Sakit Puting? Mungkin inilah sebabnya

Jakarta - Salah satu penyakit yang paling kerap dihidapi oleh wanita adalah penampilan kesakitan pada puting. Keadaan ini sering membuat wanita merasa gelisah dan mengalami kegelisahan yang berlebihan, kerana penampilan kesakitan pada puting adalah tanda awal barah payudara. Namun, ternyata penyebab puting sakit tidak selalu berlaku kerana wanita menghidap barah payudara.

Terdapat beberapa penyebab lain yang gejalanya hampir sama seperti ketika wanita didiagnosis menghidap barah payudara, iaitu puting yang menyakitkan. Apakah sebab-sebab lain? Inilah ulasannya:

Perubahan Hormon

Perubahan hormon selalu menyebabkan pelbagai kesan terhadap keadaan badan. Sebut saja ketika anda PMS, perubahan hormon akan membuat payudara anda membengkak dan sakit puting muncul selama beberapa hari, biasanya sebelum hari haid tiba. Puting bengkak dan sakit pada payudara disebabkan oleh peningkatan hormon progesteron dan estrogen, yang lebih pekat pada payudara.

Bra Menggosok Payudara

Pemakaian coli yang diduga akan menghalang payudara daripada tetap ketat, terutamanya apabila disokong oleh coli yang dilengkapi dengan wayar. Walau bagaimanapun, coli yang terlalu ketat menyebabkan geseran berterusan antara kain bra dan puting susu, dan lama-kelamaan ini dapat membuat payudara anda sakit.

Oleh itu, pilihlah coli yang terbuat dari bahan lembut dan penyerap, kerana coli yang tidak dapat menyerap peluh sebenarnya akan menjadikan payudara lembap dan mudah terkena jangkitan bakteria. Semasa bersenam, lebih baik menggunakan pita pembedahan untuk mengelakkan geseran berlebihan.

Baca juga: Ketahui 8 Punca Sakit Payudara Selain Kanser

Kejadian Jangkitan

Punca sakit puting juga boleh disebabkan oleh jangkitan akibat alergi, geseran, dan luka. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, jangkitan akan menjadi lebih teruk. Bukan sahaja membuat payudara menjadi terlalu menyakitkan, jangkitan ini juga dapat memicu munculnya kulat Candida albicans di kawasan sekitar puting susu.

Gejala yang biasanya muncul ketika kulit terkena penyakit ini adalah rasa sakit terbakar yang tidak akan berkurang walaupun anda telah menjangkakannya dengan mengurangkan geseran antara bra dan payudara. Kemudian, puting akan berubah menjadi merah jambu dengan areola menjadi kemerahan. Sekiranya ini berlaku, segera berjumpa doktor.

Rangsangan Seksual

Semasa melakukan hubungan seks, ada beberapa bahagian badan yang menjadi lebih sensitif ketika mendapat rangsangan sentuhan, salah satunya adalah payudara. Sekiranya rangsangan yang diberikan ke kawasan ini terlalu berlebihan, tidak mustahil puting akan sakit, walaupun hanya sementara dan akan hilang dalam beberapa saat setelah anda selesai melakukan hubungan seks.

Mengandung dan Menyusu

Jangan panik jika puting anda menjadi lebih sensitif dan sering merasa sakit jika anda hamil atau menyusu. Masih sama dengan PMS, kemunculan kesakitan ini juga disebabkan oleh perubahan hormon. Dalam beberapa keadaan, bayi akan menggigit puting semasa menyusu sekiranya teknik memberi makan yang diberikan tidak betul.

Baca juga: 4 Pergerakan Yoga untuk Mengetatkan Payudara

Demikianlah beberapa penyebab puting sakit selain barah payudara. Sekiranya anda merasakan simptom kesakitan yang berlebihan di payudara, anda harus meminta doktor untuk mendapatkan rawatan segera. Tidak mempunyai masa untuk pergi ke doktor? Gunakan aplikasinya untuk bertanya terus dengan doktor. Permohonan ada dan anda boleh muat turun pada iOS atau Android.

Recent Posts