Luka canker sukar disembuhkan, tanda kekurangan vitamin C

, Jakarta - Sprue adalah gangguan kesihatan mulut yang cukup membimbangkan. Sebabnya, apabila sakit kanker terdapat pada makanan atau minuman yang dimakan, ia akan terasa agak sakit. Walaupun tidak berbahaya, sariawan yang tidak hilang boleh menjengkelkan.

Sebab-sebab luka Canker

Ingin tahu tentang apa yang menyebabkan sariawan muncul? Berikut adalah beberapa penyebabnya, jadi anda boleh menghindarinya:

  • Kecederaan atau kerosakan pada lapisan mulut yang berlaku kerana menggigit bibir secara tidak sengaja, gigi yang terlalu tajam, memakai pendakap gigi, atau mengunyah makanan keras.
  • Keadaan perubatan termasuk kekurangan zat besi atau vitamin B12, kekurangan vitamin C, sistem kekebalan tubuh yang lemah (contohnya disebabkan oleh HIV dan lupus), dan jangkitan virus seperti selsema, penyakit tangan, kaki, dan mulut.
  • Penyebab sariawan juga disebabkan oleh kesan sampingan penggunaan ubat atau kaedah rawatan, seperti nicorandil, beta blocker, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), kemoterapi, dan radioterapi.
  • Mengonsumsi makanan atau minuman tertentu, seperti makanan pedas dan kopi.
  • Terdapat perubahan hormon yang biasanya dialami oleh wanita yang dapat mengalami sariawan semasa haid. Luka canker juga dapat muncul ketika seseorang merasa gelisah atau tertekan.

Tetapi dari beberapa penyebab di atas, salah satu yang paling biasa adalah kerana tubuh kekurangan nutrien tertentu, salah satunya adalah vitamin C.

Baca juga: Waspada, ini adalah penyakit di sebalik sariawan di bibir

Kekurangan vitamin C menyebabkan masalah kesihatan seperti sariawan

Vitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik, adalah bahan penting untuk tubuh. Nutrien ini biasanya dijumpai dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, dan ditambahkan sebagai rawatan untuk sariawan dan penyakit seperti batuk dan selsema.

Vitamin C berperanan dalam pembentukan kolagen, yang penting untuk menyokong gusi. Gusi yang rosak bermaksud kolagen tidak baik, dan ini berlaku kerana badan kekurangan vitamin C.

Menurut Mark Moyad, MD, MPH, seorang pakar dari University of Michigan, jumlah vitamin C yang terkandung dalam darah adalah petunjuk sama ada seseorang itu sihat atau tidak. Kekurangan vitamin C boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan kerana vitamin C juga penting untuk menguatkan sistem ketahanan badan.

Baca juga: Boleh Menyembuhkan Sendiri, Bilakah Bubur Harus Diubati?

Tabiat Menyebabkan sariawan sukar sembuh

Walau bagaimanapun, ada juga beberapa perkara yang menjadikan sariawan lebih sukar untuk sembuh. Ini termasuk:

  • Kurangnya Menjaga Kebersihan Gigi dan Mulut. Thrush adalah keadaan kerana munculnya kulat di mulut. Apabila pertumbuhan meningkat, jangkitan berlaku di kawasan gigi dan mulut yang kemudian dikenali sebagai sariawan. Jadi, jika anda malas membersihkan rongga mulut, maka ini menyebabkan sariawan tidak sembuh.
  • Kekeringan. Sekiranya badan mengalami dehidrasi, pengeluaran air liur juga akan berkurang. Sebenarnya, air liur mengandungi enzim yang dapat mengawal pertumbuhan bakteria di dalam mulut. Atas sebab ini, selalu memenuhi keperluan air harian anda, terutamanya apabila anda mempunyai sariawan.
  • Penggunaan Buah dan Sayuran yang Malas. Untuk mempercepat penyembuhan sariawan, anda mesti mengambil makanan berkhasiat dan tinggi vitamin V. Anda boleh menggunakan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mempercepat proses penyembuhan sariawan yang sedang dialami. Beberapa buah dan sayur-sayuran yang baik untuk sariawan termasuk jeruk, pisang, pepaya, dan sayur-sayuran hijau yang mengandungi asid folik seperti bayam dan asparagus.
  • Penggunaan Makanan Pedas Terlalu Banyak. Makan makanan pedas sebenarnya bukan penyebab utama sariawan. Tetapi, jika anda makan terlalu banyak, ia boleh memberi kesan panas pada badan yang kemudian mengganggu kesihatan pencernaan dan mencetuskan panas dalaman. Sekiranya anda ingin cepat sembuh dari sariawan, elakkan makan makanan pedas terlebih dahulu.

Baca juga: 3 Makanan untuk Mencegah Sariawan

Sekiranya anda ingin mengetahui muslihat untuk mencegah dan merawat sariawan, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Cadangan dapat diterima secara praktikal oleh muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Recent Posts