9 Cara Menurunkan Asid Perut Tanpa Ubat

"Mengambil ubat adalah rawatan yang paling standard untuk asid perut. Masih ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan asid perut. Contohnya, elakkan makanan pemicu, makan lebih banyak serat, sesuaikan bahagian makan, jangan makan sebelum tidur, makan perlahan-lahan, jangan merokok, dan pakai pakaian longgar, dan tinggalkan kepala"

Sekiranya anda mengalami simptom asid perut yang tidak tertahankan, jangan berlengah untuk menghubungi segera doktor melalui aplikasi tersebut.

, Jakarta - Apabila asid perut berulang, antasid sering dicari. Antasid dianggap berkesan untuk melegakan asid perut dengan cepat. Dalam kes refluks asid yang lebih teruk, ubat resep mungkin diperlukan untuk mencegah kerosakan pada kerongkongan.

Walaupun mengambil ubat adalah rawatan refluks asid yang paling standard, terdapat beberapa ubat rumah yang boleh anda cuba mengurangkan asid perut. Agar tidak ketagih dengan ubat asid perut, anda mungkin perlu mencuba petua berikut.

Baca juga: 7 Makanan Sihat untuk Orang yang Mengidap Asid Perut

Cara Menurunkan Asid Perut Tanpa Ubat

Dipetik dari WebMD, Berikut adalah petua mudah yang membantu melegakan asid perut:

  • Elakkan makanan yang menyebabkan refluks. Elakkan makanan tertentu yang mencetuskan pedih ulu hati, seperti kafein, soda, coklat, jus buah dan sitrus, tomato, bawang, pudina, dan makanan tinggi lemak.
  • Makan lebih banyak serat. Serat membantu saluran pencernaan berfungsi dengan lancar dan sihat.
  • Tetapkan bahagian makan. Elakkan makan sebahagian besar sekaligus. Cuba makan lima atau enam makanan kecil sehari.
  • Jangan makan sebelum tidur. Kebiasaan makan sebelum tidur sering menjadi penyebab refluks asid. Berhenti makan sekurang-kurangnya dua atau tiga jam sebelum tidur supaya perut anda berpeluang mengosongkan sebelum anda berbaring.
  • Makan perlahan-lahan. Jangan makan dengan tergesa-gesa, makan perlahan-lahan.
  • Jangan merokok. Merokok dapat mengurangkan keberkesanan otot yang menyimpan asid di dalam perut. Jadi, berhenti merokok jika anda tidak mahu asid perut berulang.
  • Pakai pakaian yang longgar. Pakaian yang ketat memberi tekanan tambahan pada perut.
  • Angkat kepala anda. Tumpukan beberapa bantal di bawah katil sehingga kepalanya lebih tinggi sekitar 6 inci.

Baca juga: Asid Perut, Elakkan 6 Minuman Ini

Selain petua di atas, ada petua lain yang dipercayai dapat mengurangkan asid perut. Gula-gula kunyah dianggap merangsang pengeluaran air liur, yang merupakan penimbal asid. Selain itu, permen karet membuat seseorang lebih kerap menelan, yang boleh mengeluarkan asid buruk dari esofagus. Walau bagaimanapun, perkara ini masih disiasat lebih jauh.

Sekiranya anda ingin mencubanya, pilihlah permen karet tanpa gula. Gula-gula kunyah rata-rata mengandung gula yang cukup tinggi yang boleh merosakkan gigi. Nah, sebagai tambahan kepada petua menurunkan asid perut di atas, adakah anda tahu mengapa penyakit asid perut boleh berlaku? Sekiranya tidak, lihat penjelasan berikut.

Punca Asid Perut

Proses asid perut bermula apabila sejumlah kandungan asid perut mengalir ke esofagus atau esofagus. Perut mengandungi asid hidroklorik, asid kuat yang membantu memecah makanan dan melindungi daripada patogen seperti bakteria.

Lapisan perut disesuaikan khas untuk melindunginya dari asid kuat. Malangnya, esofagus tidak mempunyai lapisan khas ini sehingga sensitif terhadap asid. Lingkaran otot yang disebut gastroesophageal sphincter bertindak sebagai injap yang membolehkan makanan memasuki perut dan tidak kembali ke esofagus. Apabila injap fleksibel, kandungan perut dapat dimasukkan kembali ke kerongkongan dan mulas berlaku.

Baca juga: Jangan Meremehkan 3 Bahaya Kerana Asid Perut

Itulah maklumat mengenai asid perut yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda masih memerlukan antasid, anda boleh membelinya melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah dan berbaris di farmasi, tinggal saja pesanan Kemudian pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ubat Rumah Asli untuk Pedih ulu hati.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah refluks asid ?.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found