7 Makanan Sihat untuk Orang yang Mengidap Asid Perut

, Jakarta - Ada banyak faktor yang mencetuskan kenaikan asid perut ke dalam esofagus, salah satunya adalah makanan. Buah masam, makanan tinggi lemak, makanan pedas dan coklat adalah contoh makanan yang boleh mencetuskan refluks asid.

Sekiranya anda melihat-lihat, makanan ini sebenarnya disukai oleh banyak orang tetapi harus dielakkan oleh orang yang mempunyai asid perut kerana mereka mempunyai risiko membuat penyakit GERD berulang. Apabila asid perut meningkat, penderita mengalami loya, muntah, kembung perut, dan sensasi terbakar di perut atau makanan naik kembali ke kerongkongan.

Asid Perut Semula jadi, Makanlah Makanan Ini

Untuk mengelakkan gejala ini, orang yang mempunyai asid perut perlu memperhatikan makanan yang mereka makan. Berikut adalah makanan sihat yang selamat untuk dimakan oleh orang yang mempunyai asid perut, iaitu:

1. Halia

Tumbuhan rempah ini tidak hanya memberikan kehangatan, tetapi juga dapat mengurangkan risiko terkena gejala asid perut. Dilancarkan dari Healthline, jahe mempunyai sifat anti-radang untuk mengatasi masalah pencernaan dan merupakan ubat semula jadi untuk asid perut atau bisul. Anda boleh mengonsumsi halia dengan memotong atau memarutnya, kemudian diproses menjadi minuman suam untuk melegakan simptom penyakit asid perut.

Baca juga: Makanan yang Harus Dielakkan dengan Gastritis

2. Aloe Vera

Sekiranya anda mendengar lidah buaya, anda pasti membayangkan manfaatnya untuk kecantikan wajah. Nampaknya, khasiat lidah buaya juga mempunyai khasiat sebagai penyembuh semula jadi, salah satunya adalah untuk penyakit asid perut. Lidah buaya boleh dimakan dalam bentuk minuman atau ditukar menjadi cecair pembekuan atau pemekat.

3. Oatmeal

Jenis makanan lain yang juga disyorkan untuk orang yang mempunyai asid perut adalah makanan yang kaya dengan serat, misalnya oatmeal. Oatmosfera sering dimakan oleh orang yang sedang menjalani diet kerana memberi rasa kenyang lebih lama. Bagi orang yang mempunyai asid perut, oatmeal dapat mengatasi gejala penyakit dengan menyerap asid perut, sehingga gejalanya dapat mereda.

Sekiranya anda menderita asid perut dan ingin menjalani diet untuk menurunkan berat badan, anda harus berjumpa dengan pakar pemakanan pertama. Cara diet yang tidak sesuai berisiko memburukkan lagi gejala asid perut yang sudah ada. Anda boleh berbincang dengan pakar pemakanan atau doktor lain melalui bila-bila masa dan di mana sahaja.

4. Pisang

Bagi anda yang mempunyai penyakit asid perut juga disyorkan untuk makan pisang dengan kerap. Pisang mempunyai pH sekitar 5.6 yang baik untuk meneutralkan asid perut. Selain pisang, buah-buahan lain yang dapat dimakan adalah pir, apel, dan tembikai.

Baca juga: Asid Perut Naik Selepas Makan? Hati-hati dengan Sindrom Dispepsia

5. Sayuran Hijau

Bercakap tentang makanan sihat pastinya tidak jauh dari sayur-sayuran. Contoh sayur-sayuran yang disyorkan untuk orang yang mempunyai asid perut adalah kembang kol, brokoli, kentang, selada, timun, kacang, dan asparagus. Sayuran ini tinggi serat dan mengandungi kandungan yang dapat mengurangkan asid perut.

6. Daging tanpa lemak

Daging berlemak tinggi sering menjadi pemicu kenaikan asid perut. Itulah sebabnya orang yang mempunyai asid perut harus memilih daging atau ikan rendah lemak yang mudah dicerna oleh perut. Bagi anda yang mempunyai asid perut, pilih daging rendah lemak tanpa kulit atau daging yang diproses dengan memanggang, mendidih, mengukus, atau memanggang.

7. Roti

Menurut kajian dari Cleveland Clinic, orang yang mempunyai asid perut masih boleh makan roti. Walau bagaimanapun, jenis roti yang disyorkan adalah roti yang dibuat dari gandum atau mengandungi pelbagai biji-bijian di dalamnya. Ini kerana roti jenis ini kaya dengan vitamin, serat, dan nutrien yang baik untuk kesihatan perut.

Baca juga: Agar bisul tidak berulang, berikut adalah petua untuk mengatur diet anda

Selain makanan, terdapat banyak faktor lain yang menyebabkan asid perut meningkat. Tidak hanya menjaga diet yang sihat, hindari kebiasaan yang memicu asid perut, seperti merokok, makan porsi besar sekaligus, berbaring setelah makan, dan minum minuman beralkohol.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses 2019. 7 Makanan untuk Membantu Refluks Asid Anda.

Kesihatan. Diakses 2019. 11 Makanan yang Membantu Pedih ulu hati, Menurut Ahli Gastroenterologi.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Apa yang harus dimakan dan dielakkan jika anda menghidap GERD.

Recent Posts