Ketahui 5 Khasiat Pepaya untuk Kesihatan Tubuh

, Jakarta - Pengambilan buah secara berkala mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh. Buah-buahan kaya dengan serat, vitamin, dan mineral penting yang diperlukan oleh badan. Nah, dari banyak jenis buah, buah mana yang paling anda sukai?

Bagi anda yang gemar memakan buah betik, terdapat pelbagai faedah yang dapat diperoleh oleh badan anda, kamu tahu. Nampaknya, manfaat betik untuk kesihatan bukan hanya mengenai sembelit. Buah yang satu ini masih mempunyai ciri-ciri lain untuk tubuh.

Nah, ingin tahu apa faedah betik untuk kesihatan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Selain buah, daun betik juga mempunyai manfaat kesihatan

1. Pencernaan yang lancar

Manfaat betik untuk kesihatan tubuh sangat pelbagai, salah satunya dapat membantu melancarkan sistem pencernaan. Manfaat betik untuk pencernaan diperoleh dari enzim yang terkandung di dalamnya.

Enzim ini termasuk papain, chymopapain, karicain, dan glisil endopeptidase. Untuk enzim papain, enzim ini berada pada tahap tertinggi apabila buah betik matang. Enzim ini membantu mencerna protein yang masuk ke dalam badan.

2. Sistem imun semakin baik

Manfaat betik lain adalah berkaitan dengan sistem ketahanan badan. Buah ini kaya dengan vitamin A, C, dan E. Ingat, vitamin ini sangat diperlukan oleh sistem imun. Apabila sistem kekebalan tubuh dimulakan, risiko terkena penyakit berjangkit menurun.

3. Baik untuk Kesihatan Jantung

Pepaya adalah salah satu buah yang mempunyai manfaat untuk kesihatan jantung. Pepaya kaya akan vitamin C dan likopen, zat yang membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Pepaya juga mengandungi antioksidan yang dapat meningkatkan kesan kolesterol baik (HDL) dalam tubuh.

Baca juga: Bilakah Bayi Boleh Makan Buah Pepaya?

4. Kulit dan Rambut yang sihat

Pepaya juga mempunyai manfaat untuk kulit. Buah ini dapat menjaga kesihatan kulit dan kelihatan muda. Enzim papain yang terdapat dalam betik dapat melembutkan dan menghidupkan kembali kulit. Sementara itu, vitamin A dan C yang ada di dalamnya dapat mengurangkan kedutan dan memudarkan bintik-bintik gelap.

Selain itu, betik juga baik untuk kesehatan rambut karena mengandung vitamin A, nutrien yang diperlukan untuk pengeluaran sebum, yang menjaga kelembapan rambut. Vitamin A juga diperlukan untuk pertumbuhan semua tisu badan, termasuk kulit dan rambut.

5. Menyembuhkan Luka pada Lapisan Perut

Manfaat betik lain yang berkaitan dengan sistem pencernaan adalah dapat menyembuhkan luka, yang terjadi pada lapisan perut dan sistem pencernaan lain. Kandungan buah betik dapat membantu tubuh melindungi dan mengekalkan sistem pencernaan yang sihat.

Walau bagaimanapun, betik tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan. Pepaya memang mengandung banyak serat, tetapi jika dikonsumsi secara berlebihan dapat menyebabkan gangguan pencernaan. Kulit pepaya juga mengandungi susu getah, yang dapat merengsakan perut ketika dimakan dalam jumlah besar.

Baca juga: 5 Makanan Super untuk Kesihatan Badan

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai khasiat betik untuk badan? Atau ada aduan kesihatan? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Pepaya untuk Pencernaan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah faedah kesihatan pepaya?
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Mencari kaitan antara pemakanan dan penuaan kulit - Dermatoendocrinology.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found