Gatal-gatal pada Kanak-kanak? Inilah Sebabnya

, Jakarta - Selain gatal-gatal, ruam pada kanak-kanak juga boleh menyengat atau menyengat. Ruam ini boleh muncul di seluruh badan bayi, termasuk muka, lidah, tekak, telinga, dan bibir. Gejala yang dialami, boleh bertahan selama beberapa jam atau beberapa hari. Ibu, mari kita ketahui faktor penyebab gatal-gatal di Little One!

Baca juga: Perlu Tahu, Ini Alahan Yang Sering Dialami oleh Kanak-kanak

Ibu, inilah maksud gatal pada anak-anak

Hives mempunyai nama perubatan, iaitu urtikaria. Keadaan ini adalah reaksi kulit yang dicirikan oleh welts yang menonjol dari kulit merah atau putih dan terasa gatal. Welts ini boleh muncul di satu bahagian badan atau merebak ke bahagian badan yang lain. Ukurannya juga boleh berbeza bagi setiap orang. Hives bukanlah keadaan berbahaya, tetapi boleh membuat si kecil merasa tidak selesa ketika tidur kerana sensasi gatal yang muncul.

Anak Kecil Anda Mempunyai Gatal-Gatal? Gejala Ini Disebabkan!

Welts yang muncul biasanya sangat gatal. Welts ini juga mempunyai ukuran dan lokasi yang berbeza. Gejala biasa jika anak anda mengalami gatal-gatal dicirikan oleh:

  • Sensasi gatal yang melampau.
  • Ruam berwarna merah atau putih.
  • Kehadiran parut di wajah, badan, kaki, atau lengan.
  • Welts atau ruam ini berbentuk bujur atau panjang, seperti cacing.

Gejala di atas sering berulang dan berlaku secara tiba-tiba. Kambuhan gejala boleh berlangsung selama berbulan-bulan, hingga bertahun-tahun. Ruam atau kegelisahan ini boleh muncul disebabkan oleh beberapa faktor pencetus, termasuk keadaan udara panas, dan tekanan.

Baca juga: 4 Alahan Kulit Yang Boleh Berlaku Pada Bayi

Anak Kecil Anda Mempunyai Gatal-Gatal? Inilah penyebabnya

Gatal-gatal pada kanak-kanak berlaku kerana terdedah kepada alergen. Sumber alergen utama pada kanak-kanak adalah ubat dan makanan. Nah, gatal-gatal yang timbul adalah tindak balas dari sistem imun yang bertindak balas terhadap bahan yang dianggap toksik oleh badan.

Selain itu, welts dapat muncul kerana dipicu oleh kadar histamin dan bahan kimia lain yang dilepaskan oleh lapisan bawah kulit, menyebabkan pembengkakan tisu. Histamin juga dapat menyebabkan cairan plasma bocor dari saluran darah, sehingga penumpukan cairan. Lebihan cecair ini juga boleh menyebabkan kulit membengkak dan terasa gatal.

Beberapa perkara lain yang boleh mencetuskan gatal-gatal pada anak kecil anda adalah pendedahan udara yang melampau, gigitan serangga, ubat-ubatan tertentu, atau jangkitan seperti influenza.

Baca juga: Gatal-gatal, Alahan atau Penyakit?

Anak Kecil Anda Mempunyai Gatal, Inilah Pengendaliannya!

Sekiranya anak anda mempunyai keadaan ini, elakkan menggaru kulit yang gatal, jangan gunakan sabun mandi yang mengandungi bahan kimia yang keras, pakai pakaian yang ringan dan longgar, dan cuba biarkan ruam pada kulit tetap sejuk untuk menenangkan kulit. Kes gatal pada kanak-kanak biasanya ringan dan boleh sembuh dalam dua hari. Pengendalian atau rawatan akan disesuaikan dengan keparahan gejala dan faktor penyebab yang dialami.

Ibu, segera berbincang dengan doktor jika gatal-gatal tidak hilang dalam 48 jam, si kecil merasa pening, sesak nafas atau sukar bernafas, dan merasakan lidah atau tekaknya bengkak. Adakah anda ingin bertanya mengenai masalah kesihatan anak-anak? Ibu boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, ibu juga dapat membeli ubat-ubatan yang diperlukan. Tidak perlu repot, pesanan akan dihantar ke destinasi mereka dalam satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

Recent Posts