Ini Menyebabkan Sakit Perut Bawah Kiri pada Wanita

Jakarta - Pernahkah anda merasa sakit di perut kiri bawah? Sakit perut di kiri bawah biasanya dikaitkan dengan masalah saluran pencernaan. Selain itu, rasa sakit di bahagian kiri perut pada wanita juga berlaku kerana masalah dengan organ pembiakan, saluran kencing, masalah kulit, atau saluran darah.

Keadaan ini menyebabkan simptom, seperti sakit, ketidakselesaan yang sengit, dan kekejangan di perut kiri bawah. Pada wanita, sakit perut bawah adalah perkara biasa. Keadaan ini lebih serius atau memerlukan rawatan perubatan. Kesakitan juga boleh timbul di sebelah kanan perut dalam kes ini.

Baca juga: Sakit Perut Yang Kerap, Sekiranya Anda Berjumpa Doktor?

Perkara-perkara yang menyebabkan sakit perut bawah kiri

Lancarkan Garis Kesihatan Berikut adalah penyebab sakit perut kiri bawah yang dialami oleh wanita:

1. Kekejangan haid (Senggugut)

Kekejangan biasanya berlaku sebelum dan semasa haid. Walaupun rasa sakit boleh berkisar dari gangguan kecil hingga mengganggu aktiviti harian, kekejangan semasa haid biasanya tidak serius. Namun, segera pergi ke hospital apabila anda mengalami beberapa gejala seperti kekejangan yang mengganggu aktiviti harian, gejala yang semakin teruk dari masa ke masa, anda berusia lebih dari 25 tahun dan kekejangan mula bertambah teruk.

2. Endometriosis

Keadaan di mana tisu yang biasanya melapisi bahagian dalam rahim juga tumbuh di luar rahim. Ini menyebabkan sakit perut dan menyebabkan kemandulan. Gejala lain adalah kekejangan haid yang menyakitkan yang bertambah buruk dari masa ke masa, sakit semasa hubungan seksual, pergerakan usus atau kencing yang menyakitkan, haid berat, dan bercak di antara haid. Punca endometriosis tidak diketahui.

3. Kista ovari

Kista ovari adalah kantung berisi cecair di dalam atau di permukaan ovari. Kista terbentuk sebagai sebahagian daripada kitaran haid normal wanita. Sebilangan besar kista tidak menghasilkan simptom dan hilang tanpa rawatan dalam beberapa bulan. Walau bagaimanapun, sista besar boleh menyebabkan ketidakselesaan. Keadaan ini juga boleh memberi tekanan pada pundi kencing anda dan menyebabkan anda kerap membuang air kecil. Kista yang pecah boleh menyebabkan beberapa masalah serius, seperti sakit teruk atau pendarahan dalaman. Gejala yang perlu diperhatikan termasuk sakit perut yang teruk, sakit dengan demam atau muntah, dan tanda-tanda kejutan, seperti kulit sejuk dan berkeringat, pernafasan cepat, pening, atau kelemahan.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara radang usus buntu dan gastrik

4. Kilasan ovari

Sekiranya terdapat kista ovari yang besar, ia boleh menyebabkan ovari berubah kedudukan di badan wanita. Ini meningkatkan risiko kilasan ovari, yang memusingkan ovari yang menyakitkan yang dapat memutuskan bekalan darah. Tiub fallopio juga boleh terkena akibat keadaan ini. Kilasan ovari boleh berlaku semasa kehamilan atau penggunaan hormon untuk mendorong ovulasi. Kilasan ovari cenderung jarang berlaku dan biasanya memerlukan masa yang lama untuk gejala berkembang. Pembedahan adalah kaedah yang disyorkan untuk menanganinya.

5. Kehamilan Ektopik

Dengan kehamilan ektopik, telur yang disenyawakan menanam sendiri sebelum sampai ke rahim. Ini biasanya berlaku pada tiub fallopio yang menghubungkan ovari ke rahim. Wanita mungkin atau mungkin tidak mengalami gejala ketika mengandung ektopik. Selain sakit perut, gejala termasuk tempoh yang tidak dijawab dan tanda-tanda kehamilan yang lain; pendarahan faraj, ketidakselesaan semasa membuang air kecil atau buang air besar, dan sakit bahu di hujungnya.

6. Penyakit Keradangan Pelvis (PID)

Penyakit ini adalah jangkitan pada sistem pembiakan wanita. Ia biasanya disebabkan oleh penyakit kelamin (STD), seperti klamidia dan gonore, tetapi jenis jangkitan lain juga menyebabkan PID. Wanita mungkin tidak mempunyai atau sedikit gejala. Selain sakit perut kiri bawah, simptomnya termasuk demam, keputihan dengan bau yang tidak menyenangkan, sakit atau pendarahan semasa hubungan seks, sensasi terbakar dengan kencing, dan pendarahan antara haid.

Baca juga: Ini adalah Cara Mencegah Sakit Perut dari Gas

Jadi mulai sekarang, jangan memandang rendah sakit perut kiri bawah, okey? Sekiranya anda mengalaminya, segera berbincang dengan doktor anda. Pengendalian yang dilakukan sejak awal secara amnya dapat memudahkan proses rawatan yang mesti dijalankan. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai masalah kesihatan, membeli ubat & vitamin untuk pakej suplemen kesihatan melalui aplikasi . Pembayarannya sangat mudah, anda boleh gunakan GoPay dapatkan wang tunai sehingga IDR 50,000!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. Apa yang Menyebabkan Sakit di Perut Kiri Bawah Saya?
Life Hacks. Diakses pada 2021. 7 Penyebab Umum Sakit Perut Kiri Bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found