Sama tetapi tidak sama, ini adalah perbezaan antara ruam kulit dan ruam kulit HIV

, Jakarta - Ruam kulit adalah penyakit kulit yang boleh berlaku pada semua orang. Sebilangan besar ruam kulit tidak berbahaya, hanya apabila terdapat keradangan dan perubahan warna pada kulit.

Gejala yang biasanya muncul ketika anda mengalami ruam kulit termasuk gatal, lebam, mengelupas, bersisik, atau kerengsaan. Keadaan ini boleh berlaku kerana alahan, kesan sampingan penggunaan ubat-ubatan atau kosmetik, dan pelbagai penyakit seperti HIV.

Ruam kulit HIV cukup sering terjadi pada orang dengan HIV, tetapi jika keadaan ini terjadi akibat alergi terhadap ubat-ubatan anti-HIV, itu boleh mengancam nyawa. Biasanya orang dengan HIV mengalami ruam kulit dalam dua bulan pertama setelah dia dijangkiti virus HIV. Keadaan ini muncul bukan sahaja disebabkan oleh alahan, tetapi biasanya muncul disebabkan oleh jangkitan kulit sekunder akibat penurunan sistem imun.

Gejala tidak jauh berbeza dengan ruam pada umumnya, seperti gatal, dalam bentuk kawasan merah rata, dengan lebam kecil yang mengelilinginya. Sementara itu, pada orang berkulit gelap, ruam cenderung tampak keunguan. Perkara yang membezakan ruam kulit biasa dengan ruam kulit HIV adalah lokasinya, ruam kulit HIV boleh muncul di bahagian atas badan, seperti dada, muka, dan muncul di tangan, kaki, dan menyebabkan luka pada sariawan.

Di samping itu, keparahan ruam berbeza dari satu pesakit ke pesakit yang lain. Sebilangan orang dengan HIV mengalami ruam yang teruk pada kulit yang luas, sementara yang lain hanya mengalami ruam ringan.

Sekiranya ruam HIV disebabkan oleh ubat antivirus, ia kelihatan seperti ruam merah di seluruh badan yang secara perubatan disebut "letusan dadah." Walau bagaimanapun, ruam hilang dalam beberapa minggu. Sebilangan orang menganggapnya sebagai tindak balas alahan atau eksim.

Satu lagi ruam kulit yang jarang berlaku tetapi berpotensi serius dengan penggunaan ubat antiretroviral adalah sindrom Stevens-Johnson (SJS). Apabila keadaan ini mempengaruhi 30 peratus badan, ia disebut nekrolisis epidermis toksik. Gejala SJS termasuk:

 • Lepuh pada kulit dan membran mukus.

 • Ruam yang berkembang dengan cepat.

 • Demam.

 • Bengkak lidah.

Apa yang perlu anda fahami adalah bahawa ruam HIV tidak menular. Jadi, tidak ada risiko penularan HIV melalui ruam.

Baca juga: Jarang Disedari, Inilah Punca & Gejala HIV

Perkara yang membezakan ruam kulit biasa dengan ruam kulit HIV juga terdapat pada gejala lain. Apabila mengalami ruam kulit HIV, orang dengan HIV akan mengalami beberapa gejala seperti:

 • Pening dan muntah.

 • Luka di rongga mulut.

 • Demam.

 • Cirit-birit.

 • Sakit otot.

 • Kekejangan dan sakit.

 • Pembesaran kelenjar.

 • Penglihatan kabur.

 • Hilang selera makan.

 • Sakit sendi.

Baca juga: Tanpa Gejala Khas, Ketahui Tanda-Tanda Awal Penularan HIV

Mengatasi Ruam Kulit HIV

Sekiranya anda mempunyai faktor risiko dijangkiti HIV, anda harus segera menjalani ujian HIV apabila anda mengalami ruam ringan. Sekiranya hasilnya negatif, doktor menyimpulkan bahawa penyebabnya adalah reaksi alergi atau faktor lain seperti eksim yang timbul kerana anda tidak memperhatikan kebersihan kulit.

Sekiranya hasilnya positif, doktor menetapkan ubat dan rawatan anti-HIV. Sekiranya anda mengambil ubat anti-HIV dan mengalami ruam ringan, doktor anda mengesyorkan untuk terus mengambil ubat tersebut kerana ruam ini biasanya akan reda setelah 1-2 minggu. Cara untuk mengurangkan ruam, terutama gatal, doktor akan menetapkan ubat antihistamin, seperti Benadryl atau Atarax, atau krim kortikosteroid.

Baca juga: Pityriasis Rosea, Tidak Berjangkit tetapi Gatal Memohon Pengampunan

Jangan lupa untuk selalu menjaga kesihatan kulit anda. Sekiranya anda ingin membincangkan mengenai masalah kesihatan kulit anda? boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi tersebut, anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Anda juga boleh membeli ubat di , kamu tahu. Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperolehi pada tahun 2020. Ruam HIV: Apa Kelihatannya dan Bagaimana Rawatannya?

Recent Posts