Kenali 6 jenis tisu epitelium yang berfungsi di dalam badan

“Tumpukan tisu di dalam tubuh dapat membentuk tubuh sehingga dapat berfungsi dengan normal. Salah satu tisu ini adalah epitel. Terdapat beberapa jenis tisu epitelium dalam badan bergantung pada bentuk dan lapisan sel. "

, Jakarta - Tubuh mempunyai banyak tisu yang berguna untuk membangun setiap bahagiannya, seperti lengan, kaki, tangan, dan organ penting lainnya. Terdapat 4 jenis tisu dalam tubuh manusia dengan fungsi yang berbeza, iaitu tisu otot, tisu penghubung, tisu epitelium, dan tisu saraf.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan mengenai tisu epitelium, mengenai jenis yang ada di dalam badan dan fungsinya. Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Baca juga: Apa Gangguan Rangkaian Neural yang Perlu Diperiksa oleh Doktor?

Jenis-Jenis Tisu Epitel di Badan

Tisu epitel diedarkan secara meluas ke seluruh tubuh manusia. Bahagian ini membentuk penutup pada semua permukaan badan, rongga badan, dan organ penting. Tisu ini juga merupakan tisu utama kelenjar di dalam badan. Terdapat banyak fungsi tisu epitelium, termasuk perlindungan, rembesan, penyerapan, perkumuhan, penyaringan, penyebaran, dan penerimaan deria.

Tisu ini boleh mempunyai bentuk, ukuran, dan susunan yang berbeza dengan fungsi yang berbeza. Oleh itu, anda perlu mengetahui jenis tisu epitelium dengan klasifikasi yang berbeza. Sebenarnya, tisu epitel dikelaskan berdasarkan bentuk sel dan jumlah lapisan sel, seperti:

  • Bentuk sel: Squamous, cuboidal dan kolumnar.
  • Lapisan sel: Multilayer (lapisan tunggal) dan berlapis (berbilang lapisan).

Di dalam badan, gabungan bentuk dan lapisan sel yang akan digunakan di dalam badan. Berikut adalah penjelasan untuk jenis tisu epitelium dalam badan:

1. Epitelium Squamous Sederhana

Jenis tisu epitelium ini membentuk sel sel yang halus dan nipis di mana molekul dapat melewati dengan mudah. Sel epitel bersebelahan dapat membentuk permukaan rata yang licin agar cecair dan tisu lain bergerak dengan geseran rendah, tetapi tidak memberikan perlindungan yang besar.

Tisu epitel skuamosa sederhana ini boleh didapati di lapisan kapilari, saluran darah, alveoli paru-paru, glomeruli ginjal, jantung (endokardium), dan membran serous (mesothelium).

Baca juga: Gejala yang Menunjukkan Kerosakan pada Tisu Saraf

2. Epitelium Cuboid sederhana

Tisu epitelium ini terdiri daripada satu lapisan sel kuboid. Jenis ini memberikan perlindungan yang lebih besar daripada skuamosa berlapis kerana lebih tebal. Beberapa organ terdiri daripada tisu ini, termasuk saluran kelenjar air liur, hati, pankreas, dan kelenjar eksokrin lain.

3. Epitelium Kolumnar Sederhana

Rangkaian ini terdiri daripada satu lapisan sel kolumnar. Sama dengan kuboid, tisu ini mempunyai fungsi perlindungan, rembesan, penyerapan dan perkumuhan kerana ketebalannya. Epitelium ini dapat meningkatkan fungsi penyerapan atau menawarkan pergerakan. Tisu jenis ini terdapat di dinding perut, usus, dan pundi hempedu.

4. Epitelium Squamous berlapis

Lapisan epitel skuamosa yang rata dapat memberi perlindungan terhadap lelasan dan kehilangan air. Jenis ini kemudian dibahagikan kepada keratin dan bukan keratin. Epitel skuamosa berstrata bukan keratin tidak hilang apabila kulit terkelupas. Bahagian badan dengan tisu ini terdapat di rongga mulut, esofagus, laring, vagina, dan saluran dubur.

Baca juga: Ketahui Gangguan Rangkaian Saraf yang Boleh Berlaku pada Orang Tua

5. Epitelium Cuboid berlapis

Jenis tisu epitelium ini terdiri daripada dua atau lebih lapisan sel. Tisu ini berfungsi sebagai lapisan pelindung tisu yang terdapat di saluran ekskresi kelenjar peluh, kelenjar perkumuhan besar, persimpangan anorektal, dan mengelilingi folikel ovari.

6. Epitelium Kolumnar berlapis

Tisu jenis ini kurang biasa daripada jenis berlapis lain. Fungsi epitel kolumnar adalah sekretori dan pelindung. Tisu ini boleh dijumpai di konjungtiva mata dan saluran terbesar di kelenjar eksokrin. Jenis epitel khas ini dapat membentuk epitel deria.

Nah, itu adalah jenis tisu epitelium dalam badan dengan fungsi dan lokasinya di dalam badan. Tisu ini dianggap fungsi penting dalam badan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jenis tisu epitelium atau tisu lain, doktor dari sedia menolong. Cukup muat turunpermohonan , interaksi dengan pakar perubatan boleh dilakukan hanya dengan telefon pintar di tangan!

Rujukan:
Kenhub. Diakses pada tahun 2021. Gambaran keseluruhan dan jenis tisu epitelium.
Institut Kanser Negara. Diakses pada tahun 2021. Tisu Epitelium.

Recent Posts