vertigo Di Bawah

5. Pisang

Orang yang mengalami vertigo juga disarankan untuk makan pisang. Buah ini dianggap makanan bagi orang yang mengalami vertigo kerana dapat meningkatkan tenaga dan mengembalikan sistem kekebalan tubuh.

6. Mentega Kacang Tanah

Kacang yang diproses seperti selai kacang mengandungi vitamin B6. Makanan ini dipercayai dapat meningkatkan metabolisme, menangkal radikal bebas, dan mengurangkan gejala pening yang disebabkan oleh vertigo. Anda boleh memakannya secara berkala, sekurang-kurangnya satu sudu sehari.

Selain memakan pelbagai makanan ini, anda juga perlu memenuhi keperluan air anda dengan meningkatkan penggunaan air untuk mengelakkan dehidrasi. Keadaan dehidrasi boleh menyebabkan seseorang mengalami sakit kepala hingga vertigo.

Walaupun begitu, anda tidak digalakkan mengambil terlalu banyak air mineral dalam masa yang singkat. Ini boleh memberi tekanan pada perut dan membuat rasa mual bertambah teruk. Bahagikan masa untuk minum air menjadi 2 gelas pada waktu pagi, 2 gelas pada waktu petang, 2 gelas pada waktu petang, dan 2 gelas lagi pada waktu malam.

Baca juga: Cara Merawat & Mengenal Punca Vertigo

Itulah makanan untuk penghidap vertigo yang baik untuk dimakan. Sebaliknya, orang yang mengalami vertigo tidak digalakkan makan makanan yang terlalu masin, terlalu manis, kacang, biji, dan daging dan keju. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai vertigo, hubungi doktor anda melalui hanya. Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan.

Rujukan:
Keseimbangan Neuro. Diakses pada tahun 2021. Inilah Diet Untuk Membantu Anda Dengan Vertigo Anda!
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengikuti Diet Migrain Vestibular.

Recent Posts