5 Latihan untuk Mempraktikkan Keseimbangan Badan

, Jakarta - Setiap manusia memiliki organ sensor yang terletak di telinga dalam, yang bertanggung jawab menjaga keseimbangan tubuh. Ketika hendak jatuh, misalnya, sistem saraf di bahagian itu akan berfungsi dengan otot, untuk mengimbangkan badan dan mencegah badan jatuh. Oleh itu, mempunyai keseimbangan badan yang baik adalah perkara penting yang diperlukan oleh semua orang.

Walaupun tidak semua orang mempunyai keseimbangan badan yang baik, ternyata ini dapat dilatih, anda tahu. Beberapa sukan berikut boleh anda lakukan dengan kerap, jika anda ingin melatih keseimbangan badan anda.

1. Yoga

Sukan ini telah lama dikenali sebagai jenis senaman yang mampu menyeimbangkan badan dan minda. Dalam fungsinya untuk melatih keseimbangan tubuh, ada beberapa gerakan yoga yang dapat mempraktikkannya, seperti gerakan berdiri di satu kaki. Selain berlatih keseimbangan, pergerakan yoga juga dapat meningkatkan kelenturan, meningkatkan postur dan kekuatan badan, dan berlatih bernafas.

2. Pilates

Mempunyai pergerakan yang serupa dengan yoga, Pilates sering disebut sebagai yoga versi moden. Pilates pertama kali dikembangkan sebagai jenis latihan yang memfokuskan pada pemulihan dan penguatan tubuh pada abad ke-20 oleh seorang veteran dari Jerman, Joseph Pilates. Latihan ini dipercayai dapat meningkatkan kekuatan dan keseimbangan tubuh, dan jika dilakukan secara teratur dapat membantu memperbaiki postur tubuh, dan menghilangkan tekanan.

3. Tai Chi

Di negara asalnya, China, tai chi dipercayai dapat melambatkan penuaan. Namun, dalam perkembangannya, sukan ini diubah menjadi sukan yang dapat meningkatkan kesihatan fizikal dan mental. Kajian yang dilakukan oleh Institut Penyelidikan Oregon juga mendapati bahawa orang yang melakukan tai chi secara berkala selama 6 bulan akan menjadi dua kali lebih kuat dalam melakukan aktiviti yang berat, dan mempunyai keseimbangan badan yang baik.

4. Latihan Teras

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan keseimbangan badan adalah dengan menguatkan otot tengah atau otot perut. Beberapa latihan asas ( latihan teras ) yang boleh dilakukan di rumah, seperti duduk dan papan, juga boleh menjadi latihan yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan keseimbangan badan, anda tahu. Melakukan papan boleh membantu menguatkan otot di bahagian tengah, atas, dan punggung bawah.

5. Taekwondo

Bagi anda yang lebih suka sukan berat, taekwondo boleh menjadi pilihan yang tepat. Terutama jika anda ingin melatih keseimbangan badan. Sukan mempertahankan diri yang berasal dari Korea ini bermaksud 'seni menendang dan menumbuk'. Berbanding dengan seni mempertahankan diri yang lain, taekwondo mempunyai pergerakan yang melibatkan banyak tendangan, yang memerlukan badan tetap kuat dan seimbang ketika berdiri dengan sokongan pada satu kaki. Itulah sebabnya sukan ini cukup baik untuk melatih keseimbangan dan kelenturan pergerakan badan.

Itulah 5 jenis senaman yang dapat meningkatkan keseimbangan badan. Sekiranya anda berminat untuk mencapainya, jangan lupa untuk selalu memperhatikan pengambilan nutrien yang seimbang untuk tubuh, ya.

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan, jangan ragu untuk memanfaatkan ciri-cirinya Hubungi Doktor di aplikasi . Perbincangan dengan doktor pakar yang anda mahukan dapat dilakukan dengan mudah, melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat secara dalam talian di talian , bila-bila masa dan di mana sahaja hanya dengan menekan muat turun permohonan di App Store dan Google Play Store.

Baca juga:

  • 6 Latihan Keseimbangan untuk Kanak-kanak
  • Kesalahan Yang Selalunya Dilakukan Semasa Bersenam
  • Bilangan Kalori yang Dibakar Semasa Melakukan 7 Jenis Latihan Ini

Recent Posts