Ini adalah Hormon Jerawat dan Cara Mengatasinya

, Jakarta - Ada banyak perkara yang boleh menyebabkan jerawat muncul di wajah dan badan anda. Sebahagian daripadanya adalah masalah dengan pengumpulan kotoran pada kulit dan juga masalah hormon. Walaupun begitu, setiap masalah jerawat mempunyai rawatan yang berbeza. Jerawat yang disebabkan oleh masalah hormon seperti akan lebih sukar untuk dihilangkan dengan menggunakan ubat jerawat yang dijual bebas. Jerawat akibat masalah hormon mempunyai rawatan yang lebih istimewa untuk ditangani.

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Jerawat Yang Jarang Diketahui Orang

Sebenarnya, wanita lebih cenderung mempunyai jerawat hormon

Apabila seseorang mengalami akil baligh, biasanya inilah masanya seseorang akan mengalami kemunculan jerawat hormon pada badan dan wajah mereka. Pada masa baligh, biasanya seseorang akan menghasilkan lebih banyak minyak daripada hari biasa kerana peningkatan hormon testosteron yang boleh menyebabkan jerawat pada wajah atau badan.

Biasanya pada wanita, peningkatan kadar hormon progesteron sebelum haid boleh menyebabkan jerawat pada wajah. Bukan hanya itu, peningkatan testosteron selepas haid menjadikan wajah menghasilkan kelenjar minyak yang boleh menyebabkan pori-pori kulit tersumbat, yang boleh menyebabkan jerawat. Inilah yang membuat jerawat kadang-kadang muncul di wajah semasa haid pada wanita.

Masalah jerawat yang disebabkan oleh hormon ini biasanya berlaku pada wanita dan bukan hanya semasa akil baligh. Walau bagaimanapun, masa-masa lain seperti ketika wanita memasuki menopaus, tempoh haid, sindrom ovarium polikistik, dan tahap androgen yang tinggi dalam tubuh wanita.

Biasanya, jerawat yang disebabkan oleh hormon akan tumbuh di beberapa bahagian wajah. Biasanya di kawasan T wajah seperti dahi, hidung, dan dagu. Biasanya, pada orang dewasa, terdapat juga banyak jerawat hormon yang muncul di rahang dan pipi.

Gejala Jerawat Hormonal

Anda pasti harus dapat membezakan antara jerawat hormon dan jerawat yang disebabkan oleh masalah dengan kebersihan kulit anda.

  1. Biasanya jerawat hormon pertama kali muncul pada wanita yang memasuki akil baligh, iaitu sekitar usia 13 hingga 17 tahun.
  2. Jerawat juga akan muncul secara berkala ketika anda akan memasuki haid atau menghabiskan haid anda. Bukan hanya itu, sebilangan wanita hamil juga mengalami masalah jerawat kerana perubahan hormon dalam badan mereka.
  3. Biasanya, jerawat yang disebabkan oleh masalah hormon akan lebih sukar dibuang daripada jerawat kerana masalah kebersihan kulit. Anda memerlukan rawatan doktor untuk menghilangkan jerawat hormon.

Cara Mengatasi Jerawat Hormonal

Anda tidak perlu risau, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan masalah jerawat hormon yang timbul di wajah anda.

  • Elakkan Makanan Sampah

Makanan ringan Ia mengandungi garam yang sangat tinggi, jadi harus dielakkan bagi anda yang mempunyai masalah jerawat hormon. Selain itu, minuman ringan juga mencetuskan masalah jerawat hormon ini.

  • Mengambil Probiotik

Probiotik mengandungi bakteria baik yang membantu tubuh menyerap nutrien, sehingga memenuhi pengambilan yang diperlukan oleh tubuh dan mencegah anda dari masalah jerawat hormon.

  • Pencegahan Melalui Diri

Walaupun termasuk dalam jerawat hormon, anda tetap harus memperhatikan kebersihan diri untuk mengelakkan masalah jerawat pada wajah dan badan anda.

Baca juga: Cegah Jerawat dengan Makan Makanan Sihat

Selain melakukan beberapa cara di atas, anda juga boleh bertanya kepada doktor pakar mengenai masalah jerawat anda menggunakan aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Recent Posts