Perlu Tahu, Pelbagai Suara Kucing dan Maknanya

, Jakarta - Sama seperti manusia, kucing juga sering mengeluarkan suara untuk menyampaikan sesuatu yang mereka mahukan, manusia juga tidak memahami maksudnya. Terdapat banyak jenis bunyi kucing yang dapat dihasilkan, seperti mengeong, mendengkur, menggeram, hingga mendesis. Telah diketahui bahawa kucing mempunyai 60 jenis bunyi dengan intensiti yang berbeza dan tentunya maknanya tidak sama. Untuk mengetahui maksudnya, baca ulasan berikut!

Pelbagai Makna Bunyi Kucing Dihasilkan

Ramai pemilik kucing berpendapat bahawa ketika kucing mengecewakan, menggeram, atau menggeram, itu tidak bermaksud apa-apa. Sebenarnya, haiwan kesayangan anda cuba menyampaikan segala yang dia rasakan. Akan tetapi, jika anda mendengar dengan teliti, mungkin dari masa ke masa anda akan dapat memahami apa yang dia mahukan. Sudah tentu ini dapat menjadikannya lebih mudah di masa hadapan.

Baca juga: Kucing Terus Membakar, Apa Tanda?

Suara yang dikeluarkan oleh kucing bergantung pada keadaan dan fakta bahawa haiwan ini dapat mengeluarkan banyak pertuturan. Beberapa suara boleh menjadi tanda kepuasan dan kesenangan, sementara yang lain mungkin berkaitan dengan kebimbangan, ketakutan, atau kemarahan. Oleh itu, anda mesti mengetahui semua makna bunyi yang dihasilkan oleh kucing. Inilah penjelasannya:

1. Meow

Meowing, atau "meow", adalah bunyi yang paling biasa dibuat oleh kucing. Pada kucing dewasa, bunyi ini digunakan hampir secara eksklusif untuk berkomunikasi dengan manusia, bukan dengan kucing lain. Ini biasanya berlaku hanya pada kucing domestik. Kucing akan mengecewakan ketika mereka menginginkan sesuatu, perhatian, makanan, atau ke bilik ketika mereka tidak dapat membukanya. Kadang kala, meow juga bermaksud memberi salam ketika anda pulang.

Kadang kala, suara kucing ini dapat menandakan kesunyian atau kesakitan. Kucing yang lebih tua sering mengecewakan kerana gangguan deria atau kegelisahan kerana tidak tangkas seperti dulu. Juga, kekerapan meow boleh mempunyai makna yang berbeza, sama seperti meow yang cepat boleh berarti hey atau memperhatikan saya. Sekiranya suaranya lebih panjang dan lebih menyedihkan, dia mungkin bimbang atau keberatan terhadap sesuatu. Apabila kucing mengecewakan tanpa henti, ia mungkin sakit atau cedera.

Baca juga: Selok-belok Bahasa Tubuh Kucing yang Perlu Anda Ketahui

2. Berdengkur

Kerengsaan kucing dapat mewujudkan perasaan yang menyenangkan yang membuat suasana gembira. Suara ini yang biasanya keluar ketika kucing bersarang di pangkuan adalah cara yang pasti untuk mengeluarkan dengkuran ini. Namun, berdengkur kucing juga dapat berarti bahawa dia merasa gelisah untuk beberapa sebab. Perbezaan utama ketika kucing gembira atau gelisah adalah posturnya, jika tegang, itu petanda buruk.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bunyi kucing dan maksudnya, doktor haiwan dari bersedia memberikan penjelasan yang tepat. Hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh berinteraksi secara langsung dengan pakar perubatan dengan ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video. Jangan ragu lagi, segera muat turun aplikasi di telefon pintar awak!

3. Hissing

Hissing sering dikaitkan dengan suara kucing ketika merasa terancam dan bersedia untuk melawan jika diperlukan. Memang benar, terutama apabila ini berlaku seiring dengan perubahan dalam bahasa tubuh kucing, termasuk punggung melengkung, rambut runcing, ekor berkedut, dan taring yang siap menyerang. Apabila kucing anda mengalami ini, cubalah menjauhkan diri dan cari sesuatu yang menyebabkan kucing merasa terancam untuk kembali normal.

Baca juga: Tidur Dengkur Kucing, Waspadalah terhadap Gangguan Pernafasan

Itulah beberapa bunyi kucing yang perlu anda ketahui dan maksudnya, terutama bagi pemilik kucing. Dengan mengetahui perkara ini, diharapkan anda dapat lebih memahami bagaimana perasaan haiwan kesayangan anda. Semakin kerap anda memperhatikan tingkah laku Kucing, semakin anda akan tahu apa yang dia mahukan.

Rujukan:
Cat Moden. Diperoleh pada 2021. 12 Bunyi Kucing Membuat dan Apa Artinya.
Pencuri Pokok. Diperoleh pada 2021. Bunyi Kucing dan Apa Artinya.

Recent Posts